Valikko

Tilaa lehti

Sateentekijä erosi - "Maailman veemäisin seura valmentajalle"

Toimitus 14.6.2012 08:32
Sateentekijä erosi - "Maailman veemäisin seura valmentajalle"

Getty Images

Urheilulehden päätoimittaja Jukka Rönkä ei yllättynyt Harry Redknappin erosta Tottenhamin managerin paikalta.

Jukka, Tottenhamin manageri Harry Redknapp erosi viikkojen spekulaatioiden jälkeen. Ei tainnut ero enää yllättää?

Ei. Ilmassa oli useita viikkoja selviä signaaleita siitä, että Tottenhamin ja Rednkappin tiet ovat eroamassa tavalla tai toisella. Nyt se tapa oli tämä.

Miksi Tottenhamin ja Redknappin tiet erosivat?

Se on jo monimutkaisempi asiavyyhti. Tottenhamhan on ollut tuloksellisesti tuuliajolla oikeastaan siitä lähtien, kun Keith Burskinshaw erosi 80-luvun alussa usean vakaan ja hyvän vuoden jälkeen hieman samalla tavalla kuin Redkanpp nyt. Slloin vain kiisteltiin muista asioista kuin nyt. Sen jälkeen managereita on tullut ja mennyt ja mikä kuvaavaa, lähes kaikki Burkinshawin jälkeiset managerit on erotettu tai eronneet kesken kauden. Nyt Tottenhamilla oli manageri, joka oli viimeinkin saanut vakautettua laivan edes jollain tavalla. Spurs oli ensimmäisen kerran sitten 60-luvun kolmena kautena peräkkäin viiden parhaan sakissa ja vuosi sitten Tottenham pelasi jopa Mestarien liigassa Redknappin alaisuudessa. Tällä kaudella Tottenham oli pitkään kärkikolmikossa ja sen ero viidenteen sijaan oli parhaimmillaan jo yli 10 pistettä. Tammikuun jälkeen Spurs kuitenkin sukelsi ja menetti kauden päätteeksi jopa Mestarien liigan paikkansa - ja vieläpä Arsenalille.Tämä sukellus on pistetty The Lanella Redknappin piikkiin ja kun Redknapp kaiken lisäksi oli valmis jättämään Spursin keväällä kulman takana kimallelleen Englannin maajoukkuepestin vuoksi, oltiin tilanteessa, ettei Tottenham ollut valmis tarjoamaan Redknappille muuta kuin vuoden sopimusta kerrallaan. Tämä taas ei kelvannyt Redknappille ja soppa oli valmis.

Oliko Redknappin ero menetys Tottenhamille?

Rednakapp on vanhan liiton manageri, enkä kuulu hänen fan-klubiinsa. Maailmasta ja Englannista löytyy varmasti parempia managereita ja avain on nyt se, onnistuuko Tottenham löytämään managerin, joka on Redknappia parempi ja sopivampi tehtävään. Sopivuudella tarkoitan tässä sitä, että Tottenham on erittäin vaikea seura managerin kannalta. Juttelin kerran erään entisen Valioliiga-managerin kanssa ja hän sanoi, että Tottenham on valmentajan kannalta veemäisin seura maailmassa, koska tottenhamilainen kulttuuri on sellaista, että jokainen, jollakin seurassa on vähänkin valtaa, pitää itseään asiantuntijoita kaikissa mahdollisissa asioissa elämässä - myös niissä, joista he eivät todellisuudessa ymmärrä a) yhtään b) mitään. Tämä aiheuttaa juuri sen turbulenssin, joka on johtanut siihen, että Tottenhamin edellisestä liigamestaruudesta on jo 51 vuotta. Nykyinen puheenjohtaja Daniel Levy on tässä mielessä ollut tyypillinen spursilainen sähläri. Kunnianhimoa on kyllä löytynyt, mutta tekemisen taso on ollut sinne tänne ruikkimista. Riitautuminen Redknappin kanssa ja Redknappin ero sopivat tähän kuvaan täydellisesti.

Kenestä sitten tulee Redknappin seuraaja?

Brittimedian ykkössuosikki uudeksi manageriksi on David Moyes. Hän on toki erinomainen manageri, mutta jos Moyes aloittaa kautensa yhtä murheellisesti kuin mitä hänellä on ollut tapana tehdä Evertonissa, Tottenhamilla on uusi manageri jo jouluun mennessä. Eli mitä tarkoitan? Tarkoitan sitä, että Tottenhamin managerin on täytettävä monta vaatimusta samanaikaisesti. On oltava ammatillisest pätevä, on peluutettava tottenhamilaista jalkapalloa, on toimittava siten, että tulokset tulevat samantien ja on osattava elää spursilaisessa käärmeenpesssä..Tämä yhtälö ei ole helppo, enkä ole lainkaan varma, että Moyes olisi oikea mies tehtävään. Itse asiassa uuden managerin löytäminen on Tottenhamille aina iso haaste - aivan kuten historia on osoittanut. Tässä mielessä Redknappin ero oli Tottenhamille menetys, sillä Redknapp täytti nuo ehdot tähän kevääseen asti.