Valikko

SJK:n toiminta herättää vakavia kysymyksiä - "Muuttumassa kyläseuraksi"

Jussi Leppälahti 17.2.2017 14:04
SJK:n toiminta herättää vakavia kysymyksiä - "Muuttumassa kyläseuraksi"

Simo Valakarin potkut kertovat Urheilulehden jalkapallotoimittaja Topias Kauhalan mukaan huolestuttavaa tarinaa SJK:sta seurana.

Urheilulehden jalkapallotoimittaja Topias Kauhala, yllätyitkö Simo Valakarin potkuista?

"Kyllä ja en. SJK:n päätös on totta kai sitä kautta shokki, että Valakarin erottamiselle ei ollut ainakaan ulkoapäin havaittavia urheilullisia perusteita. Syyt viittaavat johonkin ihan muuhun. Urheilulehden tietojen mukaan Valakarin asema seurassa ei ylipäänsä ole ollut enää kovinkaan hyvä, vaan seurassa suorastaan toivottiin, että joku muu seura olisi jo aiemmin ostanut Valakarin ulos sopimuksestaan. Nyt ei vielä ole seurasta tai Valakarin suunnasta valotettu, mitä ratkaisun taustalla on, mutta ainakaan ne eivät voi olla pelilliset syyt. Eikä voida mennä sitä karkuun, että SJK:n toiminnassa haiskahtaa monikin asia."

Mitä tällaiset ratkaisut siis kertovat SJK:sta?

 

"Sitä ennen pitäisi toki tietää, mitä kaikkea taustalla on ollut… Onko kyse henkilökemioista, onko kyse riidoista, jotka liittyvät joukkueenrakennukseen, tai jotain sellaista. SJK:lla on joka tapauksessa suhteellisen lyhyellä taipaleellaan ollut kahdet kasvot. Toisaalta siitä on nopeassa ajassa kasvanut hyvä suomalainen suunnannäyttäjä, ja se on puitteiltaan ja kunnianhimoltaan erittäin hyvä seura, jota HJK:kin on joissain asioissa joutunut seuraamaan. Jalkapalloa on myös saatu juurrutettua tehokkaalla tavalla Seinäjoelle. Toisaalta seuran ympärillä on myös savunnut liikaa. Lähes jokaisessa seurassa on silloin tällöin turbulenssia, mutta SJK:ssa outoja asioita on tapahtunut jo liikaakin. Chris Cleaver lähti seurasta epäselvissä oloissa, vaikka julkisuuteen välittyikin toisenlainen kuva. Koko Abdoulaye Meite -saaga oli toimintatavoiltaan huolestuttava tapaus. Ja nyt tämä Valakarin erottaminen. Ei näitä vain tapahdu kovinkaan monessa seurassa. Ei isoimmista seuroista esimerkiksi HJK:ssa. Se herättää kysymyksiä seuran johtamisenkulttuurista, Raimo Sarajärven vallankäytöstä, ja vielä, kun näistä henkilöistä kaksi ovat olleet valmentajia, niin myös paljon kysymyksiä siitä, ymmärretäänkö ja arvostetaanko SJK:ssa oikeasti urheilusisältöä. SJK haluaisi olla suurseura, mutta sen toiminnassa on vielä ihan liikaa kyläseuramaisuutta. Kasvavissa määrin itse asiassa."