Valikko

Tilaa lehti

Huuhkajien toiminta herätti rajuja kysymyksiä - "Kanerva näytti ymmärtävän"

Topias Kauhala, Jussi Leppälahti 10.1.2017 12:27
Huuhkajien toiminta herätti rajuja kysymyksiä - "Kanerva näytti ymmärtävän"

Suomi voitti eilen Markku Kanervan ajan ensimmäisessä maaottelussa Marokon 1-0. Maalin viimeisteli Juhani Ojala. Jussi Leppälahti analysoi ottelua.

Suomi voitti eilen Markku Kanervan ajan ensimmäisessä maaottelussa Marokon 1-0. Maalin viimeisteli Juhani Ojala. Urheilulehden jalkapalloasiantuntija Jussi Leppälahti, mitkä ovat mietteet ottelusta näin nukutun yön jälkeen?

Aika samanlaiset kuin eilen illalla. Suomen puolustuspelaamisen peruspaketti oli ihan kohtalaisesti kunnossa, mitä odottaa sopikin, sillä Markku Kanerva on lähtenyt puolustuspaketti edellä organisoimaan Suomen peliä. Positiivisissa tilanteenvaihdoissa haettiin korostetusti heti linjan murtoja ja muutamia ihan kivoja vastaiskunsiemeniä nähtiinkin.

Pitkä hyökkäyspeli oli aika kammottavaa, eikä Suomi oikeastaan edes yrittänyt säilyttää pallonhallintaa vaan roiskaisi pallot prässin alta pois. Palloa roiskivat joukkueet eivät jalkapallossa menesty, peli palkitsee ne, jotka peliä pelaavat. Toivon, että Kanerva saa tiiminsä kanssa pallonhallintavaiheeseen kaksi vaihdetta: pallonhallinnan säilyttämisen ja järkevän etenemisen muutenkin kuin ilmassa lentävillä summittaisilla roiskaisuilla.

Jalkapallo tuppaa olemaan nimittäin peli, jossa ilman toimivaa pallonhallintavaihetta on vaikea pärjätä. Hyvä pallonhallintavaihe lievittää painetta omaan matalan blokin puolustamiseen. Viimeisen vuoden aikana Suomi on näyttänyt, mitä lopulta käy, kun pyritään vain selviytymään. Esimerkiksi vaikka Islannissa.

Mietin myös tuota Suomen 4-4-2-järjestelmää. Se tulee vaatimaan keskikentän kaksikolta todella paljon, jotta he saavat linkkien kanssa vastustajan etenemiset peitettyä, kun Suomi on matalassa blokissa. 4-4-2 jättää vaikeat alueet puolustaa sisemmille laitakaistoille, mistä Marokko pari kertaa ihan vaarallisesti yritti tullakin. Toisaalta Suomella on sinne heittää Tim Sparv, jonka merkitys korostunee Kanervan aikana.

Maali tuli erikoistilanteesta, mikä on harvinaista herkkua. Miten näit Suomen maalin?

Tämä oli hieno täsmämaali! Katsoin sen videolta tuossa aamulla, ja Suomi oli selvästi scoutannut Marokon tavan puolustaa mies miestä vastaan jättäen tietyt alueet tyhjäksi. Hyvä blokki kahden pelaajan ryppäästä, hyvä syöttö ja kiva pusku. Oli kyllä raikasta nähdä, että leirillä selvästi suoritettu erikoistilanneharjoittelu tuotti heti tulosta. Ne on oltava Suomen ehdoton ase, jos he mielivät haastaa karsinnoissa kovia vastuksia.

Mihin tämä jättää Kanervan Huuhkajat? Mitä ajatuksia perjantain matsista?

Täytyy muistaa, että Marokolla oli 2-3 maalipaikkaa ja varmaan joku parin maalin odotusarvo matsin jälkeen laskettuna. Suomi taas teki ensimmäisestä paikastaan, ja loi vain yhden tosi hyvän sen lisäksi ja sekin ihan lopussa Marokon ottaessa vähän riskejä. Suomi ei siis pelannut mitenkään hyvää ottelua. On tärkeää ymmärtää, että noin pelatessaan Suomi häviää vastaavan ottelun 7-8 kertaa kymmenestä. Marokko heitteli onneksi paljon keskityksiä ja teki huonoja ratkaisuja murtautumispaikoissa.

Olin iloinen lukiessani Markku Kanervan realistiset kommentit ottelun jälkeen. Hän oli selvästi kartalla siitä, että voitto oli kiva, mutta pelissä massiivisesti kehitettävää. Hänkin näytti ymmärtävän, että huonolla pelillä ei voi pitkäjänteisesti voittaa. Tällaisten pelien jälkeenhän jotkut valmentajat ovat kutsuneet tilastoja ja realismia härän kakaksi…se on ihan fanin ajattelua! Suomessa törmää joskus kentänlaitakeskusteluissa harhaluuloon, että huonosti ja tuurin kautta pelaaminen on pragmaattista jalkapalloa.

Odotan Suomelta perjantaiksi kehitystä pallolliseen pelaamiseen, ja merkkejä siitä, että pallonhallintavaiheen kaksi vaihdetta – kyky säilyttää pallonhallintaa ja järkevä pyrkimys etenemiseen - kehittyvät. Vastassa on joukkue, joka ei oletettavasti prässää yhtä ylhäältä, jolloin Suomi saanee enemmän aikaa ja tilaa toimia. Toisaalta jos näin tapahtuu, kysytään Suomen etenemiseltä vaativia kysymyksiä. Jos siinä näkyy ylivoimia ja toisteisuutta, niin hyvä.