Valikko

Tilaa lehti

Emma Green Tregaro Urheilulehdessä: ”Kynnet piti maalata nimenomaan urheilukentällä”

Toimitus 23.8.2013 09:47
Emma Green Tregaro Urheilulehdessä: ”Kynnet piti maalata nimenomaan urheilukentällä”

Getty Images

Emma Green Tregaro perustelee torstaina ilmestyneessä Urheilulehdessä miksi sateenkaariteema piti ottaa esiin nimenomaan urheilun yhteydessä – mutta kunnioittaa myös oikeutta olla toista mieltä.

Moskovan MM-kisojen suurimmaksi mediamagneetiksi sateenkaarikynsiensä – ja seiväskuningatar Jelena Isinajevan vastakommenttien – seurauksena noussut Emma Green Tregaro kertoo Urheilulehden Jari Kupilan kirjoittamassa artikkelissa seikkaperäisesti mitä pohjimmiltaan tavoitteli, kun maalasi kyntensä ennen MM-kisojen korkeuskarsintaa.

Hyppääjä korostaa, että maalasi kyntensä lähinnä henkilökohtaisista syistä, ei hyökätäkseen ketään vastaan.

”Koin, että tästä asiasta tuli kisaan valmistautuessa niin iso juttu itselleni, että minun oli pakko purkaa paine. Vaikka olen Venäjällä vieraana, tätä yhtä asiaa en voi hyväksyä. En usko, että olisin voinut hypätä huipputasollani, jos olisin padonnut tämän tunteen sisälleni. Siksi tämä asia oli tehtävä nimenomaan täällä, MM-kisojen päänäyttämöllä, ei kisojen jälkeen Ruotsissa. En miettinyt tätä etukäteen, tilanne vaan tuli eteen niin, että oli ihan spontaanisti pakko reagoida.” 

Omasta pienestä eleestä syntynyt meteli yllätti MM-vitosen täysin.

”En olisi ikinä voinut kuvitella sitä reaktiota mikä tästä syntyi. Pohjimmiltani tein tämän vain siksi, että minulla oli sydämessäni pakottava tarve tehdä jotakin. Siis näyttää jollakin eleellä että en voi hyväksyä ihmisten diskriminointia, en sulkea silmiäni. On kammottavaa, jos lainsäädäntö kahlitsee kahden aikuisen ihmisen välistä rakkautta.”

Se, että asiasta tuli lopulta niin iso kuin siitä tuli, ei Green Tregaroa haittaa.

”Ei suinkaan, hieno homma, jos olen voinut olla viemässä keskustelua eteenpäin. Toki tajusin, että kyllä tästä jonkinlainen meteli voi syntyä, mutta tätä mittakaavaa en osannut kuvitella. Se on kyllä vain positiivinen asia. Olen niin onnellinen tästä, ei todellakaan kaduta pätkääkään.”

Sateenkaarikynsistä ei ehkä koskaan olisi tullut sellaista kohua kuin siitä tuli, ellei Jelena Isinbajeva olisi mennyt upean seiväskisansa jälkeisessä uhossa möläyttelemään suustaan sanoja, joita joutui myöhemmin ottamaan takaisin.

Green Tregaro ei oikein tiedä mitä ajattelisi Isinbajevan sanoista.

”Saamani palaute on ollut 95-prosenttisesti kannustavaa ja kehuvaa. Se mitä venäläiset loppujen lopuksi ovat sanoneet, on vähän epäselvää. En ota kantaa mediaotsikoihin. Mutta kyllä, olisi todella kiva päästä puhumaan Isinbajevan kanssa tästä teemasta kaikessa rauhassa. Sen jälkeen olisi helpompi ottaa kantaa.”

Ruotsalaisten omissa joukoissa aiheutti pientä paniikkia se, että 1500 metrin maailman mestari Abeba Aregawi ilmoitti kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa ujon epävarmasti ja epäselvästi, mutta lopulta kuitenkin selkeästi, että ei ole samalla kannalla Emma Green-Trégaron kanssa.

Sateenkaari-Emma ei itse ole tästä pahastunut, vaikka mediassa rakenneltiin myös Aregawin ja Green Tregaron välille skismaa.

”Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa siitä kommentista. Kunnioitan hänen näkemystään. Aregawilla on oma uskonnollinen vakaumuksensa, sitä pitää kunnioittaa. Siitähän tässä minunkin teossani pohjimmiltaan on kyse. Haluan puolustaa ihmisten oikeutta olla oma itsensä. Yritin kynsilläni lähettää rakkauden viestin, en kylvää riitaa.”

Vaikka kansainvälinen urheiluyhteisö on enimmäkseen ollut Emma Green Tregaron perusviestistä aivan samaa mieltä, moni on kysynyt onko tarpeellista tuoda urheilukentille tällaista viestiä.

Kohuhyppääjä ymmärtää tätä ”Urheilukenttä on vain urheilua varten”-asennetta hyvin.

”Saatan olla yleisellä tasolla itsekin sitä mieltä. Mutta juuri tässä kohdin tultiin tilanteeseen, jossa kyse on asiasta, joka on niin tärkeä itselleni ja mielestäni myös koko urheiluyhteisölle, että tämä oli pakko tehdä nimenomaan urheilukentällä.  Sydän sanoi niin.”

Korkeushyppy on urheilulaji, jossa taiteillaan inhimillisen suorituskyvyn äärirajoilla. Laji on fyysisesti äärimmäiseen vaativa, mutta ratkaisevat marginaalit rakennetaan puhtaasti henkisellä puolella. On opittava tekemään tuntemuksista, olotiloista, ajatuksista ja tunnelmista raakaa voimaa.

Tästä syystä Emma Green Tregaro korostaa avoimen ja vapaan tunteiden ilmaisun tärkeyttä ja siksi kahden ihmisen väliseen rakkauteen liittyvien voimien merkitystä urheilijalle – ja siksi sateenkaariteema on tärkeä ottaa esiin nimenomaan urheilussa.

”Rakkaus on upea asia. Se on hurjimpia voimia mitä ihmisen sisään kätkeytyy. On sietämätöntä kuvitella urheilua maailmassa, jossa lainsäädäntö estäisi ihmisiltä tämän tunteen, tämän voiman. Miten voi urheilla, jos omat tunteet pitää kieltää?”

Myös kohuhyppääjän valmentaja-aviomies Yannick Tregaro saa Urheilulehden artikkelissa puheenvuoron.

”Kun huippusuoritusta tehdään, yksi keskeinen tekijä on se, että urheilija oppii olemaan oma itsensä. Että hän on kokonaisvaltaisesti psyko-fyysis-sosiaalisesti tasapainossa. Sitä kautta löytyy se uskallus ja rohkeus yrittää päästä yli omien äärirajojen. Ne äärirajat ovat hyvin usein puhtaasti henkisiä. Fyysisesti huippulahjakkaiden urheilijoiden paremmuus ratkeaa kykyyn kaivaa itsestä se paras mahdollinen suoritus harjoituksissa ja kisoissa. Siksi kyky olla avoimesti oma erikoinen itsensä on huipputärkeä menestystekijä.”

 

 

 

Lisää aiheesta