Valikko

Yllättävä ammattiarvio – ”Toivottavasti Leijonat mokaavat MM-avauksensa pahasti”

Toimitus 3.5.2012 16:59
Yllättävä ammattiarvio – ”Toivottavasti Leijonat mokaavat MM-avauksensa pahasti”

(J. Tamminen)

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen suorastaan toivoo, että Leijonat vetävät MM-avauksensa pelillisesti vihkoon. Se on merkki pelitavan standardista.

Petteri, miksi on järjestään niin, että Leijonat aloittaa pelillisesti hieman vaatimattomasti MM-kisat Jukka Jalosen johdolla?

Ei tuo niin kirkossa kuulutettua ole, että se on aina noin. Mutta jokin vinha perä tuossa on.

Mistä alun pelilliset vaikeudet johtuvat?

Kyse on siitä, että Jalosen Leijonat pelaa Jalosen sanoin Total Hockeyta. Total Hockey on sitä, että kaikkien 20 kenttäpelaajan ja pelaavan maalivahdin täytyy olla pelikirjan samalla sivulla. Jos yksikin pelaaja samassa viisikossa reagoi väärin pelitilanteeseen, se saattaa johtaa pelin hetkelliseen sekoamiseen.

Ja jos vaikkapa kolmosviisikossa yksi pelaaja sössii, se kertautuu nelosviisikon vaihdon sotkuisuuteen. Kiekkokontrollipelitavassa edellisen viisikon täytyy jättää seuraavalle viisikolle ”puhdas vaihto” eli niin, että kiekko on taiteen sääntöjen mukaan Leijonilla, kun lentovaihto tehdään.

Modernin pelivirtauksen ajattelussa edellisen viisikon tekemiset vaikuttavat seuraavan viisikon tekemisiin. Ja jopa niin, että pelin virtaus on suotuisa tai epäsuotuisa jopa 3-4 minuuttia sen jälkeen, onko ajanjakson alkupäässä joku pelaaja osannut tuottaa kiekkokontrollia vai hukannut pelivälineen turhaan vastustajalle.

Eli kyse on yksilöiden pelivalmiudesta turnauksen alussa?

Kyllä, tavallaan juuri niin. Kun kenttäpelaajia on 20, siellä on aina se kourallinen niitä, jotka eivät ole heti turnauksen alusta asti Meidän Pelin saati Total Hockeyn moodissa.

Mutta kai sentään kardinaalimunauksilta tulisi välttyä turnauksen alussa?

Tuo on hyvä kysymys, nimittäin olen hieman eri kannalla. Minulle kamalat oman pään kiekonmenetykset Leijonilta huomenna Valko-Venäjää vastaan ovat heikko signaali siitä, että Jalosen joukot ovat oikean asian perässä.

Sen sijaan jos Leijonat pelaa kliinisesti ja tehokkaasti ylöspäin, huolestun. Parempi tässä kohtaa tappio Meidän Pelillä kuin voitto muulla kuin omalla peli-subjektiviteetiilla. Tässä on sen ero, joka erottaa minut kaikista muista analyytikoista, ja siksi minut on tuomittu yksinäisyyteen vain muutaman hengenheimolaiseni kanssa.

Odotatko Leijonilta takkuista alkua turnauksen alussa?

Toivon sitä. Toivottavasti Leijonat mokaavat MM-avauksensa pahasti. Toivottavasti kentällä nähdään viljalti pelirohkeuden kautta tulleita virheitä, sillä se on Jalosen jääkiekossa merkki paremmasta huomisesta. Se johtaa nimittäin valmennustiimin siihen valmennukselliseen tilaan, jolla turnaus hoidetaan kauniiseen loppuun asti. Näin on käynyt ennenkin eikä turnaus ole koskaan yhtä ruusuilla tanssimista.

(Katsohan oheinen video, mitä Sihvonen on mieltä lippujen hinnoista: http://www.youtube.com/watch?v=YrDRjQypBPE&feature=youtu.be)