Valikko

Tilaa lehti

Korismiehet voittoon Italiasta

Toimitus 21.8.2009 07:37
Korismiehet voittoon Italiasta

Hanno Möttölä (©) J. Tamminen

Suomen koripallomaajoukkue päätti EM-lisäkarsintaurakkansa komeimmalla mahdollisella tavalla. Suomi kyykytti Porto San Giorgiossa kotiyleisönsä edessä pelannutta Italiaa lukemin 95-89 (51-48)

. Voitto Italiasta oli Suomelle ensimmäinen 44 vuoteen.

. Voitto Italiasta oli Suomelle ensimmäinen 44 vuoteen. Samalla Suomi nappasi kakkossijan lohkossa, jossa sen rooliksi annettiin etukäteisarvioissa sivustakatsojan rooli kahden suuren, Ranskan ja Italian, nahistellessa kärkisijasta.

"Kakkossija tällaisessa lohkossa on hieno saavutus. Ykkössijaa lähdettiin totta kai hakemaan, mutta Ranska oli vain parempi tällä erää. Tänään ? ja tämän voin sanoa täysin sydämin ? parempi joukkue voitti", iloitsi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Dettmannin lause pitää sisällään Suomen maajoukkueen nousujohteisen kehitysaskelluksen. Italian kaataminen kun ei ole jokapäiväistä leipää suomalaisille. Edellinen ja myös ainoa voitto Italiasta oli peräisin vuoden 1965 EM-kisoista. Voitottomia otteluita Italiaa vastaan oli ehtinyt kertyä jo 12 peräkkäistä.

Suomen voiton arvokkuutta lisää se, että Italia on kuluvalla vuosikymmenellä elänyt antoisaa aikaa saavuttamalla mm. olympiahopeaa 2004 ja EM-pronssia 2003.

"Historialliset faktat ovat luku sinällään. Meille tämä oli kuitenkin näytön- ja revanssinpaikka. Italia oli nyt vastassa neljättä kertaa vuoden sisällä. Viime vuoden kotitappiota lukuun ottamatta kaikki edelliset pelit olivat voitettavissa. Nyt kontrolloimme peliä alusta loppuun ja osoitimme, ettemme ollut vain yhden ottelun tähdenlento", summasi maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä viitaten tähdenlennolla Suomen viime maanantaina nappamaan voittoon NBA-miesten tähdittämästä Ranskasta.

Ranska oli jo aiemmin varmistanut EM-lisäkarsintalohkon voiton jättäen niin Italian kuin Suomenkin ilman EM-kisapaikkaa. Torstaisessa ottelussa panoksena oli lohkon kakkossijan lisäksi kunnia. Pelin merkityksettömyydestä Suomen maajoukkue ei halua kuulla sanakaan.

"Jokainen voi perjantaina käydä lukemassa Gazzetto dello Sportista kuinka merkityksellinen peli tämä oli", Möttölä neuvoi viitaten kuraämpärilliseen, joka on oletettavasti tulossa seuraavien päivien aikana Italian maajoukkueen niskaan.

Italialle EM-kisoista karsiutuminen ja samalla MM-kisatoiveiden kariutuminen ovat olleet kova pala, eikä maajoukkue ole selviytynyt tunnetusti kärkkään italialaismedian hampaissa kritiikittä.