Valikko

Niemisellä kisavoittomahdollisuus - "Näitä kisoja ei pitäisi pelata"

Toimitus 3.5.2012 15:59
Niemisellä kisavoittomahdollisuus - "Näitä kisoja ei pitäisi pelata"

Jarkko Nieminen on sijoitettu kolmanneksi. Kuva: Getty Images

Jarkko Nieminen aloittaa urakkansa Belgradin ATP-kisassa. Urheilulehden Janne Eerikäinen pitää Niemisen kisavoittoakin täysin mahdollisena, mutta ei näe järkeä koko kisan järjestämisessä.

Janne, mitä mieltä olet tästä formaatista, jolla osa 250-kategorian ATP-kisoista nykyisin pelataan? Eli että neljä kärkisijoitettua pääsee suoraan toiselle kierrokselle ja pelaajia on vain 28.

Tämä on ihan toimiva systeemi. Tällä tavalla voisi saada huippupelaajia houkuteltua enemmän myös näihin kisoihin. Ja kyllä muillekin kertyy paljon otteluita, joten on myös vaikkapa Jarkko Niemisen tasoisille pelaajille hyvä asia, että joskus erittäin menestyksekäs kisaviikkokin voi tarkoittaa vain neljän ottelun pelaamista. Tällainen viikko antaa kärkisijoitettuihin kuuluville pelaajille myös mahdollisuuden rakentaa vähän enemmän harjoitusjaksoja, koska pelaaminen voi alkaa vasta torstaina. Nytkin Niemisellä on viikon tauko alla, joten hän on varmasti saanut harjoiteltua hyvin. Se, että neljä pelaajaa menettää paikan kisassa, ei ole loppujen lopuksi juuri millään oleellisella tavalla keneltäkään pois.

Entä mitä mieltä olet yleensä tästä kisasta? Niemisen rankingilla mahtuu kolmossijoitetuksi ja ykkössijoitettu pelaaja on Espanjan Pablo Andujar, jonka ranking on 38.

Ei tietenkään pidä vähätellä Niemistä tai Andujaria, kumpikin on voittanut tänä vuonna jo yhden ATP-kisan. Mutta kyllä minä olen sitä mieltä, että sellaisia ATP-kisoja, joissa kukaan ei ole Top-30:ssa, ei periaatteessa pitäisi pelata. Tämähän on kuin terästetty haastajakisa. Toki seassa on useampikin ATP-kisavoittaja ja niinkin nimekäs pelaaja kuin David Nalbandian, mutta onhan tämä vähän kisan irvikuva. Jollain keinolla ATP:n pitäisi voida ohjailla tätä, ettei näin huonotasoisia kisoja pääsisi syntymään.

Mutta toki tämäkin on ATP-kisa ja mukana on näitä kisoja voittaneita pelaajia. Ja Niemiselläkin on tässä täysi mahdollisuus vaikka kisavoittoon, olkoonkin että seassa on muutama sellainen massakarhu, jotka tuntuvat turhan hankalilta.

Millaista ottelua odotat Niemiseltä Kroatian Antonio Veicia (ATP-127) vastaan?

Pelistä tulee varmasti hankala. Nämä tällaiset rajatapauskisat ovat Veicille äärimmäisen isoja mahdollisuuksia nousta kohti Top-100:aa. Hänellä on alla karsinta ja jo yksi voitettu ottelu pääsarjassa, ja vieläpä ihan ok pelaajaa vastaan selvin numeroin. Tuntuma on hyvä, hän on todella nälkäinen ja ottelu on hänelle iso.

Kuitenkin Nieminen on sen verran hyvässä kunnossa ja niin rutinoitunut pelaaja, että tämä vastustaja pitäisi hoidella - myös massalla. Veicin paras alusta kuitenkin on massa, ja hän pelaa sitkeää peliä, joka perustuu hyvään liikkumiseen ja kämmenratkomiseen. Hän on eräänlainen köyhän miehen David Ferrer. Rysty poikki kentän on samalla tavalla yllättävän piiskamainen ja kämmenessä on kohtalaisesti tehoja.

Niemisen on pakko lähteä pelaamaan aggressiivisen pelin kautta. On turha yrittää voittaa pelkällä sitkeydellä. Joka tapauksessa vaikeaa tulee, ja veikkaan Niemisen voittavan vain niukasti 4-6, 7-5, 6-3. Tappiokaan ei olisi minkäänlainen yllätys. Eli tässä on tällä kertaa kaikki mahdollista avauskierroksen tappiosta kisavoittoon.