Valikko

Suomen uusin ammattilaistähti uskoo itseensä - "Kilpailu ei pelota"

Gert Remmel 15.12.2016 14:49
Suomen uusin ammattilaistähti uskoo itseensä - "Kilpailu ei pelota"

© All Over Press

Tuoreen Suomen mestari joukkueen IFK Mariehamnin maalinsuulla loistokauden pelannut 24-vuotias Walter Viitala on solminut 2,5 vuoden pituisen sopimuksen Tanskan pääsarjajoukkue Viborg FF:n kanssa.

Viborg FF on itse uutisoinut sopimuksen synnystä torstaina. Neljäntoista joukkueen sarjassa Viborg FF pitää viimeistä sija talvitauolle siirtyessä. Viime kaudella Viborg FF oli Tanskan Superliigassa sijalla kahdeksan.

 

 PPJ:n kasvatti kommentoi Urheilulehdelle parilla sanalla maisemanvaihtoaan.

 

”Siirto ulkomaille ei ollut suuri yllätys. Olin tällä kaudella Veikkausliigan paras maalivahti. Pelasin 18 nollapeliä. Voitettiin Suomen mestaruus. Nappikausi toi tullessaan siirron Tanskaan. On pakko sanoa, että esikuvien vaikutuskin on sellaisissa siirroissa merkittävä. Antti Niemen ja Lukas Hradeckyn edesottamukset Tanskassa ovat vielä ihmisten tuoreessa muistissa. Suomalaisia maalivahteja arvostetaan täällä tosi paljon" Viitala sanoo.

 

Viitala pitää Tanskan pääsarjaa pohjoismaiden "selvästi tai jopa ylivoimaisesti" parhaana jalkapallosarjana.

"Seurasta en tiedä vielä kovinkaan paljon. Paitsi sen mitä olen ottanut selvää muilta pelaajilta. Kaikki ovat olleet erittäin tyytyväisiä Viborgiin niin seurana kuin asuinpaikkanakin. Teen parhaani, että voisin tehdä debyytin Viborgin maalinsuulla talvitauon jälkeen helmikuussa.”

 

Viitalan mukaan Viborgin kiinnostunus häntä kohtaan heräsi jo kesällä. 

”Ehkä noin neljä kuukautta olen ollut tietoinen mahdollisuudesta siirtyä tänne. Olen nyt jälkeenpäin kuullut millaisella perinpohjaisuudella he ovat ottaneet minusta selvää pelaajana ja ihmisenä. Tämän kaltainen ammattimaisuus teki minuun myös suuren vaikutuksen.”

Viitala kiittelee vuolaasti IFK Mariehamnin vaikutusta hänen uraansa. Hän myös muistuttaa nuoria maalivahteja kärsivällisyydestä.

”IFK:lla oli vuosina 2015-2016 sen verran hyvä maalivahti, että hän pelasi suurimman osan sarjapeleistä ja minä tein töitä ja odotin omaa vuoroani. Kun se hetki tuli, hoidin homman", Viitala sanoo.

 

"IFK Mariehamn ja koko saari on upea paikka jalkapalloilijalle. Toisin esille kaksi syytä miksi. Ensiksi siksi, että Suomessa ei ole kovin monta muuta jalkapalloseuraa, jossa tuntee joka ikinen päivä ylpeyttä siitä, että voit kuulua IFK Mariehamniin. Se on jo väsynyt klisee kun puhutaan IFK Mariehamnin kohdalla ruotsalaisuudesta ja siihen viittaavasta kulttuurista, mutta niin se vaan on. Toinen asia, jonka haluaisin ehdottomasti mainita, niin seuran kuin kaupungin osalta on se, että siellä voit olla se kuka olet, voit olla oma itsesi. Jos olet omasta mielestäsi tehnyt työsi hyvin ja tekee mieli kehua itseään, silloin voit sydämen kyllyydestä kehua. Jos joku asia vihastuttaa, sitten ei ole kiellettyä näyttää sitäkään. Kukaan ei katso sinua sen takia kieroon tai jotain. Saat olla sitä mitä olet. Se on energiaa oikeaan suuntaan ohjaavana asiana erittäin tärkeä. Ainakin minulle oli. Haluan kiittää jokaista henkilöä, kenen kanssa olin tekemisissä niin saarella kuin seurassa. Todella hieno mesta.”

 

Viitalaa odottaa Viborgissa kova kilpailu, mutta se ei häntä pelota. Se on myös hänen viestinsä nuorille maalivahdeille. ”

"Haluan sanoa nuorille veskareilla ja pelaajille kaksi asiaa. Ensinnäkin pitää uskoa itseensä loppuun saakka. Minunkin tiellä on matkan varrella ollut kaiken maailman epäilijöitä ja erilaisia paskanjauhajia. Olen ihmisenä kasvanut paljon ja puskenut vaan eteenpäin. Toiseksi haluan vielä muistuttaa, että yksin emme saa mitään aikaiseksi. Minun agenttini Tuomas Talvitie on uskonut minuun myös silloin kun muut sitä eivät välttämättä tehneet. Hän sanoi minulle kauden alussa, että jos hoidan 15 nollapeliä, hän hoitaa loput. Tuomas on sanojensa mittainen mies", Viitala kiittelee.