Valikko

Tuomarifarssi siivitti Englannin jatkoon – ”Jalkapallon kannalta häpeällistä!”

Toimitus 20.6.2012 00:41
Tuomarifarssi siivitti Englannin jatkoon – ”Jalkapallon kannalta häpeällistä!”

(Getty Images)

Englanti voitti Ukrainan erikoisten vaiheiden jälkeen lukemin 1-0. Urheilulehden jalkapalloanalyytikko Gert Remmel näki huippu- ja peruspelaajan eron.

Gert, Ukraina ei pääsyt jatkoon omasta lohkostaan. Mikä oli päällimmäinen syy siihen?

Leikataan tässä auki vain tietty yksittäinen pelitilanne. Se tilanne, mistä Steven Gerrard pääsi antamaan keskityksen, josta Wayne Rooney teki voittomaalin.

Gerrardilla pallo jalassa oikealla laidalla staattisessa tilanteessa. Häntä vastassa Andryi Yarmolenko. Hetki oli pelillisesti pysähtynyt. Ja siitä pysähtyneestä hetkestä Yarmolenko tekee kaikki virheet, mitä siinä tilanteessa voi vain tehdä.

Ensiksi hän ei ohjaa yksinkertaisella spesifisellä peliasennolla Gerrardia mihinkään suuntaan. Itse asiassa hän avaa Gerrardille molemmat suunnat, kun hän seisoo paikallaan kuin harmaakarhu!  Gerrard ei ohita häntä ensimmäisellä yrittämällään, eli hän tarjoa Yarmolenkolle ikään kuin mahdollisuuden päästä vielä mukaan siihen tilanteeseen. Ja mitä tekee Yarmolenko?

Ottaa uudestaan tasajalkaseisonta-asennon kevyesti etukenossa! Ja sitten kun Gerrard ohittaa helpon näköisesti rytminvaihdoksella Yarmolenkon, niin hän vielä kompastui omin jalkoihin yrittäessään päästä Gerrardin perään. Uskomatonta! Nämä kaverit pelaavat EM-tasolla, ja saamme nähdä tällaista junnupelien puolustamista.

Tässä tullaan huippu-urheilun marginaalien maailman. Yksilö voi esittää vaikka minkälaisia temppuja ja harhautuksia hyökkäyspäässä kotiyleisön hurratessa, mutta tällaisia perusasioita ei voi vetää vihkoon samalla tavalla kuin Yarmolenko teki. Se ei yksinkertaisesti ole EM-tasolla mahdollista. Tämä maksoi kahden tappion aikana Ukrainan jatkopaikan, ja nyt molemmat isäntäjoukkueet ovat kisoista ulkona.

Miten Englanti pelasi isossa kuvassa?

Englanti puolusti molempia laitoja erittäin hyvin. Jopa huippujalkapallossa näkee harvoin niin laadukasta laitojen puolustamista. Etenkin ManUn laitapelaaja Ashley Young ansaitsee tässä kohdin nimimaininnan. Hän oli vasemmalla laidalla loistava puolustussuuntaan – tällaiset pienet seikat jää useimmiten näkemättä.

Ja kyllä Roy Hodgson on yksinkertaisesti niin sanotusti pelin tappamisen tohtori. Hän on tähän saakka onnistunut omassa tehtävässään erinomaisesti. Englannin maajoukkueella on tällä hetkellä selvää, mitä pitää missäkin tilanteessa tehdä. Niiden kollektiivinen samanaikainen tilanteiden tunnistaminen on korkeaa luokkaa. Englanti pelaa tyylikkäässä harmoniassa, vaikka itse pelaaminen ei kaunista olekaan.

Miten kommentoit tuomaritoiminnan tasoa?

Ensin linjatuomarilta menee päivänselvä paitsio ohi, ja sitten päätyrajatuomari ei näe pallon käyvän maalissa. Ei tässä voi muuta tehdä kuin nostaa kädet pystyyn. On jalkapallon kannalta häpeällistä, että ottelut saavat ratketa tällaisiin tuomarivirheisiin vielä kesällä 2012.