Valikko

Tilaa lehti

Megatähti neuvottomana - "Ei löydä enää uusia juttuja"

Toimitus 22.4.2012 02:05
Megatähti neuvottomana - "Ei löydä enää uusia juttuja"

Getty Images

Rafael Nadal ja Novak Djokovic kohtaavat jälleen yhdessä finaalissa. Urheilulehden Janne Eerikäinen ihmettelee Nadalin neuvottomuutta voittokulusta huolimatta.

Janne, viimeisen vuoden aikana tennistä hallinneet jättiläiset kohtaavat jälleen, kun Monte Carlon Masters-tenniskisan finaalissa nähdään ottelu Novak Djokovic vastaan Rafael Nadal. Mitä odotat tästä kohtaamisesta?

Jälleen pelataan varmasti kovatasoista ja fyysisesti brutaalia tennistä. Hirmuista liikkumista, varmuutta ja kovaa yläkierrepommittamista takakentältä. Djokovicin voi olettaa olevan vähän aggressiivisempi kaksikosta, vaikka toisaalta nimenomaan Nadalin pitäisi olla sitä. Ja kyllä tässä ratkotaan jo vahvasti taas asetelmia Ranskan avoimiin. Toki on niinkin, että Djokovic voitti viime vuonna kaksi pelaamaansa massan Masters-kisaa, muttei silti Ranskan avoimia. Eli ei tämä kisa nyt mitään vielä ratkaise. Nadalin kannalta kuitenkin tärkeää olisi päästä taas tittelin makuun. Hän on voittanut viimeksi kisan viime vuoden Ranskan avoimissa, mikä on aika pitkä aika hänen tasoisen pelaajan kohdalla.

Sanoit, että Nadalin nimenomaan pitäisi olla aggressiivinen. Mitä tarkoitat tuolla?

Viime vuonna hän koki massatappionsa Djokovicia vastaan luottamalla liikaa passiiviseen peruspeliin. Etenkin rystyllä Nadal roikutti liikaa korkeita neutralisoivia palloja keskelle kenttää tai pitkin linjaa. Hyvänä kahden käden rystylyöjänä ja vahvana kämmenelle kiertäjänä Djokovic sai rankaista näistä mielin määrin etenkin kohti Nadalin kämmenkulmaa.

Eikä Nadal näytä edeltävien otteluidensa perusteella oppineen mitään viime vuodesta. Toki hän on lanannut muut tieltään peruspelillä ja voi tulla täysin toisena pelaajana sitten Djokovicia vastaan, joten ei tuomita etukäteen. Eikä siinä muutenkaan ole mitään väärää, että Nadal on niin hyvä liikkumaan että voi laskea toisinaan täysin sen varaan. Hänhän on ainoastaan fiksu, kun tekee alustan mukaan oikeita asioita. Ravaa massalla takarajan takana ja tuuppailee, tulee hieman lähemmäksi takarajaa kovalla kentällä ja vielä lähemmäksi ruoholla. Hän huomioi sen, mitä milläkin alustalla ehtii tehdä tempon ja pompun korkeuden suhteen. Ei ruoholla ehtisi edes lyödä yhdestä pompusta, jos liikkuisi kolme metriä takarajan takana. Massalla taas muut eivät pysty tekemään mitään, kun hän pelaa safetya takarajan takana ja intoutuu ajoittain dominoimaan yläjengakämmenellään.

Mutta kun nimenomaan fiksuus, uuden oppiminen ja nopea sopeutuminen ovat olleet Nadalin vahvuuksia pelin kehittämisessä, on outoa, ettei hän meinaa löytää nykyisen tasoiseen Djokoviciin lääkkeitä. Hänen olisi pitänyt viime vuoden löylyjen jäljiltä opetella takavuosien kaltainen aggressiivisempi massapeli jälleen uudelleen. Jotenkin uskon tämän hieman passiivisen massapelin johtuvan siitä, että Djokovic on antanut hänelle korville nyt joka alustalla ja kahminut hänen edestään kolme Grand Slam -titteliä kolmessa edellisessä Grand Slam -finaalissa. Mentaalipuoli on ehkä musertunut sen verran, ettei ajattelu ja pelirohkeus pääse valloilleen. Ei Nadal Djokovicia voita tällä passiivisella pelillä, koska myös serbi osaa liikkua vähintään yhtä hyvin ja sen lisäksi pelaa ajoittain erittäin aggressiivisesti.

Kumpi on vahvempi sunnuntain finaalissa?

Jos jatketaan tätä menoa, niin Djokovic suunnilleen 7-6, 6-4. Toki Nadal mukana roikkuu myös passiivisella pelillään, muttei voita.

Onko tämä kaksikko ollenkaan lyötävissä massakaudella ja onko etenkään Ranskan avoimissa muilla mahdollisuuksia?

Kyllä he tietenkin dominoiva kaksikko ovat, mutta on muillakin mahdollisuuksia. En tyhjennä nyt koko laaria tässä jutussa, mutta näen massakaudella muutamia yllättäviäkin menestyjäehdokkaita. Palaan näihin kevään mittaan. Se on selvää, että Djokovic on kuitenkin tänä vuonna erityisen nälkäinen massalla. Hän janoaa nyt Ranskan avointen voittoa, joka häneltä vielä puuttuu.