Valikko

Tilaa lehti

Mestaruustaistelu tiivistyy - "Avausfinaalin jännityksestä päästävä eroon"

Toimitus 5.5.2012 11:53
Mestaruustaistelu tiivistyy - "Avausfinaalin jännityksestä päästävä eroon"

Korisliigassa pelataan lauantaina toinen finaali. Urheilulehden Janne Eerikäinen odottaa täysin erilaista ottelua kuin avausfinaalissa.

Janne, Loimaan Bisons haki Joensuusta Katajalta avausvoiton finaalisarjassa pistein 85-80. Millainen ottelu tuo oli?

Bisons oli selvästi enemmän itsensä näköinen kuin Kataja. Etenkin toisen jakson tiivis joukkuepuolustus oli huikean hyvää Bisonsilla. Samoin Mikko Koiviston, Matti Nuutisen ja Jeb Iveyn heittäminen oli parempaa kuin kotijoukkueella pois lukien Antti Kanervo, joka pelasi loistavan ottelun.

Bisons sai hyvällä puolustuksellaan pakotettua Katajan siihen, että tavallaan ratkaisut painottuivat väärille miehille. Petri Virtanen ja Juho Nenonen ovat totta kai heittäjiä, mutta nykyiseen rooliinsa nähden he joutuivat ottamaan liiaksi ratkaisuja, kun heidän pitäisi olla loistavia apupelaajia heittämisessä. Ja taas kaikki Katajan jenkit pimitettiin. Samoin Sami Lehtoranta. Oikeastaan ratkaisijoista vain Kanervo sai mellastaa tasollaan. Bisonsin puolustus ja Katajan oma tekeminen johtivat myös siihen, että Katajan viisikko tunki liiaksi korin alle eikä peli pysynyt leveänä.

Toisaalta Katajan kulmakivi on ollut puolustuspelaaminen ja se petti pahasti. Bisons sai nostella liiaksi vapaita lay-upeja. Katajan päävalmentaja Jukka Toijala on painottanut, että screenitilanteissa täytyy puolustaa jatkossa paremmin, ettei tätä tapahdu.

Pettikö ennakkosuosikki Katajalla selvästi joku osa-alue vai oliko Bisons sitten vaan noin loistava?

Kyllä Kataja oli selvästi normaalia jännittyneempi, mikä vei jotain pois suoritustasosta ja ajatukset suuntautuivat väärällä tavalla. Se sitten selvästi aiheutti nukahduksia puolustuspäässä, yli-innokasta tunkemista korin alle hyökkäyspäässä, hieman itsekästä pallon hautomista ja liikkumattomuutta hyökkäyspeleissä kohti parempia heittopaikkoja.

Jopa joukkueen tähti Jared Newson pelasi hieman puskien. Hän ei oikein malttanut löytää keinoja ohittaa puolustajaansa etenkään low-postissa. Puolustajat pysyivät kärsivällisesti paikallaan ja Newson yritti ottaa kroppakontaktia eikä kiertää puolustajaansa tai heittää tavaramerkkiähypäriään kulmasta.

Tilanne on tavallaan nyt se, että Katajan on tavalla tai toisella käsiteltävä finaalipaineet ja hyväksyttävä se, että loppuotteluvaiheessa vaakakupissa painaa myös ison menettämisen pelko. Se kuuluu urheilun näihin hetkiin. On paljon saavutettavaa ja paljon pelättävää, etenkin kun Katajan joukkueessa on paljon pitkän linjan pelaajia, jotka metsästävät yhä ensimmäistä mestaruuttaan.

Mitä Bisonsin täytyy tehdä suhteessa ensimmäiseen finaaliin?

Näen koko finaalisarjan heidän kannaltaan niin, että eivät he voi muuta kuin pelata sitä samaa omaa peliään mitä jo tekivätkin Joensuussa. Bisons on tunnettu joukkueena, joka suorittaa hyvällä ja tasaisella tasolla ja toteuttaa omaa juttuaan. Tiivistä miespuolustusta, ajoittain hyvää prässiä ja hyökkäyksessä vahvasti roolitettua pelaamista, jossa pelaajilla on joko pisteidentekijän tai apupelaajan rooli ja eri pelaajilla erilaisia vahvuuksia. Vain Jeb Ivey on selvästi pelaaja, jonka rooli voi hyökkäyksessä vaihdella vahvasti pelintekemisen ja heittämisen välillä joukkueen kokonaistilanteesta riippuen.

Millaisia muutoksia odotat pelinkuvaan avauspeliin verrattuna?

Kataja on läpi kauden reagoinut vahvasti tappioihin, niin kävi ToPoa vastaan välieräsarjassakin. Joukkue tulee takuulla tähän otteluun hyvällä suoritustasolla, kylmällä teloittamismielellä ja erittäin rakenteellisella pelikirjakoripallolla kummassakin päässä kenttää. Nyt viisikko pysyy takuulla leveänä ja syvänä, palloa syötetään ja ajetaan Bisonsin viisikon väleihin, ja pakkipäässä Bisons ei tule saamaan ilmaisia koreja.

Tässä on Bisonsin haaste: Millä tavalla he vastaavat Katajan odotettuun tasonnostoon?

Mitä ennakoit lopputulokseksi?

Pidän Katajaa edelleen sarjan suosikkina. Avausottelu teki finaalisarjasta toki jännittävämmän kuin ennakkoon olisi kuvitellut. Näen tämän niin, että tämän toisen ottelun voittaja voittaa lopulta mestaruuden. Povaan Katajaa voittajaksi pisten 78-65.