Valikko

Tilaa lehti

Nieminen huipputilanteessa - "Silti tätä vastustajaa täytyy pelätä"

Toimitus 27.6.2012 21:41
Nieminen huipputilanteessa - "Silti tätä vastustajaa täytyy pelätä"

Getty Images

Jarkko Nieminen kohtaa Wimbledonin toisella kierroksella pelaajan Top-100:n ulkopuolelta. Urheilulehden Janne Eerikäinen painottaa, että silti kyseessä on vaaranpaikka.

Janne, Nieminen kaatoi 14:nneksi sijoitetun Feliciano Lopezin. Onko tästä nyt pakko rakentaa menestysturnaus, kun tuon voiton myötä aukeni huippusauma?

On ihan selvää, että tuollaisen voiton pitäisi toimia momentumin rakentamisen lähtökohtana. Ei voi olla parempaa tapaa aloittaa Grand Slam kuin se, että varastaa huippupelaajan reitin kaaviossa ja ottaa hyvästä päänahasta itseluottamusta. Nieminen on pitkään taas kaivannut jotain piristystä touhuunsa, ja nyt sellainen tuli yksittäisenä otteluvoittona. On selvää, että tämä on ihannetilanne.

Silti asian toinen puoli on se, että kenelle tahansa kohtalaisen tavalliselle tennispelaajalle peräkkäisten otteluiden voittaminen on haaste. Ja etenkin se on haaste, että fokus ja vire säilyvät samana kuin huippunimeä vastaan. On tavattoman helppoa ajautua eräänlaisen pakon tielle ja alkaa vaatia ja toivoa itseltään liikaa. Se on hyvin yleinen tilanne tenniksessä kenelle tahansa ei aivan kärkinimelle, että Niemisen Lopez-voiton kaltaisen ottelun jälkeen tuleekin noutaja seuraavalla kierroksella.

Luulisi kuitenkin, että Niemistä auttaa tässä suhteessa se tieto, että vastus ei todellakaan helpotu.

Miksi väität noin, koska vastassa on USA:n Brian Baker, jonka ranking on vasta 126?

Ei Bakerin ranking kerro yhtään mitään. Kyseessä on erikoistapaus. Baker oli kuutisen vuotta sivussa tenniksestä loukkaantumisten takia. Kun hän nyt 27-vuotiaana on päässyt takaisin, on hän ollut aivan hurjana tänä kesänä. Näin itsekin paikan päällä, kun Baker löi massalla Nizzassa Gael Monfilsin. Hänellä on paljon tulivoimaa ja potentiaalia olla erittäin kova pelaaja. Jos silkkaa virettä katsotaan, niin kyse on kovavireisemmästä pelaajasta kuin Lopez, jonka Nieminen avauskierroksella löi.

Lisäksi kyseessä on täysin erityylinen haaste. Lopez on kuitenkin pelaaja, josta saa tehtyä maalitaulun, jos pelaa tarpeeksi hyvin. Tarkoitan tällä sitä, että Lopezia vastaan korostuu muutamat asiat, kuten omista syötöistä huolehtiminen, syötönpalautus ja ohituslyönnit. Kun saa nuo asiat toimimaan sujuvasti, voi aina voittaa Lopezin. Baker tarjoaa paljon kokonaisvaltaisemman haasteen ja ottelu on enemmän perinteistä tennistä kuin Lopezia vastaan pelattu ottelu. Bakerin joutuu voittamaan huomattavasti kokonaisvaltaisemmalla pelillä kuin Lopezin. En vähättele tällä Lopez-voittoa. Hän on Top-20-pelaaja ja omilla ansioillaan siellä. Mutta kun nuo tietyt asiat saa toimimaan, kaatuu Lopez metodisemmin ja taktiikan tasolla yksinkertaisemmin kuin Bakerin kaltainen niin sanotusti normaali tennispelaaja.

Millainen pelaaja Baker sitten on?

Hyökkäävä pelaaja. Hänellä on hyvä syöttö ja hyvä kahden käden rysty. Hän on hieman poikkeuspelaaja miesten sarjassa sikäli, että rysty on jopa kämmentä kovempi ase. Mieleen tulee hieman Benoit Paire, jolle Nieminen hävisi Serbiassa keväällä. Toki Baker ei ole yhtä rytmitöntä ja flättiä peliä paukuttava pelaaja kuin Paire, mutta kuitenkin samalla tavalla terävä ja jatkuvasti hyökkäävä sekä yllättävästi rystyltä tehokkaampi. Toinen hyvä vertailukohta on menneiden aikojen Mardy Fish - sen ajan, jolloin Fish ei vielä ollut saanut kämmenlyöntiään kehitettyä samanlaiseksi tappoaseeksi kuin nykyisin.

Baker on kuitenkin lähtökohtaisesti takakenttäpelaaja - toisin kuin Lopez ruoholla pelatessaan. Baker ratkoo kovilla peruslyönneillä, ja kylläkin myös kämmenpuolelta, joka on aika kompakti ja pienen tilan lyönti - sikäli ruoholle hyvin sopiva. Ja toki hän tulee verkolle johdonmukaisesti rakennetuista tilanteista ja vastustajan tarjoamista mahdollisuuksista.

Miten Niemisen sitten pitää pelata?

Totta kai ruoholla täytyy syöttää hyvin, ettei Baker saa otteita palautuksilla. Ja omat palautukset on saatava kenttään syvänä, ettei Baker saa vastaavasti peruslyönneillään jatkuvasti yliotetta. On ylipäänsä pelattava kovaa ja pitkien lyöntien peruspeliä, ettei jenkki pääse liiaksi niskan päälle. Jos Nieminen saa kovalla peruspelillä neutralisoitua peliä ja käännettyä peliä hyökkäykseksi, on hän kyllä vahvoilla. Baker haluaa ilman muuta pelata sellaista tennistä, jossa hän on niskan päällä. Tämä täytyy parhaan mukaan pystyä estämään. Mutta varmaa on, että Bakeria vastaan on oltava sitkeämpi kuin Lopezia vastaan. Tullaan kuitenkin pelaamaan enemmän peruspeliä puolin ja toisin. Ja tärkeää on, että Niemisen fyysinen ja mentaalinen vire on sikäli hyvä, että hän saa puolustustilanteissa kaivettua palloihin pituutta. Kaikki lyhyeksi jäävä on good bye tätä miestä vastaan.

Miten käy?

Baker on äärimmäisen vaarallinen ja nälkäinen vastustaja, joka on ikään kuin saanut tennispelaajana elämänsä takaisin. Hän nauttii joka hetkestä eikä todellakaan kipsaa tai jotain vastaavaa. Mitään ei siis saa ilmaiseksi. Ja hän on paljon rankingiaan parempi pelaaja, kuten sanottua. Tässä voi käydä miten vaan. Veikkaan, että Niemisen Lopez-voiton huuma kantaa nyt - ja Nieminen voi olla vahvemmilla pitkissä otteluissa, kun Bakerin kuntopohja ei mitenkään ole vielä optimaalinen pitkän tauon jäljiltä. Veikkaan Niemiselle voittoa viidessä erässä.