Valikko

Kaikkien aikojen puhallus - "Federerin turha puhua enää voitoista"

Toimitus 30.6.2012 14:22
Kaikkien aikojen puhallus - "Federerin turha puhua enää voitoista"

Getty Images

Roger Federer oli kokea Rafael Nadalin kohtalon, mutta pääsi vaivoin vielä jatkoon Wimbledonissa. Urheilulehden Janne Eerikäinen sanoo, että Federerin itsensäkään on turha enää mainostaa omia tulevia voittojaan.

Janne, Federer oli Julien Benneteauta vastaan tappiolla erin 0-2, mutta nousi voittoon. Millainen nousu tuo oli?

Ei se tietenkään niin erikoista ole, että Federerin kokemuksella käännetään noita asemia voitoksi ja pysytään rauhallisena tilanteesta riippumatta. Se oli kontrolloitu ja hallittu nousu. Lopussa avitti Benneteaun jalkavammakin, mutta erätasoituksen jälkeen Federer olisi mitä luultavimmin lyönyt kyllä terveenkin Benneteaun.

Ja tärkeintä näille isoille nimille on aina eteneminen, eikä se, jos he käyvät kuilun partaalla. Siitä on turha vedellä johtopäätöksiä seuraavia kierroksia varten. Federer on nyt 16:n joukossa ja se ratkaisee tässä kohtaa.

Ei Federer tietenkään maailman vakuuttavinta tennistä pelannut, jos kohta ottelu olikin ihan hyvätasoinen. Se oli sellaista hänen nykyistä hyvää tennistä, ja siihen tasoon pystyvät monet muutkin, jopa hänen ikätoverinsa Benneteau.

Federer on puhunut siitä, että nyt koittaa jälleen hänen aikansa voittajana. Mitä mieltä olet tästä?

Ainahan Federer on omasta voittamisestaan puhunut. Hän elää ennakkosuosikkiasemasta eikä yhtään pidä haastajana olemisesta, johon asemaan hän kuitenkin on viime vuosina ajautunut. Se on selvästi ihan tietoista, että hän yrittää muistutella muita pelaajia ja maailmaa siitä, että hän edelleen olisi suurvoittaja. Minusta hän voisi lopettaa tämän puhumisen. Grand Slam -voitosta on 2,5 vuotta, se on pitkä aika suurpelaajalle. Nyt pitää lyödä tuloksia pöytään, ruvetaan sen jälkeen taas puhumaan nykyisestä voittajasta nimeltä Roger Federer. Sen verran tuosta Benneteau-ottelustakin voi sanoa, että ei se minkään Grand Slam -voittajan tennistä ollut. Aika moni pelaaja pystyy lykkäämään kovemman paineen kuin ranskalainen, ja Benneteaukin kävi kuitenkin kahden pisteen päässä otteluvoitosta vieläpä useaan otteeseen. Kyllä Federer saa nöyränä olla.

Toki hänellä on erittäin helppo kaavio, ja eteneminen välieriin on jopa todennäköistä, mutta en minä hänen nykytasollaan puhuisi Grand Slam -voitosta silti, vaikka taso edelleen hyvää onkin. Liian paljon hän kuitenkin joutuu tasapainoilemaan ja taiteilemaan pelillisen riskinoton kanssa, kun nuoremmat ja fyysisemmät pelaajat lykkäävät painetta. Benneteau onnistui loistavasti paineen antamisessa ja hyökkäämisessä, voi vaan kuvitella, mitä tuo samainen paine olisi vaikkapa Novak Djokovicia vastaan välierässä.

Mutta siis kaikkinensa ymmärrän, mistä noissa Federerin puheissa on kyse. Hän rakastaa ennakkosuosikkiasemaa ja yrittää puhua itselleen rekordia lähes juhanitammismaisin retorisin keinoin. Tämä viesti tästä pitää osata erottaa, kun tosiasioita mietitään. Ja kyllä yleisökin voisi lopettaa pohdinnat siitä, palaako Federer vielä listaykköseksi. Ensin Grand Slam -voittajaksi paluu - sitten voi ruveta miettimään, onko hänestä enää siihen. Nämä puheet voittamisesta ovat eräänlainen kaikkien aikojen puhallus ja mentaalista sotaa.

Onko isäntämaan Andy Murraylla nyt kaikkien aikojen saumansa Wimbledon-voittoon?

On. Rafael Nadal olisi ollut hänelle äärimmäisen hankala välierävastustaja, ja nyt Nadal on poissa tieltä. Koen hänen kannaltaan helpottavana myös sen, että Milos Raonic ei sitten kyennyt vastaamaan odotuksiin ja putosi toisella kierroksella. Toki nytkin neljännellä kierroksella tulisi iso pommittaja, Marin Cilic tai Sam Querrey, mutta kyllä Murray näiden pelaajien kanssa pystyy elämään.

Ja nyt kolmannella kierroksella Marcos Baghdatis voi tuntua vaaralliselta pelaajalta, mutta minä näen hänet Murraylle loistavana maalitauluna. Baghdatis on hieman viime vuosina voimapelin kehityksestä jälkeenjäänyt näennäisaggressiivinen pelaaja, joka on Murraylle hyvä maalitaulu. Murrayn kontrailu kämmenkrosseilla, alakierresekoittelu ja pikkuliikuttelu syövät kyllä Baghdatisin. Kyproslaisen erävoittokin yllättäisi minut.

Seuraan nyt erityisellä mielenkiinnolla Murrayn otteluissa sitä, miten hän käsittelee tämän aseman, kun kaavio on sopivasti auki jopa Wimbledonin finaaliin ja kohti ensimmäistä Grand Slam -voittoa. Hirmupaineista huolimatta tästä matkasta pitää pystyä nauttimaan, muuten sitä voittoa ei koskaan tule.