Valikko

Tilanne kohta historiallisen surkea - "Kertakaikkista munattomuutta"

Toimitus 14.12.2011 09:43
Tilanne kohta historiallisen surkea - "Kertakaikkista munattomuutta"

Getty Images

Urheilulehden Jari Kupila syyttää Suomen mäkijoukkuetta turhasta selittelystä. Nyt pitäisi tunnustaa oman tason todellinen surkeus ja tehdä johtopäätöksiä, ei keksiä tekosyitä.

Jari, olet ollut aika hiljaa mäkiasioista. Miksi?

Suoraan sanottuna olen halunnut antaa kavereille työrauhan. Mutta nyt alkaa tämä selittely mennä sen verran yli, että  on pakko ärähtää.

Mitä tarkoitat?

On kertakaikkista munattomuutta, että päävalmentaja menee olosuhteiden ja rahapulan taakse. On nimittäin niin, ettei lunta ole ollut missään muuallakaan maailmassa. itse asiassa Suomessa on Rovaniemellä ja Vuokatissa ollut ihan hyvä tilanne jo muutaman viikon, tämän takia monen muun maan hyppääjät leireilevät niissä. Suomalaisia nämä omat mäet eivät ole kiinnostaneet. Nytkin ollaan hirmutohinalla menossa Keski-Eurooppaan treenaamaan yhteistyökumppaneilta kerätyllä pikakolehdilla, mutta onkohan kukaan katsonut säätilannetta: vesisadetta ja lämmintä juuri suomalaisten matkakohteissa. Äly hoi! Pohjois-Suomessa on lunta, Keski-Euroopassa ei!!

Mutta eiväthän Rovaniemen ja Vuokatin profiilit vastaa maailmancupin mäkiä?

Yksikään suomalainen mäki ei vastaa maailmancupin mäkiä. Mutta jos itketään sitä, että lumipula estää kotimaassa treenaamisen, puhutaan täyttä potaskaa. Sitä paitsi, Rovaniemen pienen mäen profiili on varsin lähellä maailmancupmäkiä. Kyllä se paremmin toimii kuin joku epävarma olosuhde keski-euroopassa.

Mistä huono menestys siis johtuu?

Lyhyellä tähtäimellä tilanne johtuu viime kesän heikosta harjoittelusta ja viime aikojen henkisesti pysähtyneestä ilmapiiristä.  Koko porukassa on yksi kaveri, joka meni harjoituksellisesti kesällä eteenpäin, eli Anssi Koivuranta. Ei ihme, että juuri hän hyppää lähimpänä omaa huipputasoaan. Lisäksi Janne Ahosen ja kumppaneiden johtama pukuprojekti on ollut totaalinen mahalasku. Siinäpä aineksia. Mutta toki tämä kokonaistilanne on seurausta lähes kymmenen vuoden surkeasta toimintakulttuurista, jossa systemaattisesti on tehty virheitä virheen perään.Siitä olen jo kirjoittanut niin monta juttua, että se aihe riittäköön.

Oletko yllättänyt surkeasta alkukaudesta?

En. Nykyisillä suomalaiseväillä ei ollut mitään syytä odottaa  enempää. Siitä olen kuitenkin yllättynyt, että valmennusjohto ei kykene vaihtamaan hyppääjiä. Jo kesäkiertueella nähtiin, että kansallisessa ryhmässä oli monta kaveria, jotka hyppäsivät esimerkiksi Olli Muotkaa ja Matti Hautamäkeä paremmin. Miksi näille kavereille ei anneta tilaisuutta kokeilla maailmancupissa? Realiteetti on nyt se, että Suomella ei ole kuin 2-3 maailmancupin toiselle kierrokselle just ja just yltävää hyppääjää, siksi nyt olisi hyvä kierrättää miehiä.  Ei tässä mitään hävittävää ole. Olisi syytä lopettaa tekosyiden keksiminen, myöntää että nyt ollaan oikeasti niin huonoja kuin tuloslista kertoo ja tehdä muutoksia toimintaan. Kyllä me suomalaiset ymmärtäisimme, jos nyt sanottaisiin tosiasiat niin kuin ne on. Että nyt pitää ponnistaa aivan pohjalta, kasvattaa uuden sukupolven hyppääjät – ja se vie aikaa. Mutta tätä nykyisen ryhmän räpeltelyn selittelyä on vaikea sietää.

Kenet nostaisit kansallisesta ryhmästä?

Ainakin Kimmo Yliriesto, Sebastian Klinga ja Jere Kykkänen hyppäsivät kesällä niin hyvin, että kannattaisi kokeilla. Myös Kalle Keituri pitäisi kaivaa kokeeksi esiin, missä mies lieneekään.  Kesäkiertueen tuloksia pitäisi hiljalleen oppia kunnioittamaan myös Suomessa. Nythän maajoukkue on valittu käytännössä viime kauden tulosten ja valmennusjohdon perstuntumalla, kesän tulokset sivuuttaen.

Miten kausi jatkuu?

Engelbergin viikonlopun jälkeen on tosi kyseessä. Suomi menettää maailmancupin neljännen paikkansa. Lisäksi continental-cupissa on hypätty niin onnettomasti, että emme saa nuorten MM-kisojen joukkuekisaan edes joukkuetta. Tilanne on historiallisen surkea ja edessä on kaikkien aikojen noloin mäkiviikko. On todella ihmeellistä, jos lajijohto ei kohta reagoi tilanteeseen.

Mitä sanot päävalmentaja Niemelän toiminnasta?

Hän osoitti harjoituskauden aikana selkeää kasvua ja kykyä ottaa opiksi, mutta ikävä kyllä nyt näyttää siltä, että paineet ovat keittämässä yli. Mutta tilanne on tietysti hankala. Ei käy kateeksi.  

Lisää aiheesta