Valikko

Tilaa lehti

Möttölä: Pari tasaista karsintapeliä ei riitä

Toimitus 13.8.2009 16:38
Möttölä: Pari tasaista karsintapeliä ei riitä

Hanno Möttölä (©) J. Tamminen

Miesten maajoukkueen kapteeni Hanno Möttölä, 32, näkee päävalmentaja Henrik Dettmannin tavoin Suomen maajoukkueen kehityskaaren olleen selkeän nousujohteinen viimeisten vuosien aikana. Möttölän mukaan kehityksen suunnan pitäminen vakaana on täysin mahdollista myös tulevina vuosina.

Kesästä 1995 saakka maajoukkueessa pelannut Möttölä näkee, että Suomen tähänastisen kehityksen olennainen tekijä on ollut luontainen jatkuvuus; maajoukkueen pelaajamateriaali on laajentunut tasaisesti ja vanhojen pelaajien astuessa syrjään ovat uudet astuneet isompiin saappaisiin menestyksekkäästi.

"Käytännössä meidän koko runkomme on pelannut maajoukkuetasolla yhdessä jo useita vuosia. Sen lisäksi joukkueeseen nousee joka vuosi uusi jätkä vähän isompaan rooliin, kuten Mikko Koivisto viime vuonna ja Gerald Lee ja Samuel Haanpää tänä vuonna. Sama pätee seurajoukkuetasollakin - ne joukkueet pärjäävät parhaiten, joiden ei tarvitse käyttää ensimmäistä paria treenikuukautta tutustuttaakseen pelaajia ja valmentajia toisiinsa", Möttölä painottaa.

Vaikka maajoukkueella on käytössään varsinaisia kansainvälisten sarjojen huippupelaajia varsin vähän, joukkueen tasaisuus ja hioutunut yhteispeli ovat kantaneet pitkälle.

"Tällä tasolla pelaaminen vaatii sen, että käytössä on vähintään kahdeksan jätkää, jotka pystyvät pelaamaan isoja minuutteja. Nyt meillä on joukkueessa ainakin kymmenen pelaajaa, joita voi kierrättää kentällä ilman, että pelin taso tippuu", arvioi Möttölä.

Varsinaisia taktisia muutoksia maajoukkueen toimintaan ei viimeisinä vuosina ole tullut. Möttölän mukaan maajoukkueen pelitapa on pikemminkin rakentunut luontaisesti uusien pelaajien ehdoilla.

"Mitä perusasioihin tulee, aika samoilla eväillä tässä on oikeastaan pari vuotta menty. Uudet pelaajat ovat kuitenkin tuoneet oikeaan paikkaan uusia asioita mukanaan. Esimerkiksi Petteri Koposen kehityksen myötä hyökkäyspelimme on muuttunut hieman. Kokonaisuutta muokataan pelaajien vahvuuksien kautta."

Viimeisen vuoden EM-karsinnat ovat osoittaneet, että noususuhdanteesta huolimatta Suomella on edelleen tietä kuljettavanaan päästäkseen EM-kisojen vakiokävijäksi. .

"Suomessa resurssit ja pelaajamateriaali eivät ole samalla tasolla kuin Euroopan huippumailla. En kuitenkaan näe, että pelaajien tason suhteen eromme esimerkiksi Italiaan on mahdottoman suuri.""Euroopassa on satoja loistavia pelaajia, joista ei tiedetä mitään heidän kotimaansa ulkopuolella. Kun Italian rivipelaajia katsoo, eivät he ole taitonsa, urheilullisuutensa tai fysiikkansa puolesta meitä kummoisempia. Heidän kotimaassaan vaatimustaso ja kilpailu ovat kuitenkin niin kovaa, että heille on kehittynyt aivan eri tavalla itsevarmuutta ja kokemusta kuin meille."Suomi kohtaa Ranskan maanantaina 17.8. Vantaan Energia Areenalla. TV Viisi tarjoilee ottelun suorana lähetyksenä kotikatsomoihin.