Valikko

Tilaa lehti

Tämä kuva kertoo syyn Hollannin tappioon

Toimitus 9.6.2012 22:40
Tämä kuva kertoo syyn Hollannin tappioon

Getty Images

Urheilulehden jalkapalloanalyytikko Gert Remmel analysoi Tanskan Hollannista ottaman yllätysvoiton syyt ja seuraukset.

Gert, Tanska yllätti Hollannin B-lohkon avausottelussa.  Oliko voitto Tanskan hyvyyttä vai Hollannin heikkoutta?

Molempia. Tanska pelasi taktisesti erittäin järkevästi . Kun sen piti hyökätä, se hyökkäsi. Kun se piti vetäytyä, se vetäytyi. Kun sen piti kontrolloida palloa, se teki sen. Tanskan pelisuunnitelma toimi erinomaisesti läpi ottelun aina kaikkia vaihtoja myöten.

Vahva esitys, jonka kruunasivat muutamat yksittäiset pelaajat. Korostimme Urheilulehden EM-kisaliitteessä maalivahtien merkitystä, ja tämä ottelu osoitti maalivahtien tärkeyden. Ei vain torjuntojen osalta, vaan myös siten, miten etenkin Stephan Andersen osallistui peliin pelaamalla melkein liberona.

Toinen tärkeä pelaaja oli Simon Kjaer. Vahva peli ja mikä uskomatonta, hän pelasi aivan eri tavalla kuin AS Romassa, jossa hän oli – ja vielä aiheesta – kovan kritiikin kohteena. Nyt hän antoi aina tehdä hyökkääjän ensimmäisen liikkeen ja reagoi siihen vasta sitten, kun AS Romassa hän pelasi juuri päinvastoin. Kolmas tärkeä pelaaja Tanskalla oli Nicklas Bendtner.  Bendtner ei menettänyt dynaamisen suojauksensa ansiosta kertaakaan palloa, vaan pallo pysyi Tanskalla ja tilanne jatkui aina. Erittäin tärkeässä roolissa.

Entä sitten Hollanti?

Hollannin avainpelaajista, etenkin Robin van Persiestä ja Arjen Robbenista näki kovan kauden rasituksen. He eivät pelanneet huonosti, mutta väsymys näkyi etenkin heidän liikekoordinaatiossaan. Van Persieltä jäi tekemättä maalit paikoista, joista hän teki maaleja syksyllä ja talvella Arsenalissa. Hollanti on loistava jalkapallomaa, mutta jos heidän kulttuuristaan pitää etsimällä etsiä jokin heikkous, se on se, että heiltä puuttuu defensiiviset spesialistit.

Tämä näkyi hyvin Tanskan maalissa. Defensiivinen spesialisti olisi liikkunut tilanteessa kuin nyrkkeilijä, ottanut päkiällä lukusia pieniä askeleita ja blokannut tilanteet. Nyt maalia edelsi puolustajan kurotus, mikä oli väärä ratkaisu siihen paikkaan. Defensiivinen spesialisti ei olisi sellaista virhettä tehnyt.

Millaiselta Tanskan ja Hollannin jatko näissä kisoissa näyttää avauspelin perusteella?

Tanska antoi voitolla itselleen mahdollisuuden. Sillä on nyt kolme pistettä ja se antaa hyvän pohjan seuraaviin otteluihin. Lohko on kuitenkin edelleen auki. Tanska voi edelleen jäädä hyvinkin ulos jatkopeleistä ja Hollannilla on edelleen mahdollisuus päästä sinne.

Tanskan lisäksi Portugali oli ilman muuta ottelun toinen voittaja. Tanska pelasi toki omaan pussiinsa, mutta jos sen voitto hyödytti jotakin, se hyödytti nimenomaan Portugalia.

Lisää aiheesta