Valikko

Tilaa lehti

Legendaarinen finaali jäi kesken - "Sää voi ratkaista lopputuloksen"

Toimitus 10.6.2012 21:54
Legendaarinen finaali jäi kesken - "Sää voi ratkaista lopputuloksen"

Getty Images

Tenniksen Ranskan avointen finaali jäi sunnuntaina kesken sateen takia. Urheilulehden Janne Eerikäinen arvioi, että maanantain sää saattaa jopa ratkaista voittajan.

Janne, Novak Djokovic ja Rafael Nadal ovat tilanteessa, jossa Nadal johtaa ottelua 6-4, 6-3, 2-6, 1-2 ja Djokovicilla on syötönmurto neljännessä erässä. Nyt nukutaan yön yli ja jatketaan maanantaina iltapäivällä. Mitä tämä tarkoittaa ottelun tematiikalle?

Tarkoittaa mitä tarkoittaa, niin tämäkin on tennistä. Ei oikeastaan ole olemassa toista urheilulajia, jossa pitää varautua tällä tavalla aivan kaikkeen ja olla valmis pelaamaan kaikissa tilanteissa. Totta kai ottelun jatkuminen seuraavana päivänä tarkoittaa jotain, mutta mitä se tarkoittaakin, se kuuluu tämän finaalin kuvaan sitten.

Joku voisi ajatella, että Djokovic kärsii tässä nyt rajusti, mutta samalla pitää muistaa sekin, että hänen nousunsa alkoi tässä ottelussa sadetauon jälkeen. Jos sitä ei olisi tullut, voisi olla, ettei oltaisi tässä tilanteessa, jossa mestaruus on yhä täysin auki. Kun pelaajat lähtivät ensimmäiselle sadetauolle, johti Nadal 6-4, 5-3. Sen jälkeen erä tuli nopeasti kotiin. Jos olisi vaan jatkettu ilman tuota sadetaukoa, olisi 0-2-erätilanne kahden minuutin erätauolla voinut tuntua Djokovicille liian kovalta. Toki hän nytkin vajosi vielä kolmannessa erässä 0-2:een ennen kuin sai otteen, mutta silti on hyvä muistaa hänen päässeen takaisin otteluun sadetauon kautta. Eli ei ajatella niin, että nyt hän kärsii. Hän on myös jo hyötynyt.

Mutta hyötyykö jompikumpi tästä pelin jatkumisesta maanantaina - tai onko siitä jommallekummalle haittaa?

Näytti siltä, että Nadal oli kohtalaisen selkeästi jo Djokovicin mankelissa kolmannessa ja neljännessä erässä. Lähes ensimmäistä kertaa koskaan Nadal näytti minusta massaottelussa väsyneeltä. Sikäli voi olla, että Nadal hyötyy yön yli nukkumisesta. Mutta niin tai näin, niin tämä kuuluu tästä eteenpäin tämän finaalin dramatiikkaan ja pelaajien täytyy asia pystyä käsittelemään. Ammatinvalintakysymys tämäkin.

Nadal voi hyötyä tauosta myös, jos maanantaina on kuiva päivä. Näyttäisi kyllä, että Pariisissa on silloinkin tihkusadetta. Sunnuntain pelaamisessa näytti siltä, että Djokovic oli vahvoilla tihkusateen aikana. Nadalin yläkierteet eivät pure kosteaan massakenttään ja kosteilla palloilla yhtä tehokkaasti kuin kuivassa kelissä, eikä pomppu ole näin ollen yhtä korkea kuin kuivalla kelillä. Se helpottaa jonkin verran kyllä kenen tahansa peliä Nadalia vastaan. Toisaalta on asiassa sitten se puoli, että kostean kelin hitaissa oloissa Nadal ehtii vielä normaaliakin paremmin aivan kaiken alle, ja vastustajan täytyy pelata todella hyvin rakentaakseen voittopinnoja. Ja sen Djokovic teki.

Mutta kuitenkin voi jopa olla niin, että sää ratkaisee osaltaan mestaruuden. Jos on kostea keli, Djokovic on vahvoilla. Jos onkin kuivaa, saa Nadal etua. Niin tai näin, niin Djokovic kuitenkin on mukana ottelussa taas, on keli sitten mikä tahansa.

Millä Djokovic nousi tuosta jo aika kuilun partaalla -tilanteesta vielä näin vahvasti otteluun mukaan?

Kyse on pitkälti itseensä uskomisesta. Taivastelin sunnuntain aikana useaan otteeseen mielessäni sitä, miten kovaa mielenlaatua kumpikin pelaajista osoitti. Vaikka Nadal johti 6-4, 6-3, 2-0, ei Djokovic todellakaan ollut mitenkään ulkona ottelusta. Hän oli noussut jo kahden ensimmäisen eränkin aikana vaikeista erien aluista mukaan, vaikka erät sitten lopulta kääntyivätkin Nadalille. Nadal oli tuohon hetkeen asti koko ajan hieman parempi hyvillä massakenttätaidoillaan, mutta selvästi Djokovic mukavoitui vähitellen siihen vaatimustasoon, millä Nadalia vastaan on pelattava.

Ja Nadal rupesi ottelun myötä aika lailla luottamaan puolustuspeliinsä. Pelasi tosi kaukana takarajan takana. Kun Djokovicin silkka pallonlyömisen laatu parani, rupesi pelillinen ote kääntymään Djokovicille ja Nadal oli takarajan takana pahasti ahdingossa. Kuitenkin on huomioitava se, että eipä alun Nadal-dominanssissa ja jatkon Djokovicin viemässä pelinkuvassa kuitenkaan ollut kyse mitenkään isoista eroista. Molemmat pelasivat usein yhtä aikaa hyvin ja tuloksellinen ero syntyi pienistä asioista.

Taisi olla neljännen erän alkupuolella, kun ottelussa pelattiin 44 lyönnin piste. Se käänsi entisestään momentumia Djokovicille. Tuli oikeastaan tenniksen puolesta hyvä olo. Minusta tenniksestä on nykyisen niin kovan tenniksen aikakaudella hävinnyt sellainen inhimillinen elementti, että yksi piste kääntää pelin kulkua. Tuossa nähtiin sellainen tavallaan Andre Agassi -tilanne, jossa yksittäinen piste teki paljon. Näinkin pienistä asioista oli ja on nyt kyse.

Ja jos pelillisesti vielä ajatellaan, niin kyllä ottelussa näkyi sekin, että Nadal tietää pelaavansa juuri Djokovicia vastaan. Hän suoristi kämmenlyöntejään läpilyöntiyrityksiksi ja painostuslyönneiksi huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin jotain peruspelaajia vastaan. Toki hän veivailee Djokoviciakin vastaan paljon yläkierteitä, mutta joutuu silti vastuksen kovuuden takia myös pommittamaan normaalia enemmän.

Jos Djokovic nousee voittoon tuosta mainitusta tappiotilanteesta, millaisena suorituksena pidät sitä?

Kaikkien aikojen tennisvoittona. Ylipäänsä Nadalin lyöminen tämän kisan finaalissa olisi kenelle tahansa valtava teko. Mutta lyödä Nadal tässä temppelissä tuosta tilanteesta olisi jotain sellaista, mitä on vaikea edes kuvailla.

Miten veikkaat maanantaina käyvän?

Olin alusta astikin sitä mieltä, että Djokovic voittaa, jos hän pääsee erävoiton kautta otteluun mukaan. Hänellä on kuitenkin niin paljon voittokokemuksia Nadalia vastaan viimeisen reilun vuoden ajalta. Hän on nyt hyvin vahvasti ottelussa mukana ja Nadalin pään sisällä, ja jopa aiheuttanut hieman kauhua Nadalille, kun Nadal joutuu kenties ensimmäistä kertaa koskaan Ranskan avoimissa oikeasti olemaan hätä kädessä. Ei lasketa tähän nyt sitä ottelua, jonka hän hävisi polvivaivojen takia Robin Söderlingille. Mutta muuten hän ei ole vielä koskaan joutunut näin potentiaalisen pelaajan kautta näin uhatuksi tässä kisassa. Tilanne on Nadalille uusi ja ollaan kaukana hänen mukavuusalueestaan. Tässä ollaan nyt jonkin aika suuren äärellä.

Eli pidän edelleen arvionani sitä, että Djokovic voittaa, koska hän pelasi itsensä sisään tähän otteluun ja sen voittomahdollisuuteen.