Valikko

Murray herättää huomiota - "Ei ole edelleenkään muuttanut mitään"

Toimitus 6.7.2012 00:09
Murray herättää huomiota - "Ei ole edelleenkään muuttanut mitään"

Andy Murray jahtaa ensimmäistä arvovoittoaan. Kuva: Getty Images

Wimbledonissa pelataan miesten välierät. Yksilöistä suurin huomio kohdistuu Ison-Britannian Andy Murrayhin. Urheilulehden Janne Eerikäinen muistuttaa, että skotti ei ole vieläkään voittanut mitään.

Janne, otetaan ensiksi kiinni Murraysta, vaikka hän pelaakin toisessa välierässä. Hän on edennyt vakuuttavasti välierään Jo-Wilfried Tsongaa vastaan. Onko Murrayssa tapahtunut jotain kehitystä?

Jos nyt käy niin, että hän vihdoin ottaa sen puuttuvan Grand Slam -voiton, olen varma, että erilaiset analyytikot ympäri maailmaa näkevät siihen vaikka mitä muuttuneita tekijöitä. En itse tee vielä lopullista arviotani, koska tosipelit alkavat nyt ja Murrayta mitataan toden teolla näissä mahdollisessa kahdessa viimeisessä pelissä, mutta sen sanon jo nyt, että ainoa muutos tähän mennessä on henkinen. Murray ei tuhlaa jatkuvasti energiaansa riehumiseen ja itselleen kiukutteluun tai aitioonsa päin selittelyyn. Hän on fokusoituneempi kuin aiemmin. Se on muuttunut.

Mutta turha kenenkään on väittää, että pelissä olisi tehty jotain muutoksia. Pidän uskomattomana sitä, että Murray on nytkin yksi hyvin vahva ehdokas voittamaan Wimbledonin, mutta mies ei edelleenkään osaa tappokämmenlyöntiä pitkin linjaa. Eikä kämmen sisältä ulospäinkään ole maailman 30:n tehokkaimman sellaisen joukossa. Hän on kuin suomalainen C-luokan pelaaja; on loistava kämmenkrossi ja loistava kahden käden rysty. Tämä kaikella kunnioituksella sanottuna, mutta kuitenkin. Kämmenkrossissa on hillitön voima ja rystyä pystyy ampumaan joka suuntaan, mutta tappokämmensuunnat on ihan onnettomassa kunnossa, kun ajatellaan Grand Slamien voittamista.

No ratkeaako homma sitten tähän sikäli, että Murraysta ei vieläkään ole Grand Slam -voittajaksi?

Ei välttämättä ratkea, mutta se pitää muistaa, että hän ei ole tehnyt vielä mitään, mitä ei olisi tehnyt aiemminkin. Grand Slam -välierä on Murrayn hyvää perustasoa. Nyt alkavat tosipaikat. Ja kaiken lisäksi välierässä on erittäin sopiva vastustaja, ja jos finaaliin tulisi vastaan nykyisen tasoinen Roger Federer, olisi erittäin hyvät edellytykset voittaa. Edelleenkään en vähättele mitään, mutta ajattelen nyt vain sitä, että tässä on kaikki saumat sinänsä voittaa ilman, että tarvitsee lyödä kovimpia peikkoja eli Novak Djokovicia ja Rafael Nadalia. Toki en pidä Federerin mahdollisuuksia Djokovicia vastaan kovin isoina.

Eikä näissä kenessäkään jäljellä olevassa pelaajassa ole mitään vähättelemistä. Jos Murray voittaa tämän kisan, voittaa hän kyllä sen lyömällä pelkästään hyviä pelaajia. Reitti ei tähänkään mennessä ole ollut helppo, mutta vastustajat ovat olleet useimmiten sopivan puolikovia.

Enkä minä tuohon kysymykseen pysty nyt vastaamaan. 1-2 seuraavaa ottelua antaa vastauksen. Murrayn lienee pakko pelata aggressiivisemmin kämmenellään kuin tähän asti. Ei tuo pikkuliikuttelu, krossitulittaminen, rystyliikuttelu ja alakierretaktikointi yksinään riitä. Toki riittää pitkälle, jos Murray syöttää ykkössyöttöään yhtä sujuvasti kuin tähän asti. Mutta kaiken tuon lisäksi tullaan vaatimaan parempaa tapposuuntien kämmenlyöntipelaamista. Pystyykö Murray siihen? Sen näyttää pelit.

Millaista ottelua odotat sitten Murrayn ja Tsongan välillä?

Vastakkain on herkullisella tavalla kaksi erilaista pelaajaa. Taktikoiva, sitkeä ja ovela Murray sekä kaikkialta tulittava Tsonga. Lähtökohta on se, että huippupäivänään Tsonga lyö Murrayn ulos. Mutta ei läheskään jokainen päivä ole mikään lukasrosol-päivä kenellekään. Periaatteessa Tsonga tarjoaa Murraylle paljonkin materiaalia, mihin iskeä. Jos Murrayn jalat toimivat, pääsee hän kontrailemaan Tsongan voimalyöntejä vastaan. Pystyy ohittamaan, kun Tsonga kuitenkin tulee paljon verkolle. Pystyy pitämään Tsongaa rystykulmassa ja tuottamaan sieltä hankalaa liikkumista pitkin linjaa -alakierrerystyn perään.

Murrayn on pakko edelleen syöttää hyvin, ettei Tsonga saa otteita kakkossyötön palautuksella. Mutta kyllä tässä otteluparissa monet palaset loksahtelevat hyvin Murraylla kohdalleen ja uskon hänen menevän finaaliin. Loppujen lopuksi tässä ottelussa ei vielä täysin ratkaise edes tapposuunnan kämmenten toimiminen, mutta finaalissa ratkaisisi. Silti toki täytyy pitää Tsongaa aisoissa myös noilla kämmenillä. Joka tapauksessa Tsongan pelityyli sopii Murraylle paremmin kuin puolivälierässä David Ferrerin sitkeä pelaaminen, josta siitäkin Murray selvisi. Murray on kyllä henkisesti vahvassa lyönnissä ja menee finaaliin erin 3-1.

Sanoit tuossa jo aiemmin, ettet usko Federerin mahdollisuuksiin Djokovicia vastaan perjantain ensimmäisessä välierässä?

Toki Federer on aina vaarallinen, ja etenkin ruoholla. On sinänsä erikoista, että tämä kaksikko ei ole koskaan kohdannut ruoholla. Ottelussa nähdään siis ehkä jotain uutta heidän välillään. Ja on selvää, että ruoho on nyt se viimeinen paikka, jossa Federerillä vielä voi olla jotain realismia Djokovicin lyömiseen Grand Slam -tasolla.

Silti näen tämän ottelun niin, että Djokovicin kokonaisfyysisyys, peruspelin ja syötön painavuus ja nyt jo aika paljon Federeriä parempi liikkuminen ovat Federerille melkoinen kanto kaskessa. Pitää muistaa, että näitä Top-4-pelaajia vastaan ei aina riitä sellainen kikkailu ja taitava eri tempojen ja kierteiden sekoittelu, mitä Federer käyttää hienosti huonompia pelaajia vastaan. Djokovickin pitäisi kyetä lyömään voimalla. Kyllähän se vaan on niin, että aika turha on yrittää alakierteillä vastustajan siirtelyä ja tempon muuttelua Djokovicia vastaan. Siinä käy vaan niin, että Djokovic ottaa yliotteen ja tappaa sen jälkeen pinnan 1-2 lyönnillä.

Ehkä suuri yleisö ei vielä tajuakaan sitä, miten paljon näiden kahden välillä on nykyisin fyysisyyseroa. Ja etenkin nyt, kun Federer on selkeästi jonkin verran kärsinyt selkävaivastaan. Jos hän joutuu antamaan mitään anteeksi, tulee rumasti pataan. Lähtökohta kun on joka tapauksessa se, että Federer on fyysisesti altavastaaja.

Haluaisin nähdä tässä ottelussa Federeriltä jopa syöttö-volleyta ja muutenkin selvästi viime aikoja aggressiivisempaa tempopeliä. Sen sataprosenttinen onnistuminen voisi antaa hieman elämänlankaa. Peruspelillä hän ei tätä hoitele. Pahoin pelkään, että menee Djokovicille jopa 3-0.