Valikko

Tilaa lehti

Mestaruus katkolla - "Vähemmän huono voittaa"

Toimitus 9.5.2012 14:53
Mestaruus katkolla - "Vähemmän huono voittaa"

Korisliigan mestaruus on katkolla Loimaan Bisonsille. Urheilulehden Janne Eerikäinen pitää finaalisarjaa kummallisena tason heittelehtimisen takia.

Janne, jälleen tuli vierasvoitto tässä finaalisarjassa, kun Loimaan Bisons haki Joensuusta Katajaa vastaan voiton ja otti 2-1-johdon. Miten tässä taas näin kävi?

Tässä on rytmillisesti kaksi täysin erilaista joukkuetta vastakkain. Tavallaan kyse on hyvin herkullisestakin asetelmasta, vaikka samalla finaalisarja on hieman outo pelin heittelehtimisen takia. Katajan paras taso on Bisonsin parasta tasoa korkeampi, mutta Bisonsin alarekisteri ei vajoa koskaan sinne, missä Kataja sukeltelee pahimmillaan. Bisons on ilman muuta tämän liigan paras pelaamaan tasaisesti ja toteuttamaan omaa juttuaan.

Bisons saa olla 10-15 pistettä tappiolla ja se pystyy nousemaan hetkenä minä hyvänsä tekemällä omaa asiaansa ja suorittamalla omaa sapluunaansa. Kataja hallitsi kolmatta finaalia hyvinkin 35 minuuttia, mutta jäätyi lopussa ja muni hommansa pallon hautomisella, intensiteetin kadottamisella ja muulla vastaavalla. Tämä on toisaalta koripallon hienouttakin. Kaikissa näissä lajeissa, joissa ottelu pitää todella voittamalla voittaa, on olemassa tämä aspekti. Tätä ei aina näe välttämättä esimerkiksi jääkiekossa ja jalkapallossa, koska niissä maalit ratkaisevat ja maaleja ei synny joka hetki. Mutta esimerkiksi koripallon ja tenniksen tyylisissä lajeissa, joissa tulostaulu juoksee koko ajan, täytyy pystyä pelaamaan omaa juttuaan aivan viimeiseen hetkeen asti. Siihen Kataja ei tässä finaalisarjassa ole pystynyt, mutta Bisons on, ja tasalaatuisuus on toistaiseksi ratkaissut.

Onko tämä finaalisarja nyt sitten Bisonsin heiniä?

Määräänsä enempää Kataja ei saa omia tumpelointeja anteeksi, se on selvä. Kyllä nyt on vakavasti katkon paikka. Ei tässä varmaankaan viittä vierasvoittoa nähdä, joten kyllä tässä nyt ollaan myös aika lähellä Bisonsin katkaisua.

Olen silti edelleen sitä mieltä, että Kataja näistä on parempi joukkue ja sen pitäisi tämä homma voittaa, jos suoritustaso ja mentaalipuoli pysyisivät kasassa. Ei Katajalle ole temppu eikä mikään voittaa kaksi ottelua putkeen. Se on voittanut tällä kaudella parikymmentä peliä putkeen. Kyse on nyt puhtaimmillaan siitä, mitä urheilussa voi tehdä tai pilata henkisen puolen asioilla.

Mitkä pelilliset seikat ratkaisevat?

Kolmas finaali oli täysin eri luonteinen kuin kaksi ensimmäistä. Kataja pelasi lähes koko ottelun hyvällä intensiteetillä ja teki paljon pisteitä nopeilla ja puolinopeilla hyökkäyksillä. Voi olla, että tähän neljänteenkin otteluun jompikumpi joukkue tuo jälleen jotain uutta. Ennemmin se on Kataja kuin Bisons, koska Bisonsin peli todella perustuu vahvaan roolittamiseen ja oman jutun toteuttamiseen. Vaikea sitten sanoa, mitä se uusi elementti taas voisi olla. Tuskin tässä lähdetään millään paikkapuolustuksellakaan kikkailemaan, kun sitä ei ole tähänkään asti tehty.

Suhteessa edelliseen otteluun Katajan on kyllä keksittävä jotain Bisonsin Martin Zenoa ajatellen. Jared Newson häviää hänelle koko ajan jalalla puolustuspäässä. Apupuolustuskaan ei ole ehtinyt korin alta ajoissa esiin. Zeno ohittaa Newsonin usein keskeltä kaarelta liikkeelle lähtiessään. Ja tavaramerkillään hän vetää Newsonista ohi vasemman kautta. Vaikka tämä tiedetään, niin atleettimaisen Newsonin jalat eivät silti riitä Zenon kanssa. Ei tähän varmaan ole muuta keinoa kuin se, että korin alta tuleva apu toimisi.

Miten käy?

Vähemmän huono voittaa. Tähän mennessä se on ollut Bisons. Ei varmaan kuulosta kovin uskottavalta, jos minä veikkaan Katajaa voittajaksi, koska olen veikannut näin joka ottelussa. Mutta edelleen sanon, että Kataja näistä on parhaalla tasollaan parempi joukkue, enkä pidä minään ihmeenä, jos se voittaa lauantaina kotikentällään mestaruuden. Yhtä lailla Bisonsin mestaruus nyt keskiviikkona on mahdollinen, jos Kataja ei pääse lastentaudeistaan eroon.