Valikko

Tilaa lehti

Maratonit täysin turhia - "Sääntömuutos pitäisi tehdä kiireellä"

Toimitus 1.6.2012 12:56
Maratonit täysin turhia - "Sääntömuutos pitäisi tehdä kiireellä"

John Isner pelasi jälleen maratonottelun. Kuva: Getty Images

Ranskan avoimissa nähtiin jälleen kerran John Isnerin ottelussa pitkä viides erä. Urheilulehden Janne Eerikäinen poistaisi pitkät erät kokonaan tenniksestä.

Janne, John Isner pelasi jälleen yhden maratonottelun ranskalaispelaajaa vastaan. Nyt ei sentään pelattu, kuten Nicolas Mahutia vastaan Wimbledonissa erä joka päättyi koripallonumeroin 70-68, mutta kuitenkin Paul-Henri Mathieu voitti viidennen erän 18-16. Ottelussa tehtiin Ranskan avointen pelimääräennätys neljän ensimmäisen erän tiebreakien aikakaudella. Mitä mieltä olit ottelusta?

Mikäs siinä. Hienoa tennistä, hienoa draamaa. Isner selvitti viidennen erän aikana kuusi ottelupalloa huikealla kylmyydellä. Joka kerta hän syötti noissa tilanteissa hyvin, ja löi myös aggressiivista kämmentä, jos syötön jälkeen tarvitsi. Seitsemännessä ottelupallossa syöttö ei sitten enää pohjustanut pelaamista riittävällä tavalla. Ja oli selvä ero siinä, miten Isnerin voimat eivät enää riittäneet palautuspelien voitosta taistelemiseen, ja kuinka voimien ehtyminen taas avasi Mathieulle jatkuvia murtomahdollisuuksia jatkopeleissä.

Hienoa tennistä, mutta myös tunnin verran hieman turhaa pelaamista.

Miten niin turhaa?

Kyllä ottelut voitaisiin ratkaista muullakin tavalla. Ei pidä ymmärtää väärin, kyllä minäkin tästä dramatiikasta nautin - ja tämä tekee pelistä erittäin oikeudenmukaista. Murra syöttö tai ole voittamatta, se on hyvä pelin henki. Mutta silti on niin, että kun on pelattu 3-4 tuntia ja erät ovat 2-2, ovat pelaajat osoittautuneet tasaisiksi, ja ottelu täytyy enää ratkaista. Ratkaistaan se keinolla millä hyvänsä, niin lähes yhtä hyvä pelaaja häviää.

Ketään ei haittaa se, että lentopallossa viides erä pelataan 15 pisteeseen, kun taas muut erät pelataan 25 pisteeseen. Päinvastoin, viides erä on lentopallossa hieno loppusuora. Olisin itse tenniksessä valmis niinkin radikaaliin ehdotukseen kuin, että miksei viides erä voisi olla ihan konkreettisesti lyhyt. Pelattaisiin neljästä voitetusta pelistä, ja tiebreak tilanteessa 4-4. Tai vähintäänkin niin, että viidennestä erästä tulisi muissakin Grand Slameissa kuin US Openissa normaali tiebreak-erä. Tämä sääntömuutos pitäisi tehdä jo kiireellä.

Mutta eikö tämä toisi hieman epäoikeudenmukaisuutta pelaamiseen?

Ei toisi, vaikka sattumaa tulisi mukaan vähän enemmän. Tärkeintä on se, että tenniksessä säilyy vähintään kahden pisteen erolla voittamisen logiikka. Se logiikkahan on käytössä myös yksittäisen syöttöpelin murtamisessa. Se, tuleeko kahden pisteen ero tiebreakissa vai yksittäisessä syöttöpelissä, on loppujen lopuksi aivan se ja sama. Samalla tavalla se ero pitää hankkia kummassakin tapauksessa. Toki on hieman haastavampaa voittaa kokonainen syöttögeimi palauttajana kuin repiä vähintään kahden pisteen ero katkaisupelissä, mutta silti. Ja lisäksi otteluihin tulisi entisestään lisää dramatiikkaa. Voita tässä hetkessä tai kuole, se olisi hieno pelin henki.

Ja pelaajat joutuvat muutenkin viisieräisissä otteluissa hirmuiselle kulutukselle. Ei siinä ole oikeastaan enää edes järkeä, että pelataan tunti ekstraa vain siksi, että maratonottelu saadaan ratkaistua. Joka tapauksessa on jo haastavaa palautua seuraavalle kierrokselle, kun pelataan viisi erää. Joku tuollainen 18-16-erä, minkä Mathieu voitti, tuhoaa käytännössä pelaajan seuraavan kierroksen.

Povasit Isneria kisan suosikkien joukkoon. Kysytään vielä tässä yhteydessä, että mikä hänet pudotti kuitenkin jo toisella kierroksella?

Minusta Isner heikensi pelaamistaan taktisesti, kun varsinainen massakausi alkoi. Hän oli kevättalven ja kevään Davis Cupeissa massalla äärimmäisen aggressiivinen. Etenkin hän vähensi varsinaisella massakaudella verkkopeliä ja syötönpalautusten hullua aggressiivisuutta. Samalla pelistä hävisi se poikkeusleima, jolla hän olisi voinut massalla pärjätä. Turha hänen on pelata konservatiivista prosenttipeliä edes palautuspeleissä. Hän on silloin aika helppo maalitaulu vastustajille.