Valikko

Joko on Murrayn aika? - "Puhdas työvoitto tulossa"

Toimitus 10.9.2012 15:56
Joko on Murrayn aika? - "Puhdas työvoitto tulossa"

Viimeksi Djokovic joutui lohduttamaan Murrayta Grand Slam -finaalissa. Kuva: Getty Images

Tenniksen US Open huipentuu miesten loppuotteluun. Urheilulehden Janne Eerikäinen uskoo, että nyt on pakko olla Andy Murrayn aika.

Janne, finaalissa ovat vastakkain Novak Djokovic ja Andy Murray. Voinee sanoa, että asetelma on erittäin moniulotteinen?

On se juuri sitä. Murrayn ura huipulla on ollut dramaattinen tarina. Neljä hävittyä Grand Slam -finaalia ja sitten vihdoin olympiakultaa häikäisevällä esityksellä. Ja silti edelleen, vaikka on tuo kultamitali, puuttuu se Grand Slam -voitto. Murray on jopa koko nykyisen urheilumaailman odotetuin ja kaivatuin voittaja, jolta tietty voitto vielä puuttuu. Itse en oikein perusta siitä, kun urheilussa usein pohditaan sitä, kuinka joku "ansaitsee" voiton. Mitään ei ansaita ja toisaalta kaikki ansaitaan, mikä voitetaan. Varsinaista ansaitsemisen moraalista kategoriaa urheilussa ei ole niin kauan, kun pelataan rehdisti ja ratkotaan voitot rehdisti. Silloin ainoastaan voitetaan tai ei voiteta. Mutta Murrayn kohdalla olen itsekin aika lähellä sitä ajatusta, että hän ansaitsisi vihdoin voiton. Tämän lähemmäksi sitä tunnetta ei voida mennä. Mutta silti on viime kädessä niin, että hän joko voittaa tai ei, eikä sillä ole ansaitsemisen kanssa mitään tekemistä.

Ja onhan tässä ottelussa tietenkin toinenkin osapuoli. Novak Djokovic on ollut viime vuodet selvästi maailman paras pelaaja kovilla kentillä. Nytkin hän on voittanut neljästä edellisestä kovan kentän Grand Slamista kolme. Hänellä on kaiken lisäksi aika paljon tarvetta todistaa jotain. Kesä ei mennyt aivan putkeen, vaikka hän Ranskan avointen finaaliin pääsikin. Djokovicilla on takuulla kova tarve osoittaa olevansa edelleen maailman paras pelaaja voittamalla tämä kisa ja pelaamalla vahva syksy ja ohittamalla Roger Federer rankingissa. Etenkin jos hän voittaa nyt US Openin, on myös vuoden lopun ykkössija melko todennäköinen. Niin huono hänen viime syksynsä ja niin hyvä Federerin viime syksy oli.

Miten nämä pelaajat ovat esiintyneet aiemmissa otteluissaan?

Djokovic on parantanut US Openissa verrattuna edeltäviin kisoihin. Hän on syöttänytkin taas paljon tasaisemmin ja terävämmin kuin viime kuukausina. Ja hän on jälleen osoittanut olevansa maailman paras kovien kenttien liikkuja ja sitä kautta sulava puolustuspelaaja. Hyökkäyksen ja puolustuksen suhde on ollut hänen hyville hetkille tyypillisesti erittäin toimivaa jälleen. Ylipäänsä liikkuminen ja puolustusasemasta lyöminen on ollut huikean hyvää.

Murray ei ole pelannut mitenkään parasta tennistään, vaan on löytänyt keinoja voittaa otteluita keskinkertaisesta pelistä huolimatta. Tämä voi olla pelkästään hyvä asia. On varaa kiristää ruuvia vielä loppuottelussa. Djokovicin ongelmana on pikemminkin se, että häntä ei ole oikein tosissaan testattu vielä, vaan hän on surffannut pelinsä aallonharjalla. Nyt Murray tulee antamaan hurjan vastuksen, joten Djokovic joutuu uuteen tilanteeseen.

Mitä odotat pelillisesti?

Kaikki on mahdollista. Murray pakotti Djokovicin Australian avointen välierässä niin sanottuun koiratappeluun. Silloin mitattiin pelkästään sitkeyttä ja varmuutta, ja Murray pääsi hyvin lähelle voittoa. Muutamaa hetkeä tuon jälkeen Dubaissa Murray voitti Djokovicin ultra-aggressiivisella pelillä, kun pelattiin nopealla kovalla kentällä. US Openissa kentät ovat ehkä hieman hitaammat kuin aiemmin, mutta edelleen tässä kisassa voi pelata hyvää tempotennistä. Ihan samanlaiseen kyttäilyyn en usko kuin Australian keskinäisessä viisieräisessä.

Uskon, että Murray on tällä kertaa aktiivisempi osapuoli ja Djokovic yrittää voittaa ripauksen enemmän varmuudella. Murray on hävinnyt urallaan liian monta suurta ottelua passiivisuuteen. Hänellä ei ole siihen varaa tällä kertaa. Olympiafinaalissa hän olikin aktiivinen. On myös pyrittävä olemaan aktiivinen siksi, että Djokovicilla ei ole alla välipäivää ennen finaalia. Täytyy yrittää käyttää pieni fyysinen etu hyväkseen.

Vaikeaa tästä kaksikosta on lähteä hakemaan liiaksi mitään taktisia yksityiskohtia. Molemmat ovat niin monipuolisia takakenttäpelaajia ja osaavat tarvittaessa pelata verkollakin. Pelissä nähdään paljon variaatiota, hallintahetkien vaihtelua ja fyysistä raatamista. Jaksaminen, usko ja halu ratkaisevat paljon.

Miten tässä sitten käy?

Ei Murray voi määräänsä enemmän hävitä näitä otteluita. Hän on nyt osoittanut olevansa liian hyvä pelaaja jäämään ilman Grand Slam -voittoa. Ja olympiakulta, sekä voitto Djokovicista olympiavälierässä, auttavat. Siinä mielessä olen itse ollut hieman väärässä, että olen kritisoinut Murrayn asennetta, jossa työnteko ratkaisee kaiken. Olen ajatellut, että hänen pitäisi keskittyä enemmän pelin hiomiseen. Hän itse puhuu aina enemmästä ja enemmästä työstä ja siitä, kuinka se tuo lopulta palkinnon. Niin on käymässä, ja kävikin olympialaisissa. Murrayn Grand Slam -voitto olisi lähes puhtaasti työvoitto. Uskon, että hän voittaa tämän finaalin erin 3-1.

Ja sillä kertaa voisi sitten todellakin lähes puhua ansaitusta voitosta. Sen verran tunnepitoinen hänen tarinansa on viime vuosina ollut, että muutama kyynel vierähtää varmaan itse kultakin, myös minulta, jos Murray nyt Grand Slaminsa ottaa. Toisaalta on hienoa, että näitä tarinoita syntyy. Ei urheilu olisi mitään, jos se olisi pelkästään kliinistä.