Valikko

Tilaa lehti

EM-futiksen superpommi valmis – ”Hollanti silkka vastaantulija!”

Toimitus 18.6.2012 00:02
EM-futiksen superpommi valmis – ”Hollanti silkka vastaantulija!”

Ratkaisija. (Getty Images)

Portugali päätti Hollannin EM-urakan 2-1-voitollaan sunnuntai-iltana. Urheilulehden Gert Remmel huomauttaa, että hienosta voitosta huolimatta Portugalilla oli ottelussa heikkoutensa.

Gert, mihin Portugalin ja Hollannin välinen peli ratkesi?

Tässä pelissä ei ollut yhtään osa-aluetta, missä Hollanti olisi ollut parempi. Ei yhtään. Hollannin maali ja parhaat maalintekopaikat tulivat rangaistusalueen ulkopuolelta. Vastaavasti Portugalin maalit ja parhaat maalintekopaikat tulivat rangaistusalueen sisältä. 

Myös Portugalin keskikentän puolustaminen oli eri tasolla verrattuna Hollannin keskikenttään. Ja puhumattakaan siitä, jos aletaan vertamaan molempien puolustuslinjojen pelaamista. Sitä listaa voisi jatka jokaisen pelin liittyvän elementin kohdalla. Mutta huomio! Pitää muistaa, että Portugalin viimeistely oli tässä ottelussa heikkoa. Se oli paikoin jopa luokatonta. Mutta tämä vain vahvistaa sitä tosiasiaa, ettei Hollannilla ollut (tässäkään) ottelussa palaakaan.

Mitä Hollannilla jäi tästä turnauksesta kotiin vietäväksi?

Paljon kysymyksiä. Miksi Hollanti häviää niin paljon pääpalloja, miksi vastustajan tekemät rytminvaihdokset aiheuttavat kaikille puolustaville pelaajille, niin yksilötasolla kuin kollektiivin tasolla, niin paljon ylitsepääsemättömiä vaikeuksia? Miksi ei päästä positiivisessa peliasennossa vastustajan linjaa kohti ja varsinkin linjan taakse? Ollaanko spesifisestä täsmävalmennuksesta kuitenkaan ihan kartalla?

Oliko Hollannin turnaus pettymys?

Vaikea sanoa. Oranssit hallitsivat vain Tanska-ottelua – siihen se sitten jäikin. Pettymys-termiä voisi käyttää, mikäli kyseessä olisi työtapaturma tai huonon onnen koettelemus. Mutta tässä suorituksessa ei ollut mitään epäselvää. Hollanti jäi kuolemanlohkossa tylysti parempiensa jalkoihin. Hollanti oli suurimman osan EM-turnauksesta silkka vastaantulija. Siinä riittää pohdittavaa lajiliiton ytimessä.