Valikko

Tilaa lehti

Maailman parhaat urheilijat kohtaavat - "Vaikutusta sadan vuoden päähän"

Toimitus 10.6.2012 01:03
Maailman parhaat urheilijat kohtaavat - "Vaikutusta sadan vuoden päähän"

Rafael Nadal yrittää ohittaa Björn Borgin. Kuva: Getty Images

Tenniksen Ranskan avoimet huipentuu jättiläisten taistoon. Urheilulehden Janne Eerikäisen mielestä asetelmakin ratkeaa vasta ottelun myötä.

Janne, jälleen yksi Novak Djokovic vastaan Rafael Nadal -finaali Grand Slameissa. He kohtaavat neljännessä peräkkäisessä Grand Slam -finaalissa. Joko näistä menee hohto?

Jossain mielessä kyllä, vaihtelu virkistäisi. Ihan niin kuin Nadalin ja Roger Federerinkin dominoidessa menneinä vuosina. Toki näissä otteluissa pelataan huikeaa tennistä ja taistellaan kaikkien aikojen tavalla takakentällä. Vastakkain on kuitenkin käytännössä kaksi viime vuosien parasta urheilijaa maailmassa, tuo ei ole loppujen lopuksi liioittelua. Sellaista jälkeä nämä miehet ovat tehneet profiililajissa ja saaneet sellaisia huomionosoituksia maailmalla. Ja myös heidän atleettinen tasonsa on sellainen, että eivätpä he kalpene kenellekään urheilijalle koko maailmassa.

Nyt on jonkin asteinen uhka siihen, että sunnuntaina sataa tuntitolkulla hyvin kriittisen aikaan. Jos finaali siirtyisi maanantaille, olisiko se jommankumman etu?

Ehkä se hieman auttaisi Djokovicia, koska hänellä on pohjalla neljännen kierroksen ja puolivälierän viisieräiset ottelut, ja taas Nadal ei ole vielä menettänyt erääkään. Toisaalta Djokovickin selvisi välierästään Roger Federeriä vastaan kolmessa erässä, joten on hänellä nyt jo aikaa siitä, kun edellisen kerran on joutunut äärimmäisen koville.

Mitä jäi käteen välieristä?

Eipä juuri mitään. Ne olivat otteluina äärimmäisiä pettymyksiä. Djokovicin ja Federerin ottelusta olisi voinut tulla todellinen klassikko, mutta ei Federer pystynyt vastaamaan taaskaan Djokovicin takakenttäpelin kovuuteen riittävissä määrin. Djokovicin ei tarvinnut edes pelata koko aikaa hyvin lyödäkseen Federer 3-0. Toisen erän tuplamurron takaa voittoon nousu oli eräänlainen näyttö siitä, että näiden pelaajien välillä on tapahtunut iso vallanvaihdos. Federerin peli on nykyisin Djokovicia vastaan erittäin särkymäherkkää. Hän joutuu pelaamaan isolla riskillä ja kovalla tempolla voidakseen pärjätä, ja välillä peli sitten pätkii. Kaikern lisäksi tuuli haittasi Djokovicin varmempaa peliä paljon vähemmän kuin Federerin hiuksenhienoa ratkomista.

Otteluhan oli käytännössä kovan kentän tennistä, sellaisella tempolla kumpikin oikeastaan veteli. Ja vaikka Djokovickaan ei ollut joka hetki terävimmillään, teki hän kuitenkin odotetun tasonnoston pariin edelliskierrokseen verrattuna. Se antaa ehdottomasti myös toivoa loppuottelua ajatellen.

Nadalin ja David Ferrerin välierä taas oli tyypillinen Nadalin ottelu Pariisissa toista kovaa massapelaajaa vastaan. Ei näillä tämän profiilin pelaajilla ole mitään vahvuuksia, millä horjuttaa Nadalia tässä kisassa tällä alustalla. Ottelu oli aika surullista katseltavaa. Ferrer on kuitenkin pitkäaikainen Top-10-pelaaja ja noin pahasti maanmiestään perässä tällaisessa paikassa.

Nadal on ollut hirmuisessa iskussa. Onko Djokovicilla oikeasti mahdollisuus voittaa tämä finaali ja Ranskan avoimet ensimmäistä kertaa - ja täydentää naisten voittajan Maria Sharapovan tavoin voittosarjansa kattamaan jokainen Grand Slam -titteli?

Itse asiassa homma on edennyt tähän pisteeseen hyvinkin sen tyylisesti kuin itse kuvittelin. Djokovic on ajoittain jopa rämpinyt, mutta teki lupauksia herättävän tasonnoston välierässä. Kaikkihan perustuu siihen, että hän on kuitenkin pärjännyt keskinäisissä otteluissa Nadalia vastaan. Täytyy huomioida, että Djokovic on niin eri kaliiberin takakenttäpelaaja kuin joku Juan Monaco tai Ferrer, että turha näitä Nadalin menneitä otteluita on edes pohtia. Se todellinen haaste on edessä vasta nyt. Nadal ei ole kohdannut vielä yhtään pelaajaa, jolla olisi ollut pieninkään mahdollisuus voittaa hänet tässä kisassa.

Nadalille tässä asetelma nyt muuttuu. Kyllä hänkin tietää sen, että kuuden ottelun lämmittely on ohi ja nyt edessä on se taistelu, johon hän on latautunut ja jossa vihdoin tulee oikeaa vastustakin. Djokovicin kannalta tässä mielessä oleellista on se, mitä tapahtuu ottelun sisällä. Jos Nadal saakin homman rullaamaan myös häntä vastaan kuten muiden kanssa, on Djokovic ihmeessä - ja myös hän voi kärsiä hirmutappion. Mutta jos Djokovic ui sisälle otteluun ja tuloksentekoon ja ottaa erävoiton, alkaa asetelma rakentua siihen suuntaan, mitä näiden kahden välillä on viime vuosina nähty.

Kun itse nostin Djokovicin tämän kisan voittajasuosikiksi ennen kisaa, perustin sen ajatuksen osittain siihen, että hänellä on viime ja tämän vuoden keskinäisten otteluiden perusteella olemassa tieto siitä, että tämä mies on voitettavissa. Silloin edeltävillä otteluilla muita pelaajia vastaan ei ole mitään merkitystä. Vain näiden jättiläisten keskinäinen suhde ratkaisee tässä tapauksessa jotain. Toki Djokovicin sitten myös täytyy olla parhaimmillansa, että voi tämän tempun tehdä. Tietenkin kaikki mahdolliset kertoimet ja prosentit ovat Nadalin puolella, ja hän on julma lyötävä tässä paikassa jopa Djokovicille. Mutta kyllä Djokovicilla mahdollisuudet on Nadal lyödä, on hän sen tehnyt aiemminkin. Ja nämä ottelut ovat nykyisin niitä, joihin hän satsaa. Hän saattaa jopa hieman pelailla Grand Slamien alkukierroksilla, mutta on sitten parhaassa iskussa, kun arvopokaalista pelataan. Niin maailman ykköset aina loppujen lopuksi ovat.

Mitä odotat taktisesti?

Kaikki tietävät, että näiden kahden pelaajan ottelut ovat brutaalia takakenttätennistä, pelataan sitten millä alustalla tahansa. Aivan hirmuista vastustajan liikuttelua ja kovan intensiteetin peliä odotan. Djokovicin on saatava hyödynnettyä Nadalin kämmenkulman pommittamista viime vuoden malliin. On avattava sitä kautta kenttää ja hyökättävä sinne. Ja luonnollisesti Nadal yrittää välttää liiallisen kämmenkulmaansa ajautumisen, ja hän haluaa dominoida peliä kämmenkierron jälkeen rystykulmastaan kämmenellä.

Syöttö ja syötönpalautus eivät tätä ottelua ratkaise. Molemmat tulevat laittamaan valtavan määrän palautuksia kenttään. Jotain voi ratkaista se, saako jompikumpi rakennettua enemmän pientä etua syötön ja sitä seuraavan kämmenlyönnin kombinaatioilla. Kaikki mahdollinen pienikin, millä saa etulyöntiasemaa liikuttelussa, vaikuttaa paljon tässä match-upissa.

Tärkeitä vältettäviä asioita ovat ensinnäkin Djokovicille se, että joutuisi siihen myllyyn, jossa joutuu katsojan paikalle, kun Nadal dominoi kämmenillään rystykulmastaan ja voi ampua niitä sieltä joka suuntaan. Ja toiseksi Nadalin taas on vältettävä liiallinen joutuminen alakynteen omassa kämmenkulmassaan. Kun Djokovic häntä sinne joka tapauksessa pelaa, täytyy kämmenen pitkin linjaa sitten toimia kontrauselementtinä.

Kuitenkin on niin, että minulle tällaisten pelaajien, etenkin juuri näiden kahden, ottelut ovat luonteeltaan aina enemmän intensiteettiä kuin taktiikkaa. Tulen tarkkailemaan sitä, ovatko pelaajat intensiteetin suhteen parhaimmillansa ja onko heillä tässä eroa. Tämä seikka loppujen lopuksi ratkaisee ottelut näiden kahden välillä. Pallon lyömisen puhtaus, nälkä ja taistelutahdon jalostuminen positiiviseksi pelaamiseksi ovat ne teemat, joilla näiden jättiläisten ottelut ratkeavat.

Melkoista historiaa siis on tarjolla. Joko Nadal voittaa seitsemännen Ranskan avoimensa ja ohittaa Björn Borgin jaetulta ykköspaikalta. Tai sitten Djokovic voittaa viimeisen puuttuvan Grand Slamin ja pitää ensimmäisenä miespelaajana sitten Rod Laverin ja vuoden 1969 kaikkia Grand Slam -pokaaleita yhtä aikaa hallussa. Eihän tällaista näe kovinkaan usein?

Kyllä tässä ollaan yhden kaikkien aikojen historiallisimman ottelun äärellä juuri tuossa mielessä. Kumpikin pelaaja on yrittänyt viedä huomiota pois näistä asioista, mutta ovathan nämä seikat ilman muuta luomassa hypeä ottelun ympärille. Nyt puhutaan ottelusta, joka aiheuttaa puheenaiheen vielä sadan vuoden päähänkin. Ihan siinä missä Borg ja Laver ovat olleet puheenaiheita vuosikymmenten ajan.

Tosiasiassa nämä veijarit nauttivat tästä asetelmasta äärimmäisen paljon ja hyvä, että kumpikaan saa jännitykseltään edes nukuttua ennen tätä ottelua. Kyllä nämä panokset tiedetään. Ja mikä parasta; näiden kahden kohdalla tällainen superpanos ja iso jännitys tarkoittaa nousevaa pelitasoa ja intensiteettiä.

Miten sitten käy?

Olen puhuttavani puhunut. Nostin Djokovicin ennen kisaa suosikiksi, ja tuossa edellä selitin logiikkani tässä suhteessa. Ja toisaalta monenlaiset prosentit ovat Nadalin puolella. Ei tällainen ottelu loppujen lopuksi ole kiinnostavimmillaan povauksen suhteen, vaan tällaisesta raskaansarjan ottelusta odottaa loistavaa tennistä. Loppujen lopuksi on aivan se ja sama, kumpi näistä suurvoittajista tämän vie.