Valikko

Tilaa lehti

Hirmuinen määrä huippuotteluita - "Tämä on vuoden paras maanantai"

Toimitus 2.7.2012 12:00
Hirmuinen määrä huippuotteluita - "Tämä on vuoden paras maanantai"

Getty Images

Wimbledonissa pelataan maanantaina neljännen kierroksen ottelut. Urheilulehden Janne Eerikäinen odottaa huikeaa tennispäivää.

Janne, onko tässä mitään järkeä, kun Wimbledonissa pelataan toisen viikon maanantaina kaikki naisten ja miesten neljännen kierroksen ottelut?

Asiassa on monta puolta. Tämä on toisaalta vuoden paras maanantai. Seurattavana on niin monta kovien pelaajien välienselvittelyä, ettei paremmasta väliä. Toisaalta tosiasia on sekin, että juuri mitään ei ehdi kunnolla seurata, kun otteluiden paljous on niin kova. Tykkään toisaalta tästä Wimbledonin selkeästä rytmistä, jossa neljäs kierros ratkaistaan maannantaina ja sen jälkeen pelataan päiväkohtaisesti naiset-miehet-jaottelulla. Samaan voisi pyrkiä muissakin Grand Slameissa. Tai ainakin siihen, että poistuisi sellaiset järjettömyydet, kuten Australian avointen miesten eri päivien välierät tai US Openin lauantain välierät ja sunnuntain finaali ilman välipäivää.

Wimbledonissa kirkon sanotaan olevan määräävä tekijä siinä, että ensimmäisen viikon sunnuntaina ei pelata. Kaikki kunnia tietysti iänikuisille periaatteille erilaisten aatteiden hahmossa, mutta onko tämä nyt ihan tätä päivää? Olisi ehkä sittenkin parasta, että neljäs kierros olisi jaoteltu sunnuntaille ja maanantaille ja sitten tiistaista alkaen olisi eri sukupuolten päivät.

Mitä odotat miesten suurimmilta tähdiltä neljännellä kierroksella?

Roger Federer kohtaa hieman samanlaisen haasteen kuin edelliskierroksella Julien Benneteauta vastaan. Xavier Malisse voi parhaimmillaan tarjota hyvinkin samantyylisen haasteen peruspainavalla takakenttäpelillään ja hyvällä syöttämisellä. Tosin Malissessa on aina myös romahtamisen vaara. Federer tämän vienee erin 3-1.

Novak Djokovicin ja Viktor Troickin serbien keskinäinen alkaa maistua hieman puulta. Tuntuu, että he ajautuvat nykyisin turhan usein vastakkain. Ja sitten kovassa paikassa Troicki ei kuitenkaan ihan meinaa pärjätä. Ehkä kuitenkin juuri Wimbledonissa ja ruoholla hänellä voi olla pienet mahdollisuudet. Hullunrohkeaa flättiä tykitystä kehiin, niin Djokovic voi olla helisemässä siinä missä Rafael Nadal pudotessaan toisella kierroksella. Tässä on todellakin pieni mahdollisuus sellaiseen, vaikka Djokovic selvä suosikki onkin.

Andy Murray kohtaa Marin Cilicin, jonka tyylinen pelaaja oli ainakin aiemmin Murrayn Grand Slam -painajainen. Murray on kärsinyt suuren osan Grand Slam -häviöistään kovalyöntisille, usein vieläpä isoille, pelaajille. Cilicillä on kaikki edellytykset tykittää Murray ulos, mutta toisaalta edelliskierroksen viisi ja puolituntinen hurja vääntö syönee Ciliciä sen verran, että Murray pääsee pyörittämään monipuolista takakenttäralliaan ja hoitaa tämän ottelun.

Mitä muuta odotat maanantailta?

Joillain pelaajilla on eräänlaisia elämänsä mahdollisuuksia. Jo-Wilfried Tsonga on suosikki Mardy Fishiä vastaan, mutta kyllähän kaavio on nyt sellainen, että Fishillä olisi yksi viimeisistä mahdollisuuksistaan tehdä kovaa jälkeä Grand Slam -kisoissa. Hänen hyökkäävällä pelillään ja hyvällä syöttämisellään siihen on kaikki edellytykset. Tosin Tsongan voimapeli on paha haaste ja Tsonga tässä suosikki on.

Richard Gasquet tekee selvästi myös vielä yhtä yritystä kasvaa oikeaksi huippupelaajaksi. Florian Mayerin ovela ja monipuolinen pelaaminen on hänelle paha rasti, mutta sitli Gasquet'lla on hyvä mahdollisuus tehdä nyt kovaa jälkeä.

Juan Martin Del Potro on selkeästikin hiipimässä myös kisan voittotaisteluihin voimapelillään. Hän kaatanee kovassa vireessä olevan David Ferrerin. Ferrer ei ole vielä kohdannut tällä ruohokaudella ihan Del Potron kaltaista haastetta, vaikka onkin nyt hyvässä voittoputkessa kisavoiton ja tämän kisan kolmen otteluvoiton myötä.

Mihail Jutshni tai Denis Istomin tulee etenemään kahdeksan joukkoon. Huikea henkien taisto on luvassa siinäkin. Olen oikeastaan iloinen tästä otteluparista sikäli, että suon menestystä Jutshnin kaltaisille yhden käden rystylyöjille ja monipuolisille taiteilijoille. Ja olen iloinen myös sikäli, että voimakaslyöntinen ja tyylikäs köyhän miehen berdych Istomin tekee viimein läpimurtoa aivan kaikkein kovimmalle tasolle. Aina on hienoa nähdä, että taitava lyöminen palkitaan. Puurtajapärjääjiä kyllä riittää, joten hienoa, että silkalla lyömiselläkin voi tulla näin pitkälle lähes puskista.

Naisissa en pitäisi ollenkaan niin selvänä, että Maria Sharapova selviää helpolla Sabine Lisickistä. Sharapova on ajoittain jopa takunnut tässä kisassa ja saksalainen on menestynyt ennenkin Wimbledonissa. Sharapova on edelleen kisan suurin voittajasuosikki, mutta kyllä Ranskan avointen voitto ja sen tuoma täyttymys ja fyysinen kuorma myös näkyvät jossain.