Valikko

Tilaa lehti

Varokaa miehet! – Nämä naiset ovat sisukkaita

Mari Salmela 14.6.2012 08:31
Varokaa miehet! – Nämä naiset ovat sisukkaita

Noora Ruskola ja Camilla Cedercreutz (A. Heimsch)

Kaksi naista haastaa Suomen 49er purjehtijamiehet tänä kesänä. Myös lajin ykkösnimet Lauri Lehtinen ja Kalle Bask saavat olla kotivesillä varuillaan, sillä haastajia riittää.

Purjehduksen 49er-luokka saa mukaansa kaksi naisosallistujaa kun Team Gantin kippari Noora Ruskola ja gasti Camilla Cedercreutz purjehtivat miesten mukana. GP-sarja alkaa torstaina Helsingissä ja päättyy syyskuussa niin ikään Helsingissä. Nuori naiskaksikko aikoo ottaa kesän aikana ainakin yhden lähtövoiton.

”Kyllä miehille pitää laittaa kampoihin. Naisten 49er veneitä aletaan valmistaa vasta Lontoon olympialaisten jälkeen, mutta sitten varmasti tulee muitakin naisia mukaan. Me saamme nyt tässä vaiheessa kuitenkin hyvää kokemusta miesten kanssa”, Cedercreutz kertoo.

Ruskola ja Cedercreutz ovat asettaneet tavoitteensa korkeammalle kuin Suomen GP-sarjaan. Vuoden 2016 olympialaiset Riossa ovat tähtäimessä naisten uudessa 49er FX-luokassa.

”Rioon pääseminen vaatii paljon treeniä, halua ja sitoutumista, mutta se on tavoitteeksi asetettu”, Ruskola sanoo.

Kaksikko on purjehtinut aiemmin 29er-luokassa. 49erit kiinnostavat koska haluttiin lisää vauhtia ja uusia haasteita. Ruskola on jo purjehtinut Zoom8-luokassa junioreiden MM-kultaa 2010 ja yhdessä Ruskola ja Cedercreutz voittivat viime kesänä 29erien SM-kullan.

”Toivottavasti saamme tänne Suomeenkin hyvät kumppanit tähän uuteen luokkaan naisissa, jotta tulee kunnon kisaa. Uskon, että innokkaita uuteen olympialuokkaan löytyy. Mutta kun tämä luokka kasvaa pitää mennä myös ulkomaille purjehtimaan”, Cedercreutz lisää.

Suomen 49er-mainetta pitää Lontoon olympialaisissa yllä Team Fazerin Sininen eli Lauri Lehtinen ja Kalle Bask. Heidät haastaa kotivesillä ainakin Team Gantin Pekka Saijonmaa ja Henri Paatela.

”Suomen mestaruus riippuu paljon siitä miten paljon muut tekevät työtä. Tilanne on se, että Fazer on täysammattilaismiehistö, he ovat tehneet viisi tai kuusi vuotta 24h purjehdusta ja ovat lähes koko ajan vesillä. Jotta me saamme mestaruuden, pitäisi meidän tehdä sama. Me olemme toimistotöissä osa-aikaisesti, joten haastaminen on vaikeaa”, Paatela valottaa.

”Lauri ja Kalle satsaavat myös Suomen mestaruuteen täysillä, ja he treenaavat täällä veneen käsittelyä ja muita manöövereitä. Se on heille suoraan hyödyksi olympialaisiinkin”, Saijonmaa lisää.

”Mutta jos he tekevät täällä kisoissa pienenkin mokan, niin kyllä me rankaisemme saman tien. Kisassa voi kaikkea tapahtua. Kyllä meidän on kuitenkin tarkoitus juhlia Suomen mestaruutta kauden lopuksi”, Paatela hymyilee.

49er purjehduksen ilta-GP Kaivopuiston rannassa torstaina 14.6. klo 15 alkaen  ja GP-viikonloppu 16.-17.6.