Valikko

Tilaa lehti

Hän on dopingrikkeestä epäilty suomalaishiihtäjä - kokenut MM- ja olympiaedustaja

Toimitus 20.5.2014 10:24
Hän on dopingrikkeestä epäilty suomalaishiihtäjä - kokenut MM- ja olympiaedustaja

© Juha Tamminen

Suomen Hiihtoliitto pitää tiistaina iltapäivällä tiedotustilaisuuden suomalaishiihtäjän dopingrikkeestä.

Hiihtoliiton mukaan kyseinen hiihtäjä ei ollut mukana Sotshin olympiajoukkueessa. Hiihtoliitto ei ole kertonut hiihtäjän nimeä ja he ovat sopineet kirjallisesti hiihtäjän kanssa, ettei asiasta kerrota mitään ennen tiedotustilaisuutta.

Maajoukkueen päävalmentajan tehtävät jättävä Magnar Dalen on todennut julkisuudessa, ettei kyseinen hiihtäjä ole kuulunut päättyneen kauden maajoukkueryhmiin.

Urheilulehden tietojen mukaan kyseinen hiihtäjä olisi kaksi SM-mitalia tällä kaudella voittanut Tero Similä. Urheilulehti yritti tavoittaa Similää, mutta tämän puhelin on ollut koko ajan kiinni.

Similän manageri Tuomo Haikola vahvisti Urheilulehdelle,että kyseessäon juuri Similä.

"Tämä on iso isku meille, palataan yksityiskohtiin myöhemmin.Itse tulen olemaan kylläTeron tukena, nyt hän vasta tukea tarvitseekin.."

Ylivieskan Kuulaa edustava 34-vuotias voitti hopeaa Vantaan SM-hiihtojen 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa ja pronssia Vaajakosken SM-hiihtojen 10 kilometrin vapaalla hiihtotavalla.

Similä edusti Suomea vuoden 2006 talviolympialaisissa Torinossa. Hiihdon MM-kisoihin hän on osallistunut neljästi, 2005, 2009, 2011 ja 2013. Hänen paras arvokisasijoituksensa on Oberstdorfin MM-kisojen yhdistelmäkilpailun kolmastoista sija. 

Hiihtoliitto tiedottaa asiasta täsmällisemmin tiistai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa. Urheilulehden Jari Kupila sanoo, että kaikesta mediaseksikkyydestään huolimatta, asian kommentoinnin kanssa kannattaa olla vielä hetki varovainen.

"Nyt pitää selvittää mistä tarkkaan ottaen on kyse. Dopingrike on termi, joka voi tarkoittaa montaa eri asiaa. ADT on todennut, että hiihtäjän A- Ja B-näytteet on tutkittu, eli kyse lienee aidosti kielletyn aineen löytymisestä, ei jostakin muusta sääntörikkeestä. Mutta mitä tämä aine on? Onko kyse kovasta dopingista vai mistä?"

Yleisempiä johtopäätöksiä maastohiihdon dopingkulttuurista Kupila ei tämän rikkeen vuoksi vielä tekisi.

"Iso kuva ei muutu miksikään tämän tapauksen vuoksi. Hiihto ei ole läpikotaisin puhdasta, mutta ei myöskään läpikotaisin likaista. Siksi käryjä tulee, väistämättä. Mutta pitää nähdä niin, että jokainen kiinnijääminen on merkki urheilun puhdistumisesta, ei likaantumisesta."