Valikko

Historiaa tämäkin - "Englanti pelasi kuin Suomi"

Toimitus 11.6.2012 23:07
Historiaa tämäkin - "Englanti pelasi kuin Suomi"

Getty Images

Urheilulehden jalkapalloanalyytikko Gert Remmelin mukaan Englanti pelasi Ranskaa vastaan kuin Roy Hodgsonin ajan Suomi.

Gert, Ranska ja Englanti pelasivat D-lohkon avauspelissä 1-1-tasapelin. Mitä pelistä jäi käteen?

Englannista se kertoi paljon, mutta Ranska ei vielä paljastanut todellista osaamistaan. Peli tiivistyi siihen, että Englanti tappoi pelin pelaamalla ultrapassiivisesti ja puolustamalla kahdeksalla, ja ottelun lopussa jopa yhdeksällä, pelaajalla. Tästä syystä ottelussa ei mitattu Ranskan osaamista – ei sen yksilöiden osaamista, ei sen hyökkäyspelaamisen osaamista eikä sen puolustuspelaamisen osaamista. Ranska yritti kyllä hakea voittoa loppuun asti, mitä kuvasti se, että se vaihtoi lopussa kentälle erittäin offensiiviset Hatem Ben Arfan ja Marvin Martinin. Tasapeli ei tyydyttänyt Ranskaa, mutta se ei ollut myöskään sille katastrofi.

Voidaanko Ranska pysäyttää samalla tavalla myös jatkossa?

Teoriassa kyllä, mutta Ranskalle sopii huomattavasti paljon paremmin se, että jatkossa se vastaansa Espanjan tai Portugalin kaltaisia joukkueita, jotka myös pyrkivät pelaamaan ja joita vastaan kentälle tulee enemmän tilaa. Esimerkiksi Frack Ribery on parhaimmillaan silloin, kun hänellä on tilaa ja hän pääsee kuljettamaan palloa. Ribery sitoo silloin vastustajien puolustajia ja pystyy niissä tilanteissa antamaan syöttöjä puolustajien taakse. Englantia vastaan hänen tilannekohtaiset ratkaisunsa eivät olleet parhaita mahdollisia, koska hänellä ei ollut käytössään samanlaista tilaa kuin normaalisti. Sama pätee moneen muuhun Ranskan pelaajaan. Varsinkin Florent Malouda on pelaaja, joka tarvitsee ison kentän pystyäkseen hyödyntämään omat taitonsa.

Mtä ottelu kertoi sitten Englannin mahdollisuuksista EM-kisoissa?

Ottelu todisti sen, että Englanti pystyy tappamaan pelin hyvääkin maata vastaan, mutta kysymys on se, mihin se riittää. Tasapeli Ranskaa voi vielä mennä, mutta entä jos se pystyy vain tasapeliin myös Ruotsia ja Ukrainaa vastaan? Ranskaa vastaan sen maali tuli erikoistilanteista ja jos Englanti pelaa jatkossa samalla tavalla, se tarvitsee myös jatkossa erikoistilannemaaleja. Nyt Englanti ei edes pyrkinyt hyökkäämään, vaan se keskittyi ainoastaan tappamaan peliä. Englanti pelasi kuin Hodgsonin ajan Suomi.