Valikko

Englannin voiton takana yllättävä sankaritarina - "Kauneusvirhe vei täyden kympin"

Toimitus 16.6.2012 00:42
Englannin voiton takana yllättävä sankaritarina - "Kauneusvirhe vei täyden kympin"

Getty Images

Urheilulehden jalkapalloanalyytikko Gert Remmel nostaa Englannin voiton suurimmaksi sankariksi suomalaisille tutun miehen.

Gert, Englanti voitti viiden maalin trillerissä Ruotsin 3-2. Mihin ottelu ratkesi?

Puhun yksittäisten tilanteiden sijasta mieluummin isommasta kuvasta. Tämä ottelu ratkesi Roy Hodgsoniin. Englanti pelasi Ranskaa vastaan erittäin passiivisesti, mikä sopi erinomaisesti sen ottelun asetelmaan ja toi tuloksen, jonka Hodgson halusi. Ruotsia vastaan pelitapaa oli muutettu sellaiseksi, jollainen sen pitää olla Ruotsia vastaan. Tässä mielessä Ruotsi-ottelu oli malliesimerkki täsmävalmennuksesta.

Oli tuotu pituusvoimaa (Andy Carroll) Ruotsin toppareita, oli säädetty sitä, miten keskikenttä ja linja puolustavat, oli säädetty prässäämistä, oli muutettu pelitapaa dynaamisemmaksi ja oli säädetty sitä, miten Englanti hyökkäsi. Kaikki oli räätälöity nimenomaisesti Ruotsia vastaan.

Toinen suuri tekijä oli se, että Hodgson on saanut Englannin pelaajat hyvin lyhyessä ajassa sitoutumaan pelikuriin – ja mikä tärkeää: he ovat sitoutuneet pelikuriin, jota muutetaan ottelusta ottelustaan. Oli hieno seurata, kuinka kurinalaisesti jopa Steven Gerrard noudatti Englannin taktiikkaa. Hodgson saisi ottelusta täyden kympin ilman niitä kahta Ruotsin maalia.

Ruotsin maalit olivat siinä mielessä yllättäviä, että ne molemmat syntyivät erikoistilanteiden jälkitilanteesta ja yleensä erikoistilanteiden oppiminen pitäisi olla moneen muuhun asiaan verrattuna helpompaa, sillä kysymys on niissä kuitenkin staattisesta tilanteesta. Mutta kaiken kaikkiaan vahva esitys Englannilta.

Ranska voitti perjantain ensimmäisessä ottelussa Ukrainan. Mitä se ottelu kertoi lohkon voimasuhteista?

Kyllä se kertoi sen, että Ranska on materiaaliltaan ja pelikulttuuriltaan  selvästi lohkon kovin joukkue. Ranska pelasi myös taktisesti kypsän ottelun ja senkin pelissä oli nähtävissä selviä täsmävalmennuksen merkkejä. Ranska prässäsi vain toista Ukrainan topparia ja keskialueella vain tiettyjä alueita. Samoin keskikentän ja linjan puolustamista oli säädetty Ukrainan pelaamisen mukaisesti.

Ranskan molemmat laitapakit pelasivat alhaalla eivätkä juuri nousseet tukemaan hyökkäyksiä. Tämä oli selvä vastaisku siihen, että Ukrainan kenties suurin uhka tuli juuri laitojen kautta.

Kypsä esitys Ranskalta ja samalla todistus siitä, että Roy Hodgson teki oikean ratkaisun peluuttaessaan Englantia niin passiivisesti Ranskaa vastaan. Tänään nähtiin se, että jos linjojen väliin jää tilaa, se kostautuu nopeasti. Karim Benzema syötti Ranskan molemmat osumat saatuaan pallon linjojen väliin ja hyödyntäen sinne jääneen tyhjän tilan.

Ranska menee lohkosta jatkoon, mutta kumpi ottaa lohkon toisen jatkopaikon – Englanti vai Ukraina?

En ole ennustaja, mutta jos vertaamme Roy Hodgsonin ja Oleg Blokhinin täsmävalmennuksellista osaamisesta ja Englannin ja Ukrainan tämän hetkistä pelikuria, niin on vaikea nähdä, kuinka Ukraina voisi horjuttaa Englantia.

Hodgson säätää jälleen Englannin pelitapaa ja kun Englanti saa mukaan vielä Wayne Rooneyn, Englannilla on pieni, mutta selvä etu puolellaan.