Valikko

Tilaa lehti

Panokset kovenee - "Umpitylsää, ei mitään nähtävää"

Toimitus 6.6.2012 12:55
Panokset kovenee - "Umpitylsää, ei mitään nähtävää"

Rafael Nadal on ollut täysin ylivoimainen. Kuva: Getty Images

Ranskan avoimissa pelataan loput puolivälierät. Urheilulehden Janne Eerikäinen kehottaa ottamaan vapaapäivän seuraamisesta.

Janne, mitä olit mieltä miesten kahdesta ensimmäisestä puolivälierästä?

Novak Djokovic näytti jälleen kaikki kasvonsa. Aloitti ylivoimaisesti, murtui kun Jo-Wilfried Tsonga paransi hieman. Ja taas kun vastustajalla oli neljä ottelupalloa, pelasi viimein täysillä. Djokovic käy ihmeellisellä tavalla alikierroksilla. Passailee ja pelailee varman päälle, ja saa ratkomisvimman päälle vasta äärimmäisessä pakossa. Mutta tämäkin kuvastaa sitä, miksi hän on voittanut viimeisen 1,5 vuoden aikana niin paljon. Hän sitten kuitenkin voitti lopulta ottelun, joka oli jo lipsahtaa verkon toiselle puolelle. Ja hän nimenomaan voitti sen omalla hyvyydellään äärimmäisissä pakkopisteissä. Tsongakin pelasi hyvin, mutta ottelu jäi viimeistelemättä. Paljon voi laittaa myös raskaiden olosuhteiden ja märän kentän piikkiin, mutta silti Djokovic pystyi pelaamaan aggressiivisesti pakon edessä. Ei siihen olisi ollut mitään estettä muissakaan pisteissä näistä olosuhteista huolimatta.

Toisesta puolivälierästä katosi hohto, kun Juan Martin Del Potro ei pystynyt pelaamaan 2-0-eräjohdosa eteenpäin. Muka-urheilullisesti hän antoi kaiken kunnian vastustajalle ja sanoi, ettei polvi haitannut, mutta selvähän se on, että häneltä meni välieräpaikka hyväntekeväisyyteen, ja tämän lahjoituksen kohteena oli Roger Federer. Del Potro pelasi huikeaa pommipeliä ja roikkui riittävällä tavalla mukana peruspelissä, mutta sitten polvivaiva äityi pahemmaksi, eikä Del Potron pelaamisesta enää oikein tullut mitään.

Toisaalta huikea päivä, mutta paljon myös lässähtänyttä tunnelmaa - etenkin siksi, kun Del Potro ei pystynyt painamaan täysillä loppuun asti. Federerillä on ollut neljä lähes vapaata kierrosta ja sitten tulee puoliluovutus puolivälierässä. Melkoinen tapa selviytyä Grand Slamin välierään.

Onko keskiviikosta odotettavissa miesten peleissä yhtä huikea päivä parhaimmillaan?

Ei ole. Kisaväsymys alkaa varmaan monilla katsojillakin olla melkoinen. Suosittelen tälle päivälle välipäivää seuraamisesta, ja katsominen maistuu sen jälkeen taas paljon paremmalta. Rafael Nadal on jo ennen ottelua käytännössä jatkossa, ja David Ferrerin ja Andy Murrayn ottelu on yhtä mielenkiintoinen kuin se kliseinen maalattu seinä, jonka kuivumista pitäisi katsella.

Miksi et anna Almagrolle mahdollisuuksia Nadalia vastaan?

Onhan Almagro viime vuosina laittanut Nadalia välillä jo lujillekin, vaikkei ole koskaan voittanut häntä. Mutta jotenkin minulle oli iso pettymys vuoden 2008 Ranskan avointen puolivälierä, jossa Almagro lähetteli hymyillen kotiin terveisiä, kun Nadal oli pieksämässä häntä pahanpäiväisesti. Se paljasti asenteesta jotain sellaista, mikä ei kuulu huippu-urheiluun. En vaan ole osannut pitää Almagroa sen jälkeen vakavasti otettavana pelaajana silloin, kun pelataan näitä kierroksia näissä kisoissa. Ilmeisesti hänellä on ihan kivaa tuolla kentällä, mutta ei tuollainen kuulu suurvoittojen tavoitteluun.

Toki hän antoi Nadalille kunnon vastuksen samassa vaiheessa tätä kisaa kaksi vuotta sitten. Mutta kyllähän heidän välillään on sellaisia perustekijöitä, jotka kääntävät pitkän ottelun massalla vääjäämättä Nadalille. Almagro joutuu voittamaan koko ajan olemalla todella aggressiivinen ja monipuolinen. Hänen on tehtävä teräviä pistohyökkäyksiä kummaltakin peruslyöntipuolelta. Se ei ole kovinkaan helppoa hitaissa olosuhteissa. Vaikka Almagrolla on loistava yhden käden rysty, tulee lopulta käymään niin, että Nadal saa monipuolisella vasurin yläkierrekämmenmyllyllä hyökättyä sitä vastaan ja rakennettua sitä kohti, mistä taas avautuu paikkoja hyökätä kohti kämmenkulmaa.

Asetelma on Almagrolle hankala. Hän pystyy laittamaan vähän kampoihin jatkuvalla aggressiivisuudella, mutta paras viidestä -ottelu kääntää homman väkisin Nadalille. Huippuonnistuminen voisi tuoda Almagrolle erän, etenkin avauserän, mutta ei mitenkään ottelua. Tämä on loppujen lopuksi aika tylsä ja jo etukäteen pelattu ottelu.

Etkö sitten odota Ferrerin ja Murrayn ottelusta kovaa ja huikeaa?

Ilman muuta siitä tulee kova ja jopa älytön vääntö. Mutta kun vastakkain on kaksi työmiespelaajaa, puuttuu ottelusta variaatio lähes tyystin eikä tämä ottelu paljoa katsojalle kyllä anna. Hirmuista vääntöpistettä toisensa perään ja pelkkä pitkien pisteiden karmea vääntäminen ratkaisee, ei mikään muu. En näe, että kahden tämän tyylisen pelaajan ottelussa olisi taktisia tekijöitä, joilla ottelun voisi kääntää. Murray on hieman monipuolisempi tempojen ja kierteiden sekoittelija, mutta perusidea pelaajilla on aika samanlainen.

Viime vuoden Australian avointen välierässä Murray hyydytti Ferrerin vähitellen, ja sama uhka on nytkin. Toki Ferrer on voittanut heidän kaikki massaottelunsa tähän mennessä. Uskon silti, että Grand Slam -kisassa ja paras viidestä -ottelussa Murrayn paremmuus tennispelaajana tulee niukasti esille, ja hän hoitelee tämän. Voi kyllä hyvinkin mennä viiteen erään. Sekin auttaa Murrayta, mitä pohdin jo aiemmin, että hänellä ei ole enää mitään paineita tässä kisassa. Melkein luovutus Jarkko Niemistä vastaan, ja siitä jatkoon selviytyminen, toi varmasti aika paljon vapautuneisuutta pelaamiseen.