Valikko

Tilaa lehti

Painajaispelaaja jatkaa - "On silti riisuttavissa aseista"

Toimitus 7.6.2012 13:22
Painajaispelaaja jatkaa - "On silti riisuttavissa aseista"

Maria Sharapova on vakuuttavassa iskussa. Kuva: Getty Images

Ranskan avoimissa pelataan naisten välierät. Urheilulehden Janne Eerikäinen pohtii, onko kaikkien vastustajien kauhulla Sara Erranilla enää mahdollisuuksia.

Janne, mitä mieltä olet nelikosta, joka on edennyt naisten välieriin? Otteluparit ovat Samantha Stosur - Sara Errani ja Petra Kvitova - Maria Sharapova.

Kolme ei niin yllättävää nimeä ja Errani, joka on kyllä pelannut loistavan massakauden. Kolmea muuta pelaajaa yhdistää loistava, joskin eri tyylinen, lyöntipeli. Errani taas on kaikkien pelaajien kauhu, legendaarisen tennistuupparin perikuva. Ja sanon tämän kaikella kunnioituksella. Minulla ei ole mitään tuuppareita vastaan niin kuin 90 prosentilla tennisihmisistä on. Aina sekaan mahtuu yksi, joka ei käytä samaa deodoranttimerkkiä kuin muut.

Miten on mahdollista, että neljän parhaan joukossa sitten on tuuppari?

Naisten tennis mahdollistaa tämän edelleen. Miehissä ei enää pärjäisi pelaaja, joka perustaa kaiken - syötöstä lähtien - siihen, että lyö pallon kenttään ja kyttää vastustajan virheitä. Mutta naisissa voi pärjätä varmuudella, moonballingilla ja muulla vastaavalla. On jopa tietyllä tapaa huikea näky, kun Errani aloittaa syöttöliikkeensäkin ja irvistää voimakkaasti ja vain pukkaa pallon spinnillä sisään. Mitään ei yritetä, kaikkea toivotaan. Aivan loistavaa, että näinkin voi edelleen pelata tällä tasolla edes naisten sarjassa.

Totta kai tällaisen pelaajan pärjääminen kertoo siitä, että evoluutio ei ole huipussaan. Kyse on samasta ilmiöstä kuin kansallisen tason tenniksessä, jossa ei tietenkään olla ihmisen äärirajoilla. Erikoisuuksilla voi pärjätä. Miesten ammattilaistennis on tavallaan niin täydellistä ja fyysistä, että hommassa on tietyt pakolliset kuviot - melkein kuin taitoluistelussa.

Millaista sitten odotat Stosurin ja Erranin ottelusta?

Vastakkain on US Openin mestari ja tämän kisan finalisti parin vuoden takaa eli Stosur ja uransa parhaan saavutuksen napannut Errani. Sikäli asetelma on huikea. Stosur haluaa moninkertaiseksi suurvoittajaksi, Erranin kohdalla punnitaan sitä, onko hän tyytyväinen vai nälkäinen.

Pelillisesti ottelu on tietenkin mielenkiintoinen, kun vastakkain on loistavalla kick-syötöllä pisteitä pohjustava ja aggressiivisesti pelaava Stosur sekä kyttäilevä ja kalasteleva Errani. Stosur tykkää kiertää kämmenelleen, ja näen Erranissa hänelle sikäli otollisen maalitaulun. Kämmenelle kiertävän pelaajan pahin skenaario - kahden oikeakätisen kohdatessa - on aina vastustaja, jolla on tehokas rysty pitkin linjaa. Jos tällainen on, joutuu kiertämisen kanssa olemaan tarkkana, koska omaa kenttää aukottaa tietenkin kämmenkulmasta. En kuitenkaan näe Erranilla sellaista rystyä, jota Stosurin pitäisi erityisesti vahtia, joten etenkin kakkosruutuun nähdään paljon pisteitä, joissa Stosur liikuttaa Errania ulos kentältä kickillä, kiertää kämmenelle, pitää Erranin rystykulmassaan ja myllyttää sitten joka suuntaan.

Stosur tämän vie 6-3, 7-5.

Maria Sharapovasta sanotaan, että hän on muuttunut pelaaja, osaa liukuakin nykyisin paremmin. Mitä olet mieltä?

Nämä on sellaisia mielikuvahöpinöitä, mitä tennis tuottaa yhtenään, ja millä on helppoa pitää näennäisesti keskustelua yllä. Minä en Sharapovassa ihmettä muutosta näe. Jos hän jossain tilanteessa joskus liukuukin, niin mitä sitten? Edelleen hän menee usein kulmaan isoilla askelilla kuin kovalla kentällä konsanaan. Minulle Sharapova on ennen muuta pelaaja, joka on aina uskonut omaan juttuunsa. Lyö vanhanaikaista mutta tehokasta kämmentään, takoo voimapeliään - näin myös massalla. Homma vaan natsaa nyt ja hänellä on mahdollisuuksia pärjätä, ei tässä mistään valtavasta muutoksesta ole kyse.

Millainen tulee Sharapovan ja Kvitovan ottelusta?

Viime vuoden Wimbledon-finaalissa Kvitova riisui Sharapovan aseista. Sitten taas Australian avoimissa oli Sharapovan vuoro voittaa välierässä. Ja viimeisimpänä Sharapova voitti Stuttgartin massakisassa. Kvitova ei ole löytänyt Wimbledonin voittamisen jälkeen ollenkaan tasaisuutta. On selvästi ollut vaikeaa käsitellä tilanne suurvoiton jälkeen. Hän näyttää ajoittain myös hieman laiskalta. Lyö kyllä hyvin, mutta ei tee aivan äärimmäisellä tavalla töitä.

Sharapova on huippumotivoitunut. Ranskan avoimet on ainoa suurvoitto, joka häneltä puuttuu. Ja muutenkin suuret voitot ovat kiertäneet häntä viime aikoina, vaikka hän on menestynyt ja ollut melko tasainen. Tämä aspekti kallistaa vaakakuppia Sharapovan suuntaan.

Ja muutenkin Sharapovan pallon lyöminen on tällä hetkellä paremman näköistä kuin Kvitovan lyöminen. Ja nämä pelaajat kuitenkin elävät lyömisestä. Sharapova vie 7-5, 7-6.