Valikko

Tilaa lehti

Tässä syy Ronaldon koomaan - "Turha mollata ja monottaa"

Toimitus 13.6.2012 21:55
Tässä syy Ronaldon koomaan - "Turha mollata ja monottaa"

Getty Images

Urheilulehden jalkapalloanalyytikko Gert Remmel puolustaa kaksi avopaikkaa Tanska-ottelussa missannutta Cristiano Ronaldoa.

Gert, Portugali löi Tanskan keskiviikon ensimmäisessä ottelussa 3-2. Tärkeä voitto Portugalille?

Kyllä, mutta pelillisesti ottelun tärkein ja samalla upein asia oli Tanskan taktisesti kypsä pelaaminen. Morten Olsen on tehnyt todella hyvää työtä taktisessa mielessä Tanskan päävalmentajana. Esimerkiksi tapa, jolla Tanska mursi Portugalin keskikentän, oli tehokkaampi ja toimivampi kuin Saksalla. Saksalla pelaajat olivat hyökätessä linjojen välissä jo valmiina odottamassa syöttöä, jolloin oli helpompi peittää syöttösuunnat . Tanskalla hyökkäävät pelaajat tulivat sen sijaan linjojen välin hyökkäyksen edetessä ja he kohtasivat Portugalin puolustavat pelaajat liikkeessä. Tällainen dynaaminen pelaaminen toimi selvästi paremmin kuin Saksan passiivisempi pelitapa Portugalin keskikentän murtamisessa. Toinen upea asia Tanskan pelaamisessa oli se, kuinka heidän maalivahtinsa osallistui peliin jalalla. Jalkapallon yksi perusoppeja on pyrkimys ylimiehittää tilanteet – ja siinä Tanska on onnistunut näissä kisoissa erinomaisesti omalla puolustusalueellaan, kun maalivahti on otettu aktiivisena pelaajana mukaan peliin. La Ligaa lukuun ottamatta melkein kaikissa suurissa liigoissa maalivahdit eivät osallistu peliin jalalla – ja siinä mielessä Olsenin tekemä ratkaisu on suorastaan taidetta.

Entä Portugali? Olit Saksa-tappiosta huolimatta hienoisen kiihottuneessa tilassa Portugalin suhteen. Oletko vieläkin?

Olen. Portugali pelaa taktisesti erittäin kypsää jalkapalloa. Portugalin maajoukkueessa kymmenellä pelaajalla on Sporting-tausta ja päävalmentaja Paulo Bento on entinen Sportingin päävalmentaja. Sportingilaisuus näkyy Portugalin pelaamisessa samalla tavalla kuin Ajaxin pelaaminen näkyi aikoinaan Hollannin maajoukkueen pelaamisessa tai Barcelonan pelaaminen Espanjan maajoukkueessa. Portugalin pelaamisessa on myös paljon samaa kuin Valencian pelaamisessa Rafa Benitezin aikana. Se, mitä olen erityisesti ihaillut Portugalissa - heidän erinomaisesti organisoidun puolustuspelaamisen lisäksi  - on ollut se, kuinka hyvin pelaajat osaavat tehdä kollektiivisesti tilannekohtaisia ratkaisua ja tehdä niitä ennen kaikkea samanaikaisesti. He tietävät, milloin pallonhallinnasta kannattaa luopua, milloin sitä kannattaa käyttää, miten eri tilanteisiin pitää reagoida ja mitä milloinkin kannattaa tehdä. Tässä mielessä Bento on tehnyt loistavaa työtä.

Miten kommentoit Cristiano Ronaldon esitystä? Hän epäonnistui kahdesti sellaisessa paikassa , joista hän olisi tehnyt talvella maalin silmät kiinni.

Niin epäonnistui ja nyt päästään siihen, mitä väsymys tarkoittaa konkreettisesti.  Kun pelaaja on väsynyt - kuten Ronaldon pitkän ja vaativan kauden jälkeen selvästi on -, se iskee ensimmäisenä liikekoordinaatioon. Ronaldon kohdalla tilannetta vaikeuttaa, että hänen vahvuutensa rakentuvat nimenomaan teknisten elementtien varaan, jotka vaativat toimivaa koordinaatiot - esimerkiksi 1v1-haastaminen rytminvaihdon avulla ja spesiaalilaukaus. Ronaldosta näkee sen, että hänen liikekoordinaationsa on tällä hetkellä sekaisin ja nämä molemmat selvät epäonnistumiset olivat seurasta siitä, ettei hänen liikekoordinaationsa toiminut samalla tavalla kuin sarjakauden aikana. Ronaldoa on kuitenkin turha mollata ja monottaa. Jos nämä kaksi epäonnistumista pannaan sivuun, hän pelasi taktisesti kypsän ottelun ja mikä ennen kaikkea tärkeää: hän pelasi taktisesti kypsän ottelun ihmisenä. Ronaldo ei ajattele enää vain itseään, vaan hän on valmis tekemään kentällä sellaisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät joukkuetta. Nuori Ronaldo ei varmasti olisi tehnyt sitä yhtä taktista virhettä, josta hän sai varoituksen, mutta Ronaldo on kasvanut aikuiseksi ja hänessä alkaa olla samanlaista kypsyyden auraa kuin Xabi Alonsolla.