Valikko

Tilaa lehti

Edes Federer ei palauta lentopeliä

Toimitus 5.1.2006 09:51
Edes Federer ei palauta lentopeliä

"Edes Federer ei pysty esiintymään jatkuvana verkkopelaajana", Janne Eerikäinen sanoo.

Alkuviikosta uutisoitiin laajalti, että miestenniksen valtias Roger Federer suunnittelee uutta ulottuvuutta peliinsä. Hän aikoo lisätä verkkopelin määrää. Urheilulehden tennisanalyytikko Janne Eerikäinen on skeptinen tämän asian suhteen.

Janne, millä mielellä luit Federerin kommentit verkkopelin lisäämisen suunnitelmista?"Yhtä suurella varauksella kuin kaikki vastaavat kommentit lähes keneltä tahansa viime vuosina. Verkkopeli ei ole muodissa eikä helppoa nykyisen tasoisen takakenttäpelin aikana, ja tämä tarkoittaa sitä, että edes Federer ei pysty esiintymään jatkuvana verkkopelaajana."

Joko olet nähnyt Federerin pelaavan tänä vuonna, onko hän vienyt peliä puhumaansa suuntaan?"Näin Dohan ATP-kisan toisen kierroksen ottelun Fabrice Santoroa vastaan. Katsoin ottelua erityisesti verkkopelipuheet mielessäni. Tietenkään yhdestä ottelusta ei voida vetää suuria johtopäätöksiä. Etenkään, kun Federer on pelaaja, joka jopa harjoittelee tiettyjä teemoja joskus yksittäisissä otteluissa. Piruko tietää, mitä hänellä liikkuu kussakin matsissa mielessä. Mutta kyllä hän siinä ottelussa pyrki aika usein verkolle, useammin kuin monissa muissa keskihitaiden kovien kenttien otteluissa."

Millaisia huomioita teit muuten?"Pohdin sitä, että Federerille luontaisella pelitavalla ei ole helppoa lisätä verkolle tulon määrää. Hänhän on jopa maailman paras lentolyöjä, mutta nimenomaan niissä tilanteissa, milloin pelitilanne luontaisesti johtaa kohti verkkoa. En näe hänessä uhkapeluria, joka tulee tilanteesta riippumatta pelaamaan pokeria verkolle, kuten klassisessa verkkopelissä on tapana. Eikä tarvitse olla uhkapeluri, kun kädessä on koko ajan vähintäänkin kaksi paria takakentällä."

Tuo on mielenkiintoista, että hänen luontainen pelitapansa ei salli verkkopelin lisäämisen määrää. Miksi ei?"Federerkin on aikansa tuote, vaikka hänessä on aineksia myös tenniksestä vuosikymmenten takaa. Perussyy on se valtava peruspelin tempo, mitä ylläpidetään. Ei ehdi verkolle siinä tempossa tai sitten avaa liikaa kulmia toiselle. Mistä tulee mieleen, että Federerin pelin hyökkäävä osahan perustuu paljolti siihen, että ryhdytään aukomaan takakentältä käsin kenttää. Ensinnäkin vastustaja jää heti kättelyssä usein tässä kakkoseksi, mutta vaikka roikkuisikin mukana, niin Federer on lopulta mestari rokottamaan johonkin ikävän tyhjään tai muuten hankalasti saavutettavaan kohtaan kentässä. Hän tekee tätä yhtä lailla kämmenellä ja rystyllä, mutta voittopuolisesti kämmenellä. Koska hän aukoo kenttää ja kiertää kämmenelle, on hänen omakin kenttänsä koko ajan jostain kohtaa auki toisella tapaa kuin suoremmin kohti keskustaa lyötäessä ja vähemmän kämmenelle kierrettäessä. Hän luottaa kuitenkin siihen, että hän itse ehtii rankaisemaan ensin ja tietää, että hän pystyy lukemaan peliä loistavasti ja liikkuu kuin enkeli, joten hän ehtii peittämään tyhjät kohdat ja sitä kautta rankaisee vastustajaa jostain tyhjästä kohdasta, kun tämä ei hyökkäyksensä tai lyöntinsä jäljiltä pääse peittämään ajoissa. Luontaisella tempollaan ja lyöntikulmillaan Federer luo jatkuvasti avoimia väyliä. Jos näitä väyliä luomalla lähdetään säntäilemään verkolle, ollaan lirissä. Takana hän ehtii niitä peittämään."

Aivan, eli vaatisiko verkkopelin lisääminen myös totaalisen takakenttäfilosofian muutoksen?"Kyllä. Federerin pitäisi itse asiassa lyödä kiltimmin keskelle kenttää, nykyistä enemmän pitkin linjaa lyöntejä ja ottaa voimaa pois lyönneistä, mikä voi kuulostaa hassulta, mutta näinhän hyvät verkkopelaajat ovat pelanneet. Paitsi, että voi kuulostaa hassulta, niin tuo myös olisi erittäin hassua, koska hän on niin jumalallinen takakenttäpainotteinen koko kentän pelaaja tällä hetkellä. Hän tulee nytkin verkolle, mutta todella hyvin valmisteltujen tilanteiden jälkeen ja silloin, kun vastustajan lyönti jää lyhyeksi sekä tulee sopivasti ylös syöttö-volleyta taktiikassaan mausteena pitäen. Näissä hänen kannattaa pysyä. Viimeisten kahden ja puolen vuoden perusteella vain mielipuoli muuttaisi peliään liiaksi tuolla menestyksellä."

Onko hänen pelissään mitään elementtejä, mitkä puoltavat verkkopelin lisäämistä?"Eurosportin kommentaattori Frew McMillan sanoi Santoro-ottelussa, että Federer olisi harjoitellut alakierrerystyn perään verkolle tulemista. Sehän on totta, että hänen alakierrerystynsä on valtavan hyvä. Hän on itse asiassa palauttanut tämän sliceksi kutsutun lyönnin kunniaansa ja näyttänyt, että sillä on käyttöä tämänkin päivän pelissä. Mutta se, mitä kaikista tennisanalyytikoista eniten arvostamani McMillan ei maininnut, on minusta huomionarvoista: Federerin rysty on ennen kaikkea taitava puolustus- ja sekoittelulyönti. Se ei ole Pat Rafterin, Pete Samprasin tai Stefan Edbergin kaltainen chip-and-charge -lyönti, eli klassinen syötönpalautusalakierre, jonka perään syöksytään verkolle. Eikä peruslyöntitilanteissakaan verkkopaikkaa hakiessa hänen alakierteensä ole luontevimmassa käytössään näissä hyökkäystilanteissa. Älä nyt vaan ymmärrä väärin, hän lyö alakierteen noissakin tilanteissa hyvin, mutta se ei ole hänen alakierteensä luontevin käyttötapa."

Ja alakierrekö on oleellista verkolle tultaessa?"Erittäin oleellinen osa verkolle tuloa. Kuten sanoin, tempoa pitäisi ottaa pois pelistä, jos aikoisi enemmän tulla verkolle. Alakierrehän on nimenomaan myös tempon madaltamista. Ja ettei taas jää väärinkäsityksiä: tempoa pitäisi ottaa pois useissa tilanteissa, ei kaikissa. Tottakai on sellaisiakin tilanteita, joissa kunnon smack down on paras tapa pohjustaa verkolle tulo. Tätähän Federer etenkin kämmenellään tekeekin paljon. Hänhän nimittäin tulee usein verkolle ilman, että lentolyöntiä tarvitsee lyödä, kun kämmen jo hoitaa homman. Sekin on verkkopeliä."

Miksi sitä tempoa sitten kuitenkin pitää madaltaa verkolle tullessa?"Verkkopeli on pohjimmiltaan kuin painekarvausta jääkiekossa. Vastustajan olo tehdään ahtaaksi ja hänet pakotetaan paineen alla virheeseen tai riittävän helpon pallon antamiseen. Tähän ahtauden tunteen luomiseen liittyy oleellisesti se, miten hyvin peität verkolla. Peittäminen tapahtuu ainakin kolmen eri asian kautta: silkan liikkumisen, sijoittumisen ja pelin lukemisen/ennakoinnin keinoja käyttäen. Kun tulee tietynlaisissa tilanteissa matalamman tempon lyönnillä verkolle, ehtii paremmin kuin oman kovan lyönnin jälkeen sijoittua lähemmäs verkkoa, jolloin peittää paremmin ohituslyöntikulmia, eikä peittämistä edes tarvitse tehdä siinä kohtaa niin paljon liikkumalla. Toki yksi syy koko verkkopelin vähyyteen on se, että nykypelaajat osaavat ohittaa kohtalaisen tylysti alakierteestäkin."

Entä syöttö-volley Federerin kohdalla?"Niin kuin mainitsin, mausteena hyvä asia. Federerhän ei ole mikään syöttökone. Hänellä on useita erilaisia syöttöjä, joilla hän sotkee taitavasti peliä ja heittää välillä sekaan tylyn suoran ässänkin. Ei hän juuri nykyistä enempää varmaan syöttövuorojaan häviäisi jatkuvalla syöttö-volleyllakaan nopeilla kentillä, mutta hän joutuisi kuitenkin niihin uhkapelitilanteisiin. Ja kannattaako lähteä gamblaamaan, kun syötöllä lyöt jo sellaisen asetelman, että kädessäsi takakentällä oleva kaksi paria muuttuukin helposti täyskädeksi? Hän ei voita syöttö-volleylla mitään suhteessa nykytilanteeseen. Häviäisi vähän enemmän, muttei ehkä ratkaisevasti enemmän."

Mistähän tämä koko verkkopeli-idea on Federerille tullut?"On aivan luontevaa, että pelaaja hakee jotain uutta välillä peliinsä. Parhaista parhainkin opitaan tuntemaan liian hyvin, jos hän ei kehitä peliään. Mutta kehittämisen pitää aina tapahtua jalostamisen kautta, ei liian rajuja filosofisia kakkupaloja haukaten. On tässä Federerillä varmasti takana sekin, että osa-aikainen valmentaja Tony Roche haluaa kokea itsensä hyödylliseksi ja yrittää tuoda jotain uutta suojatilleen. Rochehan on näiden alakierre- ja lentolyöntiasioiden guru. Mutta guruus ei oikeuta tekemään vääriä päätelmiä, eikä omien ideoiden pakkosyöttöä. Tennis on edelleen peli, jossa pitää edetä pelaajan luontaisia asioita katsoen ja niitä kehittäen. Sitä paitsi mainitsepa joku australialaisen Rochen maanmies, joka näillä ajatuksilla on viime aikoina menestynyt."