Valikko

Tilaa lehti

Eerikäinen: Puerta tuli nopeasti tyhjästä

Toimitus 21.12.2005 21:38
Eerikäinen: Puerta tuli nopeasti tyhjästä

Tennispelaaja Mariano Puerta sai kahdeksan vuoden kilpailukiellon dopingin käytöstä.

Argentiinalainen tennispelaaja Mariano Puerta, 27, on saanut kahdeksan vuoden kilpailukiellon jäätyään kiinni dopingtestissä Ranskan avoimen tennisturnauksen finaalin jälkeen viime kesäkuussa. Urheilulehden Janne Eerikäinen pitää Puertan tuomiota odotettuna. Lisäksi Eerikäinen huomauttaa, että Puerta nousi täysin tyhjästä viime keväänä.

"Monia saattaa yllättää se, että tenniksessä annettiin näin raju tuomio, koska ennen tämänvuotista Guillermo Canasin kahden vuoden tuomiota on tullut jopa hämmentävän lyhyitä pannoja ja sormien läpi katsomista. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Kansainvälinen Tennisliitto ITF vastaa ensi vuodesta lähtien miesten ATP-kiertueen antidopingtyöstä. ITF on WADAn linjoilla dopingin suhteen. Ainakin miestenniksessä asiat muuttuvat", Eerikäinen sanoo.

Yksi tuomion kovuuden selittävä tekijä voi Eerikäisen mukaan olla se, että kyse oli Grand Slam -kisasta.

"Pitää muistaa, että ITF, ei ATP tai WTA, vastaavat Grand Slam -kisojen järjestelyistä. Ja kuten sanottua, ITF on niitä urheilujärjestöjä, jotka haluavat toimia dopingin vastaisen työn etulinjassa."

Ei ole kuitenkaan mitenkään varmaa, että Puertan saama tuomio jää näin pitkänä voimaan.

"Kahdeksan vuoden tuomiossa on selvä viesti ja symboliarvo. Haluttiin rangaista kovaa toisen kerran kärynnyttä, vaikkei elinikäistä pannaa tullutkaan. Kuitenkin on olemassa iso mahdollisuus siihen, että Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS vielä lyhentää tuomiota."

Pelillisesti Puertan aineiden käyttö ei yllätä Eerikäistä.

"Hän tuli totaalisen tyhjästä viime keväänä. Ei hänellä koskaan aiemmin ollut Grand Slam -finaalipotentiaalia, mutta karmean rasituskuormankin kanssa hän marssi Ranskan avointen finaaliin kuin arvokisavoittoja napannut konkari", Eerikäinen huomautaa.

Doupingkuohunta pyörii argentiinalaisten pelaajien ympärillä ja se tulee myös jatkumaan.

"Pelaajista ainakin Guillermo Coria, itsekin kärynnyt pelaaja, on ollut erittäin vihainen argentiinalaisiin kohdistuneista epäilyistä. Kuitenkin hän itse, Puerta kahdesti, Juan Ignacio Chela ja Guillermo Canas sekä nelinpelispesialisti Mariano Hood ovat kärynneet. Jotkut vaativat jo argentiinalaisten joukkopannaa. Se olisi minusta väärin sellaisia pelaajia kuin David Nalbandiania ja Gaston Gaudiota kohtaan. Sen sijaan Argentiina voitaisiin maana sulkea Davis Cupista", Eerikäinen ehdottaa.

Tilaa Urheilulehti joululahjaksi tästä. Saat 6 kuukauden lehdet superedulliseen hintaan 35,25?! Tarjous voimassa vuoden 2005 loppuun.