Valikko

Tällainen on jalkapallomaailman puhutuin pelikirja - "Ainoa pysyvä asia on muutos"

Jussi Leppälahti 18.5.2017 11:40
Tällainen on jalkapallomaailman puhutuin pelikirja - "Ainoa pysyvä asia on muutos"

Jussi Leppälahti purkaa Football Ultrassa atomeiksi Valioliigan mestaruuden voittaneen Chelsean pelaamisen salaisuudet.

Valioliigan mestarijoukkueen Chelsean pelikirja toimii kahdella tasolla. Ensinnäkin siinä on peruspelijärjestelmän, eli 3-4-2-1:n, kautta konkretisoituvat perusliikkeet syöttöketjut eri hyökkäyspelin vaiheissa, sekä kahden erilaisen puolustuspelitavan periaatteet. Tämän lisäksi Antonio Conten maailmassa eletään vahvasti otteluviikossa, jolloin seuraavaa vastustajaa ajatellen painotetaan joitakin pelikirjan sivuja – tai luodaan kokonaan uusia vanhojen juurien päälle.

On muistettava, että Conten pelikirjassa kuin maailmassakin ainoa asia, joka pysyy, on muutos. Conte on identiteetiltään pelin opiskelija, ja jalkapallomaailma asettaa hänen joukkueelleen jatkuvasti uudenlaisia haasteita – siksi myös Conten on viikosta toiseen ennakoitava haasteet ja luotava niihin jatkuvasti uusia aseita. Tämä ei poista sitä, että Conten mallin taustalla on vahva peruspelikirja, mutta on ymmärrettävä, että pelikirjat eivät pitkän kauden mittaan ikinä pysy paikoillaan edes yhtä kautta, vaan niihin tulee jatkuvasti innovatiivisia ja entistä tehokkaampia malleja.

Siksi alla on esitelty joitakin toistuvia sijoittumisia, liikkeitä ja syöttöketjuja, joita Chelsean pelaamisessa on tällä kaudella monien muiden ottelukohtaisten variaatioiden ohella näkynyt.

Korkea prässi

Milloin: Chelsea prässää korkealla prässilinjalla 3-4-2-1-järjestelmässään silloin, kun se menettää pallon tilanteissa, joissa sillä on etäisyydet pienet. Se ei koskaan päästä yksittäisiä pelaajia tai pareja juoksentelemaan vastustajan syöttelyn perässä ilman kollektiivin pieniä etäisyyksiä. Myös tappioasemassa Chelsea on prässännyt korkealta määrällisesti enemmän, kuin tasatilanteessa tai johtoasemassa.

 

Miten: Chelsea pyrkii korkeassa prässissään ohjaamaan pallon half-spacen kautta laitakaistalle, jossa se pussittaa vastustajan. Hyökkääjän ja ylempien keskikenttien tehtävä on toimia kolmikkona, jossa yksi ohjaa ylhäällä peliä ja kaksi hakee aggressiivisesti riistoja vastustajan keskikenttäpelaajilta. Roolit voivat vaihtua pelaajien välillä.

 

Kun pallo saadaan laitakaistalle, linkit ohjaavat pelin keskelle peittäen laitaa pitkin kulkevan syötön kahdesta syystä. Toisaalta siksi, että heidän on annettava aikaa painollisen puolen keskuspuolustajalle siirtyä prässäämään vastustajan laituria. Toisaalta siksi, että Chelsealla on keskellä neliö, jonka tehtävä on riistää palloja. Jokainen voi kuvitella, kuinka hyvä N’Golo Kante tässä tehtävässä on ollut. Painottoman puolen linkin tehtävä on joko tukea keskikenttälinjaa tai pudota prässin pettäessä alimpaan puolustuslinjaan, jolloin siitä tulee käytännössä neljän miehen linja.

Kaiken ydin on etäisyydet, eli se, että pelaajat joutuvat puolustamaan tarpeeksi pieniä alueita. Vain tämä mahdollistaa prässin tehokkuuden.

Matala Blokki

Milloin: Chelsea puolustaa matalalla blokillaan usein pitkiä jaksoja omalla alueellaan. Sen puolustuspelijärjestelmä on 5-4-1. Tämä muodostuu, kun linkit putoavat puolustuslinjaan ja hyökkäävät keskikentät putoavat keskikenttälinjaan. Voisi sanoa, että Chelsean perustapa puolustaa on 5-4-1 matala blokki. Tämä sai kauden aikana muun muassa Jose Mourinhon haukkumaan Chelseaa puolustavaksi joukkueeksi.

 

Miten: 5-4-1-blokki on jalkapallossa erittäin vaativa tapa puolustaa. Uhkina siinä on se, että yhdeksän pelaajaa vajoavat henkisesti passiivisiksi, jolloin kentällä on yksi yhdeksän miehen mössö. Se on helppo murtaa diagonaaleilla tai syöttökombinaatioilla. 5-4-1-blokissa oleellista on se, että kahden alimman linjan välinen etäisyys pysyy vakiona, että neljän miehen keskikenttä puolustaa linjan perusperiaatteiden mukaisesti, ja että keskuspuolustajat pystyvät kontrolloimaan edessään olevia alueita pumppaamalla aggressiivisesti edestakaisin ja lukemalla pallon virtaa.

 

Kun peli on keskellä ja Chelsean hyökkääjä pelattu pois pelistä, on keskikenttäpelaajan nostettava vastustajan pallolliseen. Tämä saa aikaan muussa linjassa ketjureaktion, jossa kolme muuta välittömästi singahtavat tiivistäen nostaneen pelaajan alapuolelle kolmen linjaksi. Perussääntö on, että linjan läpi ei pelata. Että vastustajan on pelattava pallo laitakaistalle. Kun se tapahtuu riittävän korkealla, nostaa Chelsean laitapuolustaja pallolliseen vastustajaan linkin tukiessa keskustan puolelta.

Kun pallo on Chelsean oikealla puolella, vaanii painottomalla puolella Eden Hazard keskikenttälinjan laitimmaisena hieman ylempänä kuin toisen puolen linkki vastaavassa tilanteessa. Tällöin Chelsean keskikenttälinja on L-diagonaali-muodossa. Hazardin roikuttamisella halutaan säilyttää korostuneesti vastaisku-uhka, jossa Hazard liikkuu riistosta välittömästi tekemään Diego Costan kanssa tuhoja.

Vastaisku

Chelsealla on pallonriistojen jälkeen hyvin selkeä tapa toimia. Jos se voi, se luo välittömästi maalipaikan. Chelsea on tehnyt eniten maaleja Valioliigassa vastaiskuista.

Tuli riisto korkean tai matalan prässin päätteeksi, Chelsean toimintamallit ja periaatteet ovat hyvinkin yhteneväiset. Hyökkääjä (Diego Costa) hakee liikkeensä kaaren kautta paitsion välttääkseen ja vauhtiin päästäkseen vastustajan puolustuslinjan selustaan tai palloa vastaan targetin omaisesti. Eden Hazard ja toisen puolen hyökkäävä keskikenttä sopeuttavat liikkeensä Costaan ja juoksevat eri kaistoilla pystyyn tai Costalle pelattavaksi. Chelsea tulee ensimmäisessä aallossa vähintään siis kolmelta kaistalta pystyyn.

Chelsean vastaiskujen määrittävä ja huomionarvoisin asia on se, että se pyritään viemään maalipaikkaan jopa kuudessa aallossa. Chelsean pelaajat leikkaavat koripallon omaisesti aalloissa kohti maalia omilta kaistoiltaan. Pedron tai Willianin ollessa pallossa, jos vastustajan kontrolloi Costan, tulee Hazard. Jos heidät kontrolloidaan, tulevat linkit ja keskikentät porrastaen.

Jos kuuden aallon vastaiskusta ei päästä luomaan maalipaikkaa, Chelseaa muuntaa hyökkäyksen pallonhallinnaksi viimeisellä kenttäkolmanneksella.

Build-up vs korkea prässi

Jos vastaiskuihin ei päästä, Chelsealla on selvät toimintamallit pallonhallinnassaan sekä omalla alueella että vastustajan kenttäpuoliskolla. Vastustajan prässin korkeus – korkea tai matala – laukaisee Chelsean tekemään omia liikkeitä ja syöttöketjujaan.

Oheisella videolla on esitelty muutama mahdollinen syöttöketju vastustajan korkeaa prässiä vastaan.

Eteneminen vs matala blokki

 

Oheisella videolla on esitelty muutama mahdollinen syöttöketju vastustajan matalaa blokkia vastaan. Huomionarvoista on roolitus. Vasemmalla puolella pelaava Gary Cahill harvemmin nostaa kuljettaen tai pallottomana pelintekoalueelle luomaan keskikenttien kanssa ylivoimaa, mutta toisella puolella Cesar Azpilicueta nostaa. Hänen pelintekoalueelta lähteneistä diagonaalipalloista on tehty kauden aikana muutamia maaleja.

"