Valikko

Tilaa lehti

Tähän voi kaatua koko Espanjan EM-projekti - "Iso ongelma"

Toimitus 10.6.2012 21:56
Tähän voi kaatua koko Espanjan EM-projekti - "Iso ongelma"

Getty Images

Italia-peli toi Urheilulehden jalkapalloanalyytikko Gert Remmelin mukaan konkreettisesti esille Espanjan suurimman pelillisen ongelman, joka uhkaa koko hallitsevan mestarin EM-projektia.

Gert, Espanja ja Italia pelasivat C-lohkon avausottelussa 1-1-tasapelin. Mihin ottelu tiivistyi?

Pelin henki oli se, että ottelussa olivat vastakkain maailman parhaat pelipaikkakohtaiset spesialistit ja maailman parhaat yleisfutaajat. Italiassa jokainen pelaaja tietää spesifiset pelipaikkakohtaiset vaatimukset ja toimii niiden mukaisesti.  

Muutenkin koko italialainen jalkapallokulttuuri on rakennettu – historiaa myöten – siten kuin se olisi suunniteltu varta vasten pallonhallintaa pelaamista vastaan. Tätä taustaa vastaan oli odotettavaa, että Espanja on vaikeuksissa Italiaa vastaan. Cesare Prandelli on halunnut lisätä pallonhallintaa ja syöttöjen määrää etenkin keskikentällä.

Espanjaa vastaan Italia käytti hieman enemmän syöttöjä keskikentällä, kunnes peli repesi ja sen hallinta siirtyi selvemmin Espanjalle. Jos joukkueen pelistä pitää hakemalla hakea jotain heikkouksia, yksi selvä heikkous oli Daniele De Rossin pelaaminen keskuspuolustajana. De Rossi on aggressiivinen keskikenttäpelaaja ja topparin paikka on hänelle vieras.

Itse asiassa De Rossi ei hallinnut sitä, mitä sillä pelipaikalla spesialistit tekevät. De Rossi irtosi puolustuslinjasta liian herkästi, mikä aiheutti vaarallisia tilanteita Italian kannalta. Mutta kaiken kaikkiaan vahva esitys Italialta ja ilo todeta vanhan uskomuksen paikkansapitävyys: Kun Italialla on ennen kisoja vaikeuksia, se pelaa aina hyvät kisat.

Entä mikä on analyysisi Espanjasta?

Kuten sanoin, Italia on aina osannut pelata pallonhallintaa vastaan ja niin se osasi sunnuntainakin. Espanjan pelissä oli hallitseva piirre se, että Espanjalta puuttui pelaaja, joka olisi muodostanut murtautumisuhkan linjassa.

Nyt Espanjan murtautumisyritykset tulivat syvältä ja niissä oli oma vaaransa, mutta puolustukselle on yhtä vaikeaa tai paikoin jopa vaikeampaa se, jos murtautumisuhka on linjassa. David Villan puuttuminen on tässä mielessä iso takaisku.

En tietenkään ole missään asemassa arvostelemaan Vicente Del Bosqueta, mutta esitän kysymyksen, olisiko Roberto Soldadolla ollut sittenkin käyttöä EM-joukkueessa? Italia ottelun perusteella olisi, sillä hän olisi ollut pelaaja, joka olisi tuonut mukaan tuon murtautumisuhkan linjalle.

Miltä kisojen jatko näyttää Espanjan ja Italian kannalta?

Italia oli avausottelussaan jopa parempi kuin mitä siltä odotettiin. Vahva esitys, jonka kruunasivat muutamat erinomaiset yksilöt. Etenkin Andrea Pirlon pelaamista oli ilo seurata. Hänen roolinsa oli AC Milanissa passiivisempi ja Juventuksessa aktiivisempi.

Nyt hän pelasi semiaktiivisesti, mistä paras esimerkki oli Italian johtomaali. Pirlo murtautui yhden linjan läpi ja syötti erinomaisesti tyhjään tilaan Antonia Di Natalelle. Espanjan kannalta avainkysymys jatkossa on juuri tuo murtautumisuhkaan liittyvä kysymys.

Se on iso ongelma. Italia oli kova testi, mutta uskon, että Portugali olisi tässä suhteessa sille vielä kovempi testi, sillä Portugalin keskikentän ja linjan puolustuspelaaminen on organisoitu tällä hetkellä vieläkin paremmin kuin Italialla. Espanja voi olla vaikeuksissa, kun vastus kovenee.