Valikko

Tilaa lehti

Turhat kisat - "Kummolaa suurempi syyllinen löytyi"

Toimitus 12.5.2012 11:22
Turhat kisat - "Kummolaa suurempi syyllinen löytyi"

Madridin Masters-tenniskisa herättää kuumia tunteita. Urheilulehden Janne Eerikäinen lyttää koko kisan ja pitää sitä täysin turhana tapahtumana.

Janne, Madridin sininen massakenttä puhuttaa. Rafael Nadal uhkasi, että jos kenttä ei vaihdu perinteiseksi punaiseksi massaksi, jättää hän tämän kotimaansa jättikisan väliin ensi vuonna. Mitä itse olet mieltä sinisestä massasta?

Ei se ole oikea massakenttämurske. Pallo näkyy hyvin televisiossa, sen efektin kentän väri antaa. Mutta muuten en pidä tästä kokeilusta yhtään. Lasken tämän kokeilun taas kerran nykyaikaisen ihmisen kärsimättömyyden piiriin. Tenniksessä on paljon hienoja perinteitä. Punainen massa on yksi niistä. Siinä on sellainen tavaramerkki, että ei tarvitse selitellä ja kokeilla tai tehdä kuluttajatutkimuksia. Aivan kuningastuote. Miksi pitää lähteä soveltamaan ja kikkailemaan? Amerikkalaisen harmaan tai vihreän massan hyväksyn kyllä, niilläkin kentillä on perinteensä.

Kilpailun taustalla oleva tennismoguli Ion Tiriac on osoittanut suurempaa typeryyttä kuin Kalervo Kummola jääkiekon MM-kisojen lipunhinnoilla. Kummolakaan ei sentään leiki urheilijoiden turvallisuudella, mutta Tiriac leikkii. Tätä voi suoraan verrata siihen, että Kummola laittaisi Hartwall Areenan jäälle sopivasti hiekanmuruja sekaan.

Ennen muutahan tässä sinisessä massassa on älytöntä juuri se, että se ei ole toiminut. Kentät ovat vaarallisen liukkaita, kun murskeaines ei ole imeytynyt pohja-ainekseen. Olen ihan aidosti sitä mieltä, että Nadalia ja Novak Djokovicia ei haittaa juuri minkään vertaa se, että tässä kisassa ei tullut menestystä. He lienevät lähinnä huojentuneita, että pääsivät pois näistä vaarallisista olosuhteista eivätkä loukkaantuneet ennen Ranskan avoimia.

Mutta eikö näissä kisoissa menestyminen olisi tärkeää juuri Ranskan avoimiin valmistautuessa?

Olisi, jos kyseessä olisi oikeanlainen valmistava kisa. Nyt tässä kisassa ei ole mitään, mikä valmistaisi Ranskaan. Ensinnäkin liukas kenttä tekee sen, että pelaajat joutuvat tasapainoilemaan väärällä tavalla. Djokovicilla oli Stanislas Wawrinkaa vastaan kerran keskellä kenttää vaikeuksia päästä palaamaan kohti kämmenkulmaansa parin metrin matka sen takia, että kääntyminen oli vaan liian haasteellista. Aivan perustilanne, missä ei voinut tehdä normaalia jalkatyötä. Eräänlaista luistimilla pelattavaa tennistähän tämä on.

Toinen tyypillinen tilanne Madridissa on sellainen, että pelaaja liukuu massakenttäpelin vaatimusten mukaan kulmaan, mutta pallo vaan jatkaa matkaansa hurjalla vauhdilla ja paineella eikä pallon vauhti hidastu kaukana takarajan takana niin kuin normaalisti, ja pallo jää kokonaan palauttamatta peliin, mikä tapahtuisi normaalilla massalla. Tähänhän vaikuttaa sekin, että Madridissa pelataan korkeassa ilmanalassa. Pallo lentää nopeammin kuin merenpinnan tasolla. Ja pelissä on yhtä lailla liiaksi tykitystä massatennikseen. Tämä johtuu siitä, että ainakin pari kenttää on käytännössä puoliksi sisäkenttiä. Näissä olosuhteissa - korkealla ja puoliksi sisällä sekä liukkaalla kentällä - käy valtavasti tilanteita, joissa pelaajat liukuvat kulmaan eivätkä saa puolustettua palloja peliin niin kuin massalla yleensä saadaan. Tasapaino puolustaessa ei ole yhtä hyvä kuin normaalilla massalla ja pallo liikkuu epäluonnollisella tavalla.

Kyllä tämä vaan on eräänlainen välikisa, jolle en itse laske minkäänlaista arvoa. On todella typerää, että Hampurin perinteikäs massakisa joutui väistymään tällaisen kikkailun ja tyystin arvottoman näytelmän tieltä. Jos minulla olisi valta, ottaisin Madridilta koko Masters-kisan pois. Näitä kokeiluita pitäisi tehdä jossain muualla kuin tämän tason kisoissa. Enkä kyllä näe siinäkään järkeä, että ennen Grand Slamia pelataan korkeassa ilmanalassa. Se vääristää pelin kuvaa.

Mitä sanot välieriin selvinneistä pelaajista Roger Federeristä, Janko Tipsarevicista, Tomas Berdychistä ja Juan Martin Del Potrosta?

Ei minua kiinnosta tämä kisa tuloksen kannalta. On aivan se ja sama, ketkä täällä pärjäävät. Se ei korreloi mitenkään Ranskan avointen kanssa. Monet muut pelaajat ovat jo huokaisseet helpotuksesta ja ovat Roomassa valmistautumassa todella hyvään ja oikeaan massakisaan.

Se on tietysti sanottava, että tietenkin Federer on jälleen kerran näyttänyt sen, että hän lienee edelleen paras kaikista pelaajista sopeutumaan vaihteleviin olosuhteisiin. Luonnollisesti nämä tykitysolosuhteet suosivat häntä muutenkin, ja hänen loistavalla tasapainollaan on montaa muuta pelaajaa parempi liikkua tällä kentällä. Mutta eipä tämä häntäkään valmista Ranskan avoimiin.