Valikko

Tilaa lehti

Finaalin huikeus jäi sunnuntaihin - "Vähemmän pelännyt voitti"

Toimitus 11.6.2012 15:47
Finaalin huikeus jäi sunnuntaihin - "Vähemmän pelännyt voitti"

Getty Images

Rafael Nadal voitti tenniksen Ranskan avoimet. Urheilulehden Janne Eerikäinen harmittelee sitä, että draamaa ei enää maanantaina nähty.

Janne, Nadal voitti Ranskan avointen finaalin Novak Djokovicia vastaan lukemin 6-4, 6-3, 2-6, 7-5. Mihin voitto ratkesi maanantain pelaamista ajatellen?

Ensinnäkin ottelun mentaalinen kuva muuttui minusta täysin yön yli. Sunnuntaina pelattiin pelotonta tennistä, maanantaina pelokasta. Vähemmän pelännyt voitti. Nadal käsitteli tilanteen selvästi paremmin. Hän tuli otteluun maanantaina todella terävästi ja otti heti avauspeliin tärkeän murron, eikä laskenut Djokovicia 3-1-johtoon ja sitä kautta hyviin asetelmiin ajatellen ottelun viemistä viidenteen erään.

Mutta vaikka Nadal aloitti terävästi maanantaina, ei myöskään hän pelannut lopulta kovin uskaliasta tennistä. Djokovic taas oli suorastaan pelokas. Aina kun piti vähän soveltaa kropan käyttöä ja jalkatyötä, esimerkiksi inside-in-kämmeneksi lyöntisuunnan muuttamisessa, näkyi pieni jännitys. Lyönnistä tuli usein siksi hällä väliä -tyylisen näköinen pitkäksi karannut pommi. On huomattavasti helpompaa lyödä jännittyneenä inside-out-kämmen. Sillä on enemmän tilaa mihin osua ja enemmän kantomatkaa kuin inside-in-kämmenellä, joka on hyvin tarkka suoritus ja vaikea toteutettavaksi, jos yhtään jännittää. Sama pätee pitkin linjaa -rystyyn, jota Djokovic ei lyönyt oikeastaan koko kisan aikana hyvin. Hän osui siinä lyönnissä palloon hieman liian lähellä kroppaansa eikä niin edessä kuin parhaimmillaan. Ja tämä korostui nyt, kun selvästi jännitti ja pelotti. Lyhyen kantomatkan lyönti karkaili silloin.

Jotenkin Djokovicin pelaamista maanantaina kuvasi myös se, että ottelu päättyi hänen kaksoisvirheeseensä. Se oli tietenkin äärimmäinen sääli tällaista huikeaa finaalia ajatellen. Hän ei löytänyt sitä samaa henkeä, jolla selkeästi uskoi voittoon sunnuntaina, kun ottelu alkoi kääntyä. On se ymmärrettävääkin. Ei ole helppoa olla kahtena päivänä henkisesti valmis voittamaan Nadal tässä paikassa. Ennen muuta on kuitenkin Nadalin suuruutta, että hän tuli tähän finaalin toiseen päivään valmiimpana. Lisäksi Djokovicin jännityksen yksi osa oli selvästi se, että hän pelkäsi, riittääkö aika maanantaina. Oli elintärkeää saada ottelu viidenteen erään, että ehtisi lämmetä parempaan vireeseen. Niin ei nyt käynyt. Sunnuntaina ei ollut tätä aikaikkunahätää, kun peli kulki keskeytyshetkellä.

Ja tietenkin ottelu oli kokonaisuutena loistava, mutta kyllä se loisto perustui sunnuntain pelaamiseen. Ei kumpikaan pelaajista ollut maanantain yhtä hyvä.

Djokovic ei saavuttanut tarjolla ollutta historiallista tilannetta, jossa hänellä olisi ollut hallussaan kaikki Grand Slam -pokaalit. Mitä sanot tästä?

Tavallaan olen tästä salaa tyytyväinen. Olen aina ajatellut niin, että tenniksen kannalta on kuitenkin parempi ettei kukaan niin sanotusti tee Grand Slamia eli voita kaikki Slameja samana vuonna. Sama pätee tähän, että jollain olisi kaikki pokaalit muuten yhtä aikaa hallussa. Grand Slamin tai tämän lapsellisesti nimetyn ainaisen etunimi-Slamin tekeminen on kaunis unelma, ja minusta se saa sellaisena pysyäkin. On parempi, että tämä asia pysyy puhuttuna ja himoittuna unelmana, eikä siitä tule konkretiaa. Älkää kysykö, miksi näin on parempi, mutta jotenkin siinä minusta rikottaisiin liiaksi utopia, jos joku oikeasti tekisi tämän tempun. Samoin ajattelin silloinkin, kun Nadalilla ja Roger Federerillä oli tähän mahdollisuudet.

Ja kun tämä nyt jäi tekemättä Djokovicilta, en usko, että kukaan ihan lähiaikoina pääsee edes tähän tilanteeseen, jossa kyseinen saavutus on yhden otteluvoiton päässä.

Nadal voitti seitsemännen Ranskan avoimensa ja 11:nnen Grand Slaminsa. Miten arvioit näitä saavutuksia?

Nadal ohitti Björn Borgin Ranskan avointen voittojen ykkössijalla ja tasoitti Grand Slam -voitot Borgin kanssa. Se kai kertoo kaiken oleellisen. Borg on yksi kaikkein legendaarisimmista pelaajista, Nadal on nyt hänen kanssaan tasoissa, ja voittanee yhä joitain arvokisoja.

Ennen muuta tässä kokonaisuudessa on huikeaa se, että hän ei ole yhäkään hävinnyt Ranskan avoimissa koskaan muuten kuin Robin Söderlingille vuonna 2009. Ja silloin Nadal oli pahasti polvivaivainen ja joutui pitkälle tauolle. Tämä on tyystin hänen valtakuntansa. On se kuitenkin melkoinen temppujen temppu. Mies on pelannut tämän kisan urallaan kahdeksan kertaa ja mennyt mestaruuteen seitsemän kertaa ja ollut sen ainoan voitottaman kerran pahasti vajavaisessa kunnossa.

Kaikki mahdolliset ylisanat Nadalin massapelaamisesta on jo varmasti käytetty. On turha analysoida asiaa sen enempää. Hänen liikkumisensa, jaksamisensa, varmuutensa, kärsivällisyytensä ja aggressiivisuutensa sekä yläkierrehelvettinsä yhdistelmä yhdistettynä tähän hitaaseen pelialustaan on tenniksen kaikkien aikojen seinä murrettavaksi. Vaaditaan aivan valtavan paljon, että tässä kisassa voi lyödä Nadalin paras viidestä -ottelussa. Djokovic esitti hienon haasteen, niin kuin Federerkin on pari kertaa esittänyt, mutta vaikea sitä on saada riittämään voittoon asti.

Ehkä parhaiten Nadalin pelaamisen kovuutta ja Djokovicin haastamisen kovuutta kuvaa se asenne, millä nämä kaksi kahden käden rystylyöjää tekivät töitä rystykulmassaan. Ottelussa oli jopa satoja tilanteita, missä vähänkin heikompi pelaaja olisi vain kurottanut ja slaissannut pallon yhdellä kädellä takaisin. Nämä kaksi huikeaa atleettia taas menivät tai liukuivat rystykulmaansa kerta kerran perään täysillä, olivat matalassa lyöntiasennossa ja kaivoivat voimakkaan kahden käden rystyn takaisin. Pelkästään tuon asian tuollainen toisteinen tekeminen kuvastaa heidän nopeuttaan, jaksamistaan ja balanssiaan.

Onko Djokovicilla koskaan mahdollisuutta voittaa tätä turnausta, jonka mestaruus häneltä vielä puuttuu?

Ehkä paras mahdollisuus voittamiseen olisi ollut vuosi sitten, jos hän olisi finaaliin selvinnyt. Silloin Nadal ei ollut ehkä ihan yhtä hyvä massalla kuin juuri nyt. Mutta kyllä hänellä tämän esityksen perusteella mahdollisuudet on seuraavien 2-3 vuoden aikana. Hän voinee pysyä tällä pelitasolla vielä suunnilleen tuon aikaa. Esitys oli kuitenkin Nadaliakin vastaan kohtalaisen täysipainoinen. Djokovic tarjosi täyden vastuksen ja tuli kolmannessa erässä ja neljännen alussa sunnuntaina täysillä mukaan voittotaisteluun. Kunhan tuon asian käsittelee mielessään oikealla tavalla, jäsentyy se arvokkaaksi tiedoksi tulevia vuosia varten. Ennen muuta Djokovic näytti nyt, että hän kyttää ainoastaan Grand Slam -voittoja. Hän oli paljon parempi kuin muuten tällä massakaudella.

Ja jos pelillisesti ajatellaan, niin eipä hänellä ole mitään sellaista heikkoutta massalla Nadalia vastaan kuin vaikkapa Federerin yhden käden rysty. Federerin massapeli Nadalia vastaan on ainaista tasapainoilua kovan riskinoton ja rystyn peittämisen välillä. Välillä menee yli, välillä jää vajaaksi. Djokovic pystyy toisella tapaa tasapainoiseen, pitkään otteluun Nadalia vastaan. Eli kyllä mahdollisuudet on.