Valikko

Tilaa lehti

Rahahuolia ja surkea menestys - mäkihyppysopassa ensimmäiset potkut

Jari Kupila 1.4.2011 14:42
Rahahuolia ja surkea menestys - mäkihyppysopassa ensimmäiset potkut

Getty Images

Myös tulevan SM-kisaviikonlopun kiihkeimmät taistot käydään kokoushuoneessa. Tällä kertaa on mäkihypyn vuoro tuulettaa ilmapiiriään.

Mäkikausi on Rovaniemellä viikonloppuna hypättävää normaalimäen SM-kisaa vaille valmis, mutta lajin taustoilla riittää kuhinaa. Urheilulehden lähteiden mukaan Finnjumping ry:n velkasaldo on kasvanut isommaksi kuin vielä muutama viikko sitten osattiin pelätä ja talouden epäselvyydet ovat tekemässä SM-kisojen tunnelmasta räjähdysalttiin.

”Ei nyt pidä dramatisoida liikaa, mutta se on totta, että talouden seurantajärjestelmä ei toimi kuten pitäisi. Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä mitä viimeisen 2-3 kuukauden toiminta on meille maksanut. Sitä selvitellään nyt täysillä”, kertoo Finnjumping ry:n ja Hiihtoliiton hallitusten voimahahmo Mauri Haataja.

Urheilulehden sisäpiirilähteet ovat arvioineet yhteenlasketun velkasaldon kasvaneen jo noin 500 000 euroa tasolle, mutta Haataja ei aivan sellaiseen usko.

”Kuten sanottu, tätä asiaa ei pysty täsmällisesti arvioimaan. Seurantamme toimii viiveellä. Mutta ei tässä sentään niin huono tilanne ole. Tuollaista lukua en ole kuullut. Kun saamme alkuvuoden toiminnan tuloksen lasketuksi, olemme viisaampia.”

Mäkihypyssä ollaan kuitenkin jo varautumassa ankaraan kulukuuriin ja leikkauksia on jo tehty.

Ensimmäinen teko oli seurakoordinaattori Kari Pätärin irtisanominen, mikä on saanut lajin kenttäväen tunteet kuumenemaan. Moni on sitä mieltä, että irtisanomiset alkoivat väärästä päästä. Toinen säästöteko on se, että teknikko Gerhard Hoferin paikkaa ei täytetä. Lisäksi koko yhdistetyn joukkueen tuleva toimintamalli on menossa uusiksi.

”Kaikessa tässä haetaan sitä, että olemassaolevilla resursseilla pyritään tehostamaan toimintaa. Uusia irtisanomisia ei tule, mutta tehtävänkuvia muutetaan varmasti. Lisäksi maajoukkueen ja valmennuskeskusten työnjakoa voidaan viilailla.”

Finnjumping otti viime keväänä riskin ja satsasi maajoukkueeseen enemmän kuin pitkään aikaan. Kun menestys ei kehittynyt toivotusti, ei luvassa ole sponsoritulvaa ja edessä on säästökuuri. Toista kautta peräkkäin ei voi samalla riskillä mennä. Miten tämä heijastuu urheiluun? Säästökirveen heiluessa ei leiritysresurssi varmaankaan kasva?

”Pitää elää realiteettien mukaan. Nyt pitää säästää, mutta totta kai tässä pyritään muokkaamaan toimintoja niin, että itse pääasia ei kärsisi. Mutta toki on vaikea nähdä että resursseja juurikaan ainakaan lisää tulisi.”

Mäkihypyn sisällä kytee ankara kritiikki lajin johtoportaita kohtaan. Onko lähiaikoina luvassa myös henkilövaihdoksia?

”Ei tässä vaiheessa. Nykyisellä hallituksella ja puheenjohtajalla on toimikautta vielä vuosi jäljellä.”

Klikkaa tästä ja tilaa Urheilulehti kolmeksi kuukaudeksi superedulliseen tarjoushintaan 19,95!

Lisää aiheesta

Kommentit (25)

Kirjoita kommentti

Kerrankin oikea linjaus UL:ltä: jättää kiekko vaille lukijakomentteja . Siellä pursuaa tällä hetkellä niin täyttä skeidaa näiltä tuuliviirileipäjournalisteilta, että nauramiseenkin kyllästyy. Sain laiskuudeltani viimeinkin aikaiseksi peruuttaa lehden tilauksen, että good bye vaan!

Vierailija
# 2.4.2011 10:26     X Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu että Suomalaisessa mäkihypyssä on viimeset vuodet vaan säästetty että miten voi vielä enemmän säästää!Ihan sama kekkä siellä hallituksessa istuu aina on kauden jälkeen tili tyhjä yritä sillä nyt sitten voittaa muut kärkimaat kun niillä on rahoitus ja varusteet kunnossa!

Vierailija
# 1.4.2011 21:21     X Ilmoita asiaton viesti

Miten helvetissä voi olla tilanne, että kukaan ei tiedä paljonko rahaa on käytetty?? Ei jestas mitä hommaa. Pätärin irtisanominen tulee vielä herroille kalliiksi. Suomessa on noin 30 pientä mäkiseuraa, joilla on kaikilla se sama yksi ääni, kuin isoillakin seuroilla. Ja noille pienille seuroille Pätäri oli ja on henkilö, joka niitä auttoi. Tuo hallitus ei takuulla istu toimikauttaan loppuun!

Miami Vice
# 1.4.2011 16:55     X Ilmoita asiaton viesti