Valikko

Tilaa lehti

Ranska heilutti valkoista lippua mestarin edessä - "Järkyttävä pettymys"

Toimitus 24.6.2012 10:10
Ranska heilutti valkoista lippua mestarin edessä - "Järkyttävä pettymys"

Getty Images

Espanja voitti Ranskan EM-puolivälierässä lukemin 2-0. Urheilulehden jalkapalloanalyytikko pureutuu Ranskan ongelmiin ja kehuu vuolaasti Espanjan tasapainoista esitystä.

Gert, Ranska ei pystynyt taaskaan arvokisoissa ulosmittamaan potentiaalinsa. Missä olivat keskeiset ongelmat?

Entinen Ranskan laijliitton tekninen johtaja Gerard Houllier sanoi muutama vuosi sitten, että yksilöitä Ranskalla riittää vieläkin, mutta kollektiivisessa toiminnassa ollaan jääty huippumaista jälkeen.

Espanja-ottelu kertoi juurikin tästä asiasta. Ranskan yksittäisissä hyökkäyksissä tulee aina jossain vaiheessa esiin tilanne, missä hyökkäyksen rytmi yksinkertaisesti kuolee käsiin. Tämä johtuu puhtaasti negatiivisesta peliasennosta, eli siis siitä, että ranskalaispelaajat saavat palloa haltuunsa vain siten, että heidän selkänsä osoittavat kohden vastustajan maalia.

Tähän kun vielä lisää sen tosiasian, että Ranskan syöttömatkat ovat todella pitkiä (vertaa niitä hetki Espanjan vastaaviin!), ongelma konkreettinen, kun pallo otetaan haltuun negatiivisessa peliasennossa. Ranskan pelaajat ottavat pallon kanssa jatkuvasti ylimääräisiä, eli peliä hidastavia kosketuksia.

Tällaista jalkapalloa on helppo puolustaa. Kun sanon, ettei Espanjaa laitettu edes töihin, en ole järin kaukana totuudesta. 

Onko Ranskan pelaajamateriaali heikompi kuin huippumailla?

Ei oleellisesti. Kyse on suuremmista asioista. Itse asiassa Ranskan yksilöt eivät kalpene juuri kenenkään edessä, mutta suurimman eron tekee kollektiivinen pelaaminen. Ranska pelasi EM-turnauksessaan hieman yli 45 minuuttia hyvää, eteenpäin vievää jalkapalloa - miten pitkälle tällaisella touhulla ylipäätään voisi edes päästä? Ei kovinkaan pitkälle. 

Miten kommentoit päävalmentaja Laurent Blancin tilannetta?

Hän jätti peräänsä vinon pinon kysymysmerkkejä. Järkyttävä pettymys. Ranska ei jättänyt suorituksellaan EM-kisoihin minkäänlaista kädenjälkeä tai merkkiäkään identiteetistä.

Entä Espanja? Missä iskussa hallitseva mestari on?

Tämä oli todellinen ABC-suoritus Espanjalta. Todella kliinin suoritus alusta loppuun. Ranskalla ei ollut mitään jakoa. Tämä oli isät vastaan pojat -jalkapallo-ottelu, eikä Espanjan tarvinnut pelata piiruakaan paremmin. Ottelu oli 100-prosenttisesti Espanjan kontrollissa 90 minuutin ajan. Hyytävän kova suoritus. Mikäli Roy Hodgson tappaa pelin defensiivisellä passiivisuudellaan, kuolettaa Espanja pelin pallokontrollinsa kautta. Espanjan keskikentän kontrolli oli Ranskaa vastaan huikealla tasolla. Tämä oli tasapainoinen esitys.

Lisää aiheesta