Valikko

Tilaa lehti

Helsinki ulos liigakartalta! - "Nurkkakuntaisuuden vääjäämätön seuraus"

Toimitus 13.6.2012 19:48
Helsinki ulos liigakartalta! - "Nurkkakuntaisuuden vääjäämätön seuraus"

Pallot laitetaan Helsingissä pussiin. Kuva: Juha Tamminen

ToPo ei saa koripallon liigalisenssä ja Lapua nostetaan sen tilalle Korisliigaan. Urheilulehden Janne Eerikäinen pitää päätöstä valitettavana, mutta oikeudenmukaisena.

Janne, Suomen Koripalloliitto ei myöntänyt helsinkiläiselle ToPolle liigalisenssiä ja nostaa ensi kauden Korisliigaan 12:nneksi joukkueeksi Lapuan Korikobrat. Perusteena ToPon pudottamiselle liigakartalta oli se, että edustusjoukkueen toimintaa pyörittäneen ToPo Helsinki Oy:n taloudellinen tilanne ei anna riittävän vakuuttavaa kuvaa mahdollisuudesta pelata Korisliigassa. Mitä sanot tästä kaikkinensa?

Totta kai ToPon kaltaisen legendaarisen seuran ja ennen muuta Helsingin ja tätä myötä lopullisesti koko pääkaupunkiseudun pudottaminen liigatasolta on traaginen asia. Ei tämä yllätyksenä tule eikä ole epäoikeudenmukaista niiden tietojen valossa, mitä nyt on kerrottu ja mitä ToPon tilanteesta on aiemminkin liikkunut. Itsekin ironisoin tämän suuntaista asiaa hieman jutussani jo menneen kauden välierien aikana. Silti se, että liigakoripallo siirtyy nyt tyystin Kehä III:n ulkopuolelle, on vakava isku lajille.

Samalla kuitenkin yksittäistapausta ajatellen on niinkin, että oikeus näissä lopulta voittaa ja urheilun totuus ja todellisuus ovat kovaa maailmaa. Nostan Koripalloliitolle hattua siitä, että nykyisin uskalletaan tehdä näitä temppuja. Viime kautta ennen laitettiin Espoon Honka kylmäksi, nyt suolattiin ToPo. Ei todellakaan voi sanoa, että liitto pitäisi väen väkisin kiinni pääkaupunkiseudun edustuksesta liigassa. Lajiliiton nykyisen toimitusjohtajan Vesa Walldénin aikakaudella tähän asiaan on saatu aiempaa jämäkämpi ote. Aiemmin annettiin mätien omenoiden roikkua mukana vaikka kuinka kauan. Nyt ollaan valmiita pudottamaan aivan kuka tahansa, sen nämä kaksi pääkaupunkiseudun seuratapausta kertovat aukottomasti.

Entä mitä mieltä olet siitä, että Lapua nousee Korisliigaan?

Urheilullisesti he olivat tietenkin järjestyksessä seuraavana tyrkyllä liigaan. Lapualla on pitkään tehty hyvää työtä ja tämä on kiertotietä tullut palkinto heille. Hieman minua huolestuttaa tässä kuitenkin se, syövätkö Kauhajoen Karhu ja Lapua Etelä-Pohjanmaalla liiaksi toisiaan. Toisaalta sillä alueella on kyllä vaurautta ja isoa yritystoimintaa, kyllä sinne joukkueita mahtuu. Ehkä kuitenkin lajin pohjalaisen symbioosin kannalta olisi ollut hyvästä, jos olisi ollut liigajoukkue ja sen kanssa yhteistyötä tekevä divarijoukkue. Lajin tuotantoketju olisi silloin ollut alueellisesti huikealla mallilla.

Nyt kun näin on käynyt, että toinen eteläpohjalainen joukkue on Korisliigassa, on vain toivottava, että he pystyvät ottamaan paikkansa - ja, että alue kaikkinensa hoitaa leiviskänsä mainiosti ja tuottaa sitä kautta jotain suomalaiselle huippukoripallolle. En minä välttämättä huonona asiana pidä sitä, että juuri Etelä-Pohjanmaalle syntyy keskittymä, kun huomioi alueen vaurauden. Onhan näitä muuallakin. Loimaa, Salo, Forssa ja Uusikaupunki ovat liigassa kohtalaisen pieneltä alueelta, samoin Kouvola ja Kotka samasta maakunnasta ja heidän lähialueeltaan Kaakkois-Suomessa Lappeenranta. Kaikilla näilläkin on oma identiteettinsä ja omat tukijoukkonsa. Ehkä Lapua pärjää sikäli aivan samalla tavalla omillaan Kauhajoesta huolimatta.

Se tässä kaikessa on tietysti hieman negatiivista, että media tahtoo olla niin Helsinki-keskeistä. Jos joku laji on ulkona Helsingistä, jää se helposti varjoon Helsinki-vetoisessa mediassa, vaikkei kokonaan poistuisikaan. Tämä on tietenkin vähän vastuutonta ja laiskaa toimintaa medialta kaikkinensa, mutta samalla ihan ymmärrettävää. Iso näkyvyys tulee osittain sitä kautta, että Helsinki suurimpana on mukana - ja Helsinki on hyvä vastavoima maakunnissa. Aika ikävältä tuntuisi ajatella vaikkapa jääkiekon SM-liigaa tai jalkapallon Veikkausliigaa ilman Helsinkiä.

Mistä tämä johtuu, että aika moni laji on jo pääsarjassa ilman Helsinkiä? Pesäpallo, lentopallo, nyt koripallo...

Jollain tapaa tämä liittyy siihen syndroomaan, että Helsingissä on oltava todella suurta pärjätäkseen ja ylipäänsä elääkseen. Ei elintilaan riitä esimerkiksi se, että on olemassa ToPon perinteet. On oltava jotain suurta tälläkin hetkellä. Pitäisi voida tarjota elämys, joka vetää Helsingin ytimeen 5 000 katsojaa kerta toisensa perään.

Jossain mielessä tästä kaikesta pitää myös vastuuttaa Helsingin kaupungin päättäjiä ja niitä tahoja, jotka toteuttavat urheilurakentamista. Ei voi olla Helsingin imagolle hyvästä, että löytyy yhä enemmän ja enemmän lajeja, joilla ei ole edellytyksiä toimia valtakunnan huipulla Helsingissä. Ei Helsingin urheiluimagoa voi rakentaa pelkästään jääkiekon ja jalkapallon varaan. Olkoonkin, että ne ovat kaksi suurinta lajia. Kyllä Helsingin pitäisi olla vahva kaikessa ja kaupunkina tukea sitä, että löytyy tarjonnan monipuolisuutta myös niistä lajeista, joissa talouden taso on jääkiekkoa ja jalkapalloa alempi.

Kaupunki voisi vaikuttaa tähän kaikkeen vähintäänkin tarjoamalla puitteet. Kyllä Helsingin keskustassa pitäisi olla 5 000 - 8 000 katsojaa vetävä palloiluhalli. Jos olisi, koripallo ja lentopallo voisivat toimia ihan toisenlaisilla edellytyksillä. Töölön Kisahallissa saa suunnilleen pelätä, että milloin kattolamppu putoaa ja osuu pelaajaa päähän. Tai milloin kattolevy putoaa katsojien niskaan. Kyllä kaupungin päättäjät saavat mielessään pohtia sitä, miksi he eivät ole halunneet luoda puitteita huippukoripallolle tai -lentopallolle.

Missä määrin helsinkiläistä koripalloväkeä voidaan osoitella sormella tästä katastrofista?

Koripallo on ollut minusta sellainen viimeinen typerä Helsinki vastaan maaseutu -linnake suomalaisessa urheilussa. Näen itse tämän asian aika kirkkain silmin, kun olen muualta tullut. Minua on aina huvittanut suunnattomasti se, kun sivulauseista voi koko ajan lukea juuri koripalloyhteyksissä sen, miten Stadi on Stadi ja muut muuta. Nyt ne muut pelaavat liigaa ja Stadi voi pelata vaikka sisäistä puulaakiaan ja olla yksin omassa ylivertaisuudessaan. Eikä tätä ajattelua enää niinkään ole muissa lajeissa Helsingissä.

Myöskään joku kaupunginosajako ja sen kautta tuleva identiteetti, edes seuraidentiteetti, eivät yksinkertaisesti ole tätä päivää. Sehän on nurkkakuntaisuutta jos joku. Kyllä joensuulainen koripalloilija lähtee Lappeenrantaan, jos niikseen vaaditaan. Matkaakin on 230 kilometriä, mutta silti. Tai jollain muulla alueella kuin Helsingissä perustetaan alueellisiakin seuroja. Mutta Helsingissä ei edelleenkään haluta ylittää näkymättömiä rajoja. Ollaan niin topolaisia, warttibasketlaisia, namikalaisia tai jotain. Valitettavasti tämä ei ole nykypäivän joukkueurheilua, vaikka voikin olla romanttisessa mielessä hienoa fiilistelyä.

Jos muuta Suomea vastaan halutaan pärjätä, täytyy osata olla yleisesti helsinkiläisiä, yleisesti suomalaisia. Tässä mielessä helsinkiläisen koripallon, jolla on kuitenkin taustallaan vahva juniorimylly, täytyy osata uusiutua ja yhdistyä. Ja vaikka osattaisiinkin yhdistäytyä, vie Helsingin nostaminen pääsarjaan taas oman aikansa. Eipä näköpiirissä ole nyt sellaista projektia, jossa Helsinkiä oikeasti lähdettäisiin nostamaan. Espoo nousee epäilemättä Tapiolan Hongan kautta hyvinkin pian, mutta kuka nostaisi Helsingin?

ToPon päävalmentajaksi piti ensi kaudelle tulla legendaarinen Mihailo Pavicevic. Jollain tapaa tuntuu, että nyt pitäisi osata kiireellä rakentaa joku uusi projekti hänen henkilönsä ympärille. Lähteä liikkeelle ruohonjuuritasolta, koota jollain nimellä joukkue, jossa Pavicevic alkaa nostaa nuoria helsinkiläisiä pelaajia huipulle. Nousta omin voimin, nousta yhdessä. Unohtaa ToPo, Namika ja muut sellaiset. Käydä Kalliosta myös Kontulassa. Tietenkin asia erikseen on, kiinnostaako Pavicevicia tässä yhteydessä nyt enää mikään, kun liigajoukkue meni alta. Mutta hän olisi hyvä henkilö, josta homma voisi lähteä liikkeelle. Ja myös ulkopuolinen. Vaikeaa on nähdä, että joku helsinkiläinen nostaisi tämän homman jaloilleen. Jos joku olisi nostaakseen, kai sellainen henkilö jo olisi esille tullut työnsä jäljellä.