Valikko

Tilaa lehti

Hurjat taistelut alkavat - "Kaikkien aikojen asetelmat"

Toimitus 21.4.2012 13:17
Hurjat taistelut alkavat - "Kaikkien aikojen asetelmat"

Korisliigassa alkaa välierät. Urheilulehden Janne Eerikäinen arvioi, että välieräparit eivät voisi juuri mielenkiintoisemmat olla.

Janne, Joensuun Kataja vastaan ToPo Helsingistä. Milloin viimeksi Suomessa on pelattu kahden yhtä nimekkään miehistön pudotuspelisarja?

Täytyy siitä aikaa olla. Tässä todellakin kohtaa Suomen olosuhteissa kaksi äärimmäisen kovien yksilöiden joukkuetta. Kummallakin on hyvinkin puolen kymmentä maajoukkuetasoista suomalaista ja hyviä jenkkejä. Asetelma on sikälikin mielenkiintoinen, että Kataja on pelannut erittäin tasaisen kauden ja taas ToPo sai loikkarin päälle puolivälieräsarjassa Kauhajokea vastaan. Eli tässä on takuulla kaksi hyvävireistä joukkuetta vastakkain.

Kataja siirsi loppukauden kotiottelunsa Joensuu Areenasta Mehtimäen jäähalliin. Miten tämä vaikuttaa?

Ei se tätä ottelusarjaa ratkaise. Olisin nähnyt tämän välieräsarjan joka tapauksessa sellaisena, että kotikentällä on harvinaisen vähän merkitystä. Kataja on voittanut ToPon viime vuosina aika useinkin Töölön kisahallissa, ja taas yhtä lailla ToPo on kova joukkue, joka kykenee voittamaan kyllä ottelun missä tahansa, kun sille päälle sattuu. Enemmän varsinaiselta kotikentältä pois siirtyminen olisi haitannut Katajaa esimerkiksi Tampereen Pyrintöä vastaan, mutta nythän tässä käy niin, että vaikka Kataja kohtaisi Pyrinnön finaaleissa, ehtivät he ottaa hallin haltuun ennen tuota ottelusarjaa. Kataja-ToPo on sellainen ottelusarja, jossa oman arvioni mukaan voitetaan paljonkin vieraspelejä.

Mitä nostat esille pelillisesti?

Kataja on huomattavasti leveämpi ja monipuolisempi joukkue, kun otetaan vertailuun takakentät. ToPon ainoa mitat täyttävä pelintekijä on Chase Griffin. Jarkko Kyllösen taso ei riitä pelaamaan näissä otteluissa isoa roolia. Katajalla taas on pelintekijäpotentiaalia vaikka kuinka, Petri Virtanen ja B. A. Walker jakavat sillä osastolla vastuun, ja myös esimerkiksi Antti Kanervo ja Jared Newson voivat lepuuttaa heitä vastustajan prässiltä tuomalla välillä palloa ylös. On varmaa, että Kataja yrittää prässätä ja ahdistaa Griffinin nurkkaan, minkä jälkeen heillä olisi aika lailla takakenttä hallussaan.

Muilla osa-alueilla mielenkiintoinen seikka on se, millä tavalla ToPon matala paikkapuolustus ja ahkera vaihtaminen puolustuksessa suhteutuvat Katajan motion-hyökkäykseen, jossa heittäjät yrittävät liikkeellään tulla vahvasti esille mid-rangeen ja kaukoheittopaikkoihin. Katajan heittäjien ja ToPon puolustuspään kummankin täytyy olla tässä ottelusarjassa erittäin aktiivisena. ToPon on hyvä pelata tätä puolustusta, koska heillä on paljon pitkiä pelaajia, jotka ovat hyviä liikkumaan. Monet heistä voivat olla paha uhka Katajan heittäjille. Toisaalta Kataja on jauhanut tätä systeemiään pari vuotta ja osaa sen kyllä.

Korinaluspelikin tulee olemaan mielenkiintoista kummassakin päässä. ToPolla on Hanno Möttölä ja Kimmo Muurinen, jotka kumpikin ovat nyt selvästi syttyneet taistelemaan mestaruudesta. Katajalla Sami Lehtoranta on elämänsä vireessä ja Jeremy Price on nostanut tasoaan kauden mittaan. Saa nähdä, miten paljon Price ja päävalmentaja Jukka Toijala uskaltavat nyt pelata hedge-puolustusta, kun vastassa on liikkuvat isot miehet. Ehtiikö Price ToPon nopeita kaksimetrisiä vastaan takaisin korin alle palloscreenipuolustuksista?

Kummassakin joukkueessa on paljon heittovoimaa ja paljon monipuolisia pelaajatyyppejä. Katajan Newson ja Samuel Haanpää ovat hyviä pitkiä yleispelaajia, mutta ToPolla on heittää tuleen Timo Heinonen ja Justin Hawkins, jotka pystyvät tekemään samoja asioita. Kuitenkin Newson on monipuolisena yleispelaajana kummassakin päässä kenttää jälleen kerran ottelusarjan tärkein pelaaja.

Mitä veikkaat tämän välieräsarjan lopputulokseksi?

Kataja on hionut yhteistä juttuaan sen verran kauemmin, että se voittaa tämän 3-1 ja menee finaaleihin. Povaan ottelusarjaan vain yhtä kotivoittoa, Katajalle. Joka tapauksessa nähdään hieno ottelusarja, kun vastakkain on monipuoliset miehistöt ja valmentajat, jotka tuntevat toisensa hyvin. Tavallaan käydään myös kamppailua akselilla Katajan päävalmentaja Toijala ja ToPon apuvalmentaja Pekka Salminen, joka on Toijalan tavoin maajoukkueen apuvalmentaja ja Katajan edellinen päävalmentaja. Odotan aivan hillitöntä ottelusarjaa, jossa monipuoliset miehistöt pelaavat hyvin ja Toijala, ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen ja Salminen käyvät omaa shakkivääntöään.

Millaisena sitten näet Loimaan Bisonsin ja Tampereen Pyrinnön sarjan?

Kyllä tämä semifinaalipari täydentää tämän eräänlaisen kaikkien aikojen kattauksen Suomi-koriksen välierävaiheessa, otteluparit eivät voisi mielenkiintoisemmat olla. Tässä on vastakkain sarjanousijan ja uuden ilmiön innokkuus ja kahden edellisen kevään rutinoituneen mestarin rauhallisuus. Tämä tulee näkymään myös pelillisesti. Loimaa yrittää olla intensiivinen, Pyrintö yrittänee kävellä hyökkäyksessä. Pyrinnöllä on alla viiden ottelun puolivälieräsarja, Loimaalla kolmen ottelun. Ja Pyrintö tietää, että ollaan vasta vedenjakajakohdassa matkalla finaaleihin. Energiaa on voitava säästää voittaakseen mestaruudenkin, ei vain tämän ottelusarjan. Ja ylipäänsä Loimaan identiteettinä on intensiivisyys, Pyrinnöllä rauhallisuus ja hyvin matemaattinen hyökkäyspeli.

Millaisia pelillisiä vastakkainasetteluja nostat tästä muuten esille?

Pyrintö joutuu puolustamaan nyt enemmän kuin koskaan viime vuosina nimenomaan niin, että keskitytään vastustajan viiteen yksilöön. Jos Pyrintö yrittää ylimiehittää joitain alueita vastustajan hyökätessä, iskevät Jeb Ivey ja Mikko Koivisto kaukaa tai Martin Zeno yksi vastaan yksi. Tämä asettaa kyllä vähän haastetta Pyrinnölle, kun miettii, että heidän avainpelaajansa ovat iäkkäitä ja tottuneita pelaamaan hyvinkin säästeliäästi. Nyt on pakko olla puolustuksessa intensiivinen yksi vastaan yksi.

Yhtä lailla tietysti Loimaa kokee puolustuksessa kovia haasteita. He pyrkivät varmasti intensiiviseen joukkuepuolustukseen, jolla taattaisiin myös onnistuminen levypallopelissä. Siinähän Pyrintö juhli KTP:tä vastaan hyökkäyskorilla. Mutta kyllä Loimaalla on iso haaste siinä, miten pysäyttää Pyrinnön point-forward Damon Williams. Jeb Ivey on intensiivinen puolustaja, mutta riittääkö hänellä pituus Williamsin kanssa? Etenkin kun huomioidaan, että Williams pyrkii tekemään paljon myös itselleen helppoja korintekopaikkoja pallon kanssa sisään pyörähdellen. Etenkään sisällä Ivey ei pysty puolustamaan Williamsia pituuseron takia. Loimaan täytyy joka tapauksessa onnistua sisäpelin apupuolustuksessa KTP:tä paremmin, että Williams saadaan kuriin.

Miten käy tässä ottelusarjassa?

Näen tämän poikkeuksellisen paljon valmentajien taisteluna. Pyrinnön Pieti Poikola pitää siitä, että hän saa suunnitella selkeät kuviot Loimaan hyvin tiedossa olevia hyökkäysvahvuuksia vastaan. Ja taas Loimaan Greg Gibsonia ei ole ikinä vielä testattu näin kovassa paikassa valmentajana eikä tällaista valmentajavelhoa vastaan. Veikkaan, että Pyrinnön kokemus hyydyttää Loimaan innon ja tämä menee kahdella vierasvoitolla Pyrinnölle 3-0.

URHOtv televisioi lauantaina ottelun Bisons-Pyrintö klo 17.