Valikko

Tilaa lehti

Saksa-ottelussa yllättävä hurmaaja - "Kisojen musta hevonen"

Toimitus 10.6.2012 00:20
Saksa-ottelussa yllättävä hurmaaja - "Kisojen musta hevonen"

Getty Images

Portugalin puolustuspelaaminen teki suuren vaikutuksen Urheilulehden jalkapalloanalyytikko Gert Remmeliin. Tappiosta huolimatta.

Gert, Saksa löi B-lohkon toisessa ottelussa Portugalin 1-0. mutta ei vakuuttanut. Vai?

Kysymys ei ollut tässä ottelussa Saksan heikkoudesta, vaan Portugalin hyvyydestä. Portugali puolusti erinomaisesti ja se teki käytännössä mahdottomaksi syötöt eteenpäin keskeltä. Saksan syötöistä vain 23 prosenttia oli pystysyöttöjä, kun Portugalilla vastaava lukema oli 36.

Se kertoo juuri siitä, kuinka hyvin Portugalin keskikenttä ja puolustus estivät syöttöjä eteenpäin. Saksa joutui turvautumaan keskityksiin laidalta ja tämän päivän jalkapallossa laidalta tulevista keskityksistä ei tehdä maaleja enää liukuhihnalta. Noin hyvää ja järkevää puolustuspelaamista nähdään harvoin maajoukkuetasolla ja itse asiassa jopa seurajoukkueissa, joissa valmentajilla on aikaa harjoituttaa puolustuspelaamista paremmin.

Portugali kuitenkin hävisi. Miksi?

Siksi, että pallo pomppasi Portugalin puolustajan kädestä Mario Gomezille, joka pani pallon maaliin. Portugalilla oli omat paikkansa, mutta se ei saanut niistä paikoista palloa sisälle – ja Saksa sai. Portugali pelasi kuitenkin vahvan ottelun. Se puolusti ja hyökkäsi taktisesti viisaasti.

Portugalin riiston jälkeiset syötöt olivat järkeviä ja Portugali pystyi ulosmittaamaan Cristiano Ronaldon vahvuudet todella hyvin. Portugali osoitti, että se on ilman muuta yksi kisojen mustista hevosista ja sen peli todennäköisesti vain paranee kisojen edetessä.

Vielä Saksaan. Mitä siltä voidaan odottaa jatkossa? Onko Saksa edelleen kisojen suurin suosikki?

Kuten sanoin, Saksa ei ollut lauantaina huono, kysymys oli Portugalin hyvyydestä. Ne, jotka pitävät Saksan pelaamista konemaisia, saivat varmasti lisää vettä myllyynsä, mutta Portugalin esittämällä tasolla pystyy puolustamaan vain harva maajoukkue.

Kun Saksa saa vastaansa Portugalia heikommin puolustavan joukkueen, se pääsee varmasti pelaamaan omaa murtautuvaa pallonhallintapeliään. Nyt Portugali vain riisui järkevällä, koko joukkueen kollektiivisella puolustuspelaamiselle Saksan aseista. Hieno suoritus tappiosta huolimatta.