Valikko

Tilaa lehti

Hurjat finaalit jatkuvat - "Mentaalipuoli ja fysiikka ratkaisevat"

Toimitus 7.5.2012 17:01
Hurjat finaalit jatkuvat - "Mentaalipuoli ja fysiikka ratkaisevat"

Korisliigassa pelataan kolmas finaali. Urheilulehden Janne Eerikäinen näkee ottelun tärkeänä vedenjakajana mestaruuden suhteen.

Janne, miten toinen loppuottelu lauantaina poikkesi ensimmäisestä? Jälleen vierasjoukkue voitti, kun Joensuun Kataja löi Loimaan Bisonsin jatkoajalla 88-85.

Katajan voiton yksi avain oli se, että joukkue heitti nyt rennommin. Avausfinaalin kipsi oli selvästi hiukan rapissut. Katajan päävalmentaja Jukka Toijala ei ollut vieläkään tyytyväinen screenien puolustamiseen, mutta muistutti myös, että Loimaan Mikko Koivisto on Euroopan kärkeä screeneistä heittämisessä.

Otteluhan oli pienten marginaalien tapahtuma. Kummallakin oli hetkensä. Katajan puolustus kesti Bisonsin lopun myllytyksen, kun loimaalaiset pääsivät heittämään kolmesti viimeisellä minuutilla.

Katajan avainpelaajat olivat parempia kuin ensimmäisessä finaalissa. Viisikon paremmat etäisyydet eli pelin levittäminen teki korin alle tilaa Sami Lehtorannalle, joka pelasi kenties uransa parhaan loppuottelupelin. Vastaavasti Bisonsilla samassa roolissa pelaava Matti Nuutinen hyytyi heittämisessä ottelun loppua kohti.

Millä tavalla se voi vaikuttaa jatkoon, kun Bisonsilla oli 2-0-johto huulilla, mutta Kataja veikin sarjan tasoihin?

Totta kai se vaikuttaa henkisesti. Bisons tulee kolmanteenkin finaaliin pelaamaan täysillä, mutta kuka tahansa kokee kolauksen tuossa tilanteessa. Siksi Bisonsin mentaalipuolta mitataankin siinä, jos kolmas finaali lähtee menemään yhtään huonosti jossain kohtaa. Riittääkö yhä sitkeyttä? Jaksetaanko uskoa? Kataja on kuitenkin ottelusarjan suosikki, ja usein tuollainen suosikin takaisin tulo kääntää koko sarjan palloilulajeissa.

Vielä tärkeämpää Bisonsille on tietysti pelintekijä Jeb Iveyn fyysinen tila. Hän pelasi sairaana lauantaina. Pahensiko tuo olotilaa tätä päivää ajatellen vai onko hän nyt toipunut? Ja miten täysin toipunut? Ja kyllä Katajallakin on ollut vaivoja, esimerkiksi Samuel Haanpään jalat eivät ole täysin kunnossa. Henkinen puoli, jaksaminen ja muu fysiikka ratkaisevat tämän ottelusarjan tästä eteenpäin. Toki pelillisellä puolella kilvoitellaan koko ajan ja haetaan tilanteen mukaan taktisia juttuja, mutta lopulta tämä ratkeaa toteuttamiseen, mihin taas henkinen ja fyysinen jaksaminen vaikuttaa ratkaisevasti.

Nouseeko pelillisesti jotain uutta esille?

Ei varmaankaan paljoa mitään uutta. Saa nähdä, millä tavalla Kataja yrittää parantaa screenien puolustusta. Ja kyllä Kataja voi pelata joukkuehyökkäystä edelleen paremmin kuin kahdessa edellisottelussa. Kataja pystyy parhaimmillaan levittämään peliä todella tehokkaasti ja syöttelemään palloa hyvin sekä väleihin sisälle että peliä levittäen kaarella. Ja heittovoimaa on runsaasti. Kataja ei ole vielä missään vaiheessa sarjaa saanut revittyä Bisonsin puolustusta pallon liikkeellä niin kuten Pyrintö sai parhaimmillaan välierissä.

Luulen, että tämä aspekti on kolmannessa finaalissa jo parempaa ja Kataja voittaa suunnilleen kymmenellä pisteellä. Joka tapauksessa tämä ottelu on mestaruuden suhteen tärkeä vedenjakaja. Ennen lauantain toista finaalia ajattelin niin, että sen voittaja on mestari. Pysyn edelleen tässä kannassa, eli näen tämän Katajan ottelusarjana.