Valikko

Eurofutiksessa kytee tänään uskomaton tarina - "Tämä on helmi!"

Jussi Leppälahti 16.2.2017 15:56
Eurofutiksessa kytee tänään uskomaton tarina - "Tämä on helmi!"

Eurooppa-Liiga jatkuu tänään jatko-otteluilla. Urheilulehden jalkapalloasiantuntija Jussi Leppälahti ottaa kiinni herkullisimpiin poimintoihin.

Euroopan kakkoskilpailu jatkuu tänään ensimmäisen jatkokierroksen ensimmäisillä osaotteluilla. Urheilulehti poimii kolme mielenkiintoisinta ottelua, ja avaa niiden asetelmat.

1. Manchester United - Saint-Etienne

Ranskalaisseura kärsii loukkaantumishuolista ennen Old Traffordin vierailuaan. Tärkeät Oussama Tannane, Robert Beric sekä Alexander Söderlund ovat loukkaantuneina sivussa. Tämä saattaa avata mahdollisuuden Paul Pogban veljelle Florentin Pogballe. 

ManU on ottelussa oikeastaan kaikin tavoin ennakkosuosikki. Se on keskipituudeltaan pidempi joukkue, sillä on enemmän laatua pelaajistossaan ja muutenkin Old Trafford on usein vaikea paikka vierailijoille. Ottelun mielenkiintoisin asia onkin se, saako ManU luotua toista osaottelua varten riittävän hyvän johtoaseman. Ja tässä tulee Jose Mourinhon haaste nykypäivän ManU:n peräsimessä. Jos Paul Pogba pelaa keskikentän pohjalla Ander Herreran kanssa, voi negatiivisissa tilanteenvaihdoissa jäädä ranskalaisille tiloja iskeä. Mourinho tietää varmasti tämän, ja on teroittanut Pogballe, että hän ei saa etenkään ensimmäisen tunnin aikana jättää pallonhallinnassa pelintekoaluetta määräänsä enempää. Mourinho tietää, että ManU:n ylin nelikko voi ilman massiivisiakin alueellisia ylivoimia ja keskikentän pystyyjuoksuja tehdä riittävät maalit. Tämän otteluparin saattavat ratkaista Pogbat - etenkin Paulin pelikuri.

2. Villarreal - AS Roma

Ottelun mielenkiinto on peli-identiteeteissä. Roma tunnetaan Luciano Spallettin alaisuudessa erinomaisena pallonhallintajoukkueena. Sen laitapeli on etenekin oikealla laidalla vahvaa, josta se onkin edennyt 39%. Roma keskittää paljon, eniten koko Serie A:ssa, mutta se perustuu 18 maalia tehneen Edin Dzekon pääpelikykyihin boksissa. 

Villarreal sen sijaan on defensiivinen joukkue. Sen pallonhallintaprosentti on ollut 52% tällä kaudella, ja se syöttää kahdeksan prosenttia enemmän harhasyöttöjä kuin AS Roma. Villarreal syöttää paljon vähemmän otteluita kohden kuin Roma, mutta hurjasti enemmän pitkiä syöttöjä. Se on kliseisesti sanottuna suoraviivainen etenijä kohti vastustajan maalia. Tästä syntyykin ottelulle hyvin selkeä asetelma: Roman tulee varoa Villarrealin vastaiskuja, ja Villarrealin tulee tehdä vastaiskut fiksuina hetkinä. 

3. Borussia M. Gladbach - Fiorentina

Serie A:n komean miehen, Paulo Sousan, valmentama Fiorentina on pelannut paljon 3-4-2-1-järjestelmällä tämän ja viime kauden aikana. Siinä on tiettyjä epäsymmetrisyyksiä, kuinka laidat puolustetaan, sillä he haluavat pitää etenkin Cristian Tellon laidalla vastaisku-uhan mahdollisena. 

Saksalaiset ovat  niin ikään pelanneet tällä kaudella paljon kolmen miehen puolustuslinjalla. Jos tällainen pelijärjestelmällinen asetelma nähdään, tulee ottelussa paljon yksi vastaan yksi-asetelmia. Silloin Fiorentina voi olla vahvoilla. Mutta mitä jos Mönchengladbach pelaakin neljän miehen puolustuslinjalla? Miten Viola silloin puolustaa laitakaistoilla? Miten he saavat ylös ylivoimatilanteita menettämättä kenttätasapainoaan? Luvassa on pelijärjestelmällisiä hienouksia, korkeaa prässiä, vähän keskityksiä, lyhyen syötön jalkapalloa ja hyvää peruspelaamista. Eli kaikkea, mistä nykyaikainen ja tehokas jalkapallo koostuu. Tämä peli on päivän ehdoton helmi!