Valikko

Teinisensaatio haastaa legendan - "Uudenlainen taikuri on syntynyt"

Toimitus 21.1.2012 19:43
Teinisensaatio haastaa legendan - "Uudenlainen taikuri on syntynyt"

Getty Images

Urheilulehden Janne Eerikäinen ihastelee uuden tennistähden Bernard Tomicin omaperäisyyttä. Miten teinisensaatio pärjää Roger Federeriä vastaan?

Janne, mikä mies tämä Australian Bernard Tomic (ATP-38) oikein on? Huippumiehiä kaatuu peräkkäin kovissa otteluissa.

Minusta Tomic on erittäin tervetullut piristysruiske huipputasolle. Aivan eri tyylinen pelaaja kuin kukaan muu. Sekoitus Andy Murrayn kärsivällisyyttä ja jauhamista, Gael Monfilsin positiivista mielipuolisuutta ja Fabrice Santoron tatsia. Kutsukaa häntä tuuppariksi, jos haluatte, itse pidän häntä taiteilijana ja omaperäisenä pelaajana. Kyse on todellisesta taikurista.

On vähintäänkin positiivista, että huipulle ilmaantuu 19-vuotias, joka ei ole ensisijaisesti nopea, ei ole 196-senttisestä varrestaan huolimatta pommittaja ja syöttäjä, ei ole mikään rajulla yläkierrekämmenellä ratkoja - ja joka osaa lisätä kyllä palloon myös vauhtia sinne kaiken koskettelun ja kyttäilevän pelaamisen sekaan. Ja onhan se aika hienoa, että joku voi tämän päivän tenniksessä oikeasti vedellä sekaan paljon alakierrekämmeniä, eikä jää alakynteen. Tämä mieshän on kuin aikakoneella 1960-luvun lopulta tuotu klassinen pelaaja, jolle joku kuitenkin tuli jo siihen aikaan opettaneeksi kahden käden rystyn.

Millä ihmeellä hän sitten pärjää?

Huomioidaan nyt ensinnäkin sellainen seikka, että vielä hän ei ole pärjännyt urallaan sen kummemmin. On tietysti hienoa, että 19-vuotias on noin kova. Etenee neljännelle kierrokselle Grand Slamissa ja on Top-40:ssä. Mutta ainahan maailmaan on mahtunut erikoistapauksia. Sitten aletaan puhua jostain tosi poikkeavasta, kun tällä tyylillä ilmestytään Grand Slamien voittotaisteluun. Toki se tulee Tomicin kohdalla tapahtumaan, kyllähän hänestä Top-10-pelaaja ja arvokisavoittokamppailija kasvaa.

Tomicilla on loistava pää. Hän on luonnonlapsi, eikä pelkää tennistä pelatessa. Sen verran hän on sentään aikuistunut muutamassa vuodessa, ettei enää kävele puolessavälissä puoltenvaihtotaukoa jo omalle kenttäpuoliskolleen, kuten vielä takavuosina, kun hän hävisi poikien Wimbledonin välierässä Henri Kontiselle. Mutta edelleen hän on hieman levoton ja leikkisä, eikä ota tätä touhua liian vakavasti. Hänelle viides erä keskuskentällä on kuin huvipuistokäynti viisivuotiaalle.

Ja onhan hän taitava. Tatsi on loistava, hänellä on hieno kyky tähdätä kämmenlyöntiään tarkasti ja säädellä sen pituutta. Jos monet muut ovat tänä päivänä kämmenlyöjinä ikään kuin moukarin- tai kiekonheittäjiä, niin tämä mies on pensselillä sivelijä. Eikä hänen kämmenlyöntinsä silti ole mitenkään voimaton, vaan hän tähtäilee sitä hienosti ja rauhallisesti ja on taitava pelaaja osumaakin ajatellen. Ja kyllähän Tomicin alakierrerysty on jotain lähes mieletöntä. Kahden käden rystylyöjä ja tatsi on puolet parempi kuin valtaosalla yhden käden lyöjistä alakierrerystyssä. Ei se yleensä näin mene. Ylipäänsä taktinen pää on loistava.

No, nyt vastassa on itse Roger Federer neljännellä kierroksella kotiyleisön edessä iltaottelussa. Miten käy?

Näen tämän Tomicille isona testinä sen suhteen, mihin asti hänen koskettelupelillään voi päästä. Uskon, että noustakseen Grand Slam -voittotasolle Tomic tarvitsee pienen ripauksen koventamista peliinsä. Hän voi edelleen viljellä tatsia ja alakierteitä mausteena ja sekoitteluna, mutta ei niin, että ne ovat hänen pelinsä valtavirtaa. Federeriä vastaan alakierteiden määrä on puolitettava ja on satsattava rystyissäkin yläkierteeseen, pituuteen, kovuuteen ja pitkin linjaa -ratkomiseen.

Jos vertaa Tomicia juuri Murrayhin, niin kyllähän Murraynkin voitot Federeristä ovat perustuneet siihen, että hän koventaa peliään aavistuksen normaalista kyttäilytenniksestään. Ja joitakin pelaajia vastaan Tomicin kaltainen vauhdin pois ottaminen ja tempon vaihtelu ovat täyttä myrkkyä, mutta Federerhän rakastaa kaikkea, mistä on vauhti pois, ja on aivan loistava silloin dominoimaan omalla tempopelillään. Enkä minä ainakaan lähtisi Federeriä vastaan alakierrekilpailuihin, siinä käy huonosti. Tosin minulle nyt kävisi eittämättä muutenkin, mutta käy näille Tomicin tason pelaajillekin.

Federer tämän vielä vie erin 3-1, mutta eiköhän Tomic ole 1-2 vuodessa niitä uusia pelaajia, jotka pitää ottaa Grand Slamien kärkisijataistoissa tosissaan huomioon.