Valikko

Tilaa lehti

Heidät pitäisi heittää ulos A-maajoukkueesta - "Kisaturisteja"

Toimitus 12.10.2011 14:40
Heidät pitäisi heittää ulos A-maajoukkueesta - "Kisaturisteja"

Juha Tamminen

Urheilulehden Timo Innanen suhtautuu pääosin positiivisesti Suomen A-maajoukkueen nykytilanteeseen ja tulevaisuuden näkymiin, vaikka Unkari-ottelun pelillinen ilme jätti toivomisen varaa.

Timo, Mixu Paatelainen ehti olla mukana viidessä Suomen EM-karsintaottelussa. Saldona kaksi voittoa, kolme tappiota ja tasapeli. Tyydyttääkö saldo?

Ei pistesaldo varmasti tyydytä, mutta täytyy muistaa, että vastustajat näissä kamppailuissa olivat erittäin laadukkaita. Tärkeämpänä asiana koenkin nuorentuneen joukkueen kannalta sen, että Paatelaisen aikakaudella Suomelle on kehittynyt vihdoin selkeä pelillinen identiteetti- ja pelitapa. Se on ollut ehdottomasti positiivisin asia. Pelaajat ovat ostaneet mukisematta valmentajan teesit. Maajoukkueen peli on kehittynyt Paatelaisen aikakaudella oikeaan suuntaan.

Suomi haluaa Paatelaisen aikakaudella kontrolloida pelivälinettä ja pelitapahtumia, ja olla kentällä pelirohkea ja aktiivinen. Suomi haluaa olla repsikan sijasta kuski.

Paatelaisen suosima (4-3-2-1)- joulukuusi-peliryhmitys on ollut pelaajille uusi ja poikkeuksellinen, mutta paikoitellen se on toiminut jopa mallikkaasti – varsinkin kotiottelussa Ruotsia ja vierasottelussa Latviaa vastaan.

Suurimmat haasteet pelitavan toteuttamisessa liittyvät edelleen joukkueen hyökkäyskolmanneksen pelaamiseen – ja sitä kautta tehokkuuteen. Ajan kanssa olen kuitenkin varma, että silläkin osa-alueella tapahtuu runsaasti kehitystä. Joukkueen peli-ilme on ollut Paatelaisen johdolla otteluissa pääosin varsin ennakkoluuloton, energinen ja rohkea. Se on mainio signaali tulevia MM-karsintoja ajatellen.

Paatelainen on suorittanut voimakkaan nuorennusleikkauksen A-maajoukkueessa. Onko se ollut hyvä pelkästään hyvä asia?

Se on ollut suorastaan fantastinen asia. Olen toivonut rohkeutta asian suhteen jo useamman vuoden jan. Mixu oli sitten lopulta se valmentaja, joka uskalsi lopulta lunastaa lupaukset. En tosin yllättyisi, saati pistäisi pahaksi, jos vuoden kuluttua joukkue näyttäisi vielä entistäkin nuoremmalta. Etenkin Mikael Forssell, Mika Väyrynen ja Petri Pasanen ovat sellaisia nimiä, joiden asema ja ylipäätään paikka A-maajoukkueessa on syytä asettaa tiukkaan harkintaan. Pitäisiko heidät jopa heittää ulos joukkueesta? He eivät vakuuttaneet millään tavalla päättyneiden EM-karsintojen jälkimmäisellä puoliskolla, vaan muistuttivat kentällä ajoittain pahimmillaan jopa turisteja. Väyrysen ja Forssellin kohdalla vaisujen otteiden syynä on toki ollut ainakin osittain puutteellinen pelituntuma. Siitä huolimatta, tai paremminkin siitä syystä, kaksikon tulee antaa tulevan vuoden aikana Leedsissä Paatelaiselle vahvoja näyttöjä siitä, että he todella ansaitsevat paikkansa Suomen pelaavassa kokoonpanossa. Tällä hetkellä sen ei pitäisi olla missään nimessä selviö.