Valikko

Ronaldon arvokisat päättyivät jälleen kyyneliin – ”Ei jäänyt mitään käteen”

Toimitus 28.6.2012 01:34
Ronaldon arvokisat päättyivät jälleen kyyneliin – ”Ei jäänyt mitään käteen”

CR7 ja double facepalm. (Getty Images)

Espanja eteni EM-finaaliin rangaistuspotkukisan jälkeen. Portugali sai taipua pitkän taistelun jälkeen. Jalkapalloanalyytikko Gert Remmel nostaa hattuaan Pepelle.

Gert, Portugali jäi rannalle EM-finaalista. Olet puhunut kisojen mittaan paljon täsmävalmennuksesta Portugalin pelaamisessa. Miltä tämä osa-alue näytti Espanja-ottelussa, ja miten se tuli ylipäätään esiin?

Se tuli esiin vaikkapa niillä hetkillä, kun Portugalin keskushyökkääjä puolusti. Hugo Almeida puolusti aivan eri tavalla kuin Helder Postiga. Ja aikaisemmissa peleissä Nelson Oliveira puolusti eri tavalla kuin yksikään yllä mainituista.

Nämä kaikki puolustustyylit ja -systeemit olivat myös toimivia suhteessa vastustajaan. Itse asiassa päävalmentaja Paulo Bento todennäköisesti valitsi keskushyökkääjät avauskokoonpanoon enemmän defensiivistä tarvetta varten kuin offensiivista ajattelutapaa varten. Nämä ovat kaikki pieniä seikkoja, mutta voittamisen kannalta tärkeitä.

Entä muuta?

Tämän lisäksi Portugalin puolustuslinjan pelaaminen varioitui paljon vastustajan mukaan. Yhdistävä tekijä oli otteluiden välillä ainoastaan se, että Portugali puolusti jokaisessa ottelussaan erittäin laadukkaasti. Linja pelasi Pepen johdolla niin hyvin, että Espanja luovutti pystysyöttöjen antamisen toisella puoliajalla. Hallitseva mestari totesi, ettei murtautumiseen ole mahdollisuutta.

Nämä olivat Portugalin osalta onnistuneet EM-kisat. Hienot kisat – joista ei jäänyt yhtään mitään käteen.

Mitä huomioita teit Espanjan pelaamisesta?

Finaalipaikka on täysin ansaittu. Espanja ei onnistunut maalinteossa, ja joukkue pelasi oikeastaan koko ottelun mukavuusalueensa ulkopuolella. On aivan selvää, että Espanjan pitää nostaa tasoaan finaaliin – tulee vastaan sitten Saksa tai Italia.

Mitään dramaattista tasonnostoa en vaadi, mutta Espanjan on päästävä paremmin käsiksi omaan peli-identiteettiinsä.

Ketkä yksilöt haluat nostaa esiin Espanjan rankkarivoiton jälkeen?

Pepe. Bruno Alves. Koko Portugalin linja ansaitsee hatunnoston. Espanjan parhaat löytyvät vähemmän yllättäen Real Madridista: Sergio Ramos ja Xabi Alonso. Kliininen esitys.