Valikko

Tilaa lehti

Vilttiketjun junnutähti SM-liigan parrasvaloihin - ”Ei mikään sateentekijä”

Toimitus 7.4.2012 14:46
Vilttiketjun junnutähti SM-liigan parrasvaloihin - ”Ei mikään sateentekijä”

Pulkkinen pelaa. (J. Tamminen)

JYP isännöi Jokereita kolmannessa välierässä lauantaina. Urheilulehden Esko Seppänen käy kokoonpanomuutokset läpi.

Jokerit pelaa lauantaina käytännössä selkä seinää vasten, ja päävalmentaja Erkka Westerlund osoittaa jo paperilappujen tasolla olevansa hereillä.

Ross Lupaschuk (sysisurkea) ja Antti Kerälä (zzzzz…) löytävät vastedes itsensä katsomosta, kotoa tai jostain muualta kuin jäältä.

Vaadin näiden nallekarhukiekkoilijoiden penkittämistä jo hyvissä ajoin, ja Westerlund teki oikeat johtopäätökset. Etenkin Lupaschukin toiminta on ollut suorastaan karmeaa katsottavaa, kun taas Kerälältä en ylipäätään odottanutkaan mitään.

Perkaan pala kerrallaan Jokereiden kokoonpanon läpi, sillä JYPin leirissä ei ole tapahtunut mitään huomionarvoista liikehdintää.

***

Teuvo Teräväinen. Suomi-kiekon lupaus pelaa nyt paikalla, jolle hän kuuluu. Teräväinen ei ole laitahyökkääjänä heikko, mutta hänen pelillinen sielunsa on rakennettu sentteripelaamisen varaan. Onkin ollut huomionarvoista, että Teräväinen on pelannut selkärangastaan sentteripeliä aina niillä hetkillä, kun Jokerit on tarvinnut kiekollisia aloitteita osakseen.

Teräväinen on syy siihen, miksi Jokerit jätti ns. viimeisen tarjouksen tekemättä Ässien Stephen Dixonille. Teräväisestä tehdään ensi kaudelle narrien kakkossentteri, sillä tämä ratkaisu puoltaa sekä Jarmo Kekäläisen lanseeraamia Jokeriarvoja mutta myös aitoa kilpaurheiluperiaatetta. Teräväinen on aivan fantastinen pelaaja. Hän ansaitsee näytönpaikkansa keskellä – tässä ja nyt. Hän on aivan eri kaliiberin kiekollinen johtaja kuin Antti ”ai siellä on peli menossa?” Kerälä.

Teräväisen laidalla pelaavat Jani Rita ja Jarkko Ruutu, joista kumpainenkin on pelannut vahvat pudotuspelit. Itse asiassa näen jo edessäni skenaarion, jossa Teräväinen löytää Ridan täydestä vauhdista oikealta laidalta, mikä johtaa joko suoraan laatuhyökkäykseen tai vähintään voimakkaaseen kulmapeliin.

Tämä on paperilla äärimmäisen mielenkiintoinen vitja.

***

Teemu Pulkkinen. Vaikka Pulkkinen on 54 pinnan runkosarjamies viime kaudelta, suhtaudun hänen playoff-komennukseensa maltilla. En maalaa odotushorisonttia liian kultaiseksi. On täysin lapsellista puhua siitä, kuinka ”Pulu tulee nyt kehiin ja tekee hattutempun”.

Itse asiassa en odota Pulkkiselta yhtään mitään. Tiedän tarkalleen, miten hänet on roolitettu, mutta en odota tästä junnutähdestä sateentekijää, sillä hän ei ole huippu-urheilijan tasolla peruskuntonsa suhteen.

Hänellä on takanaan arvostelutavasta riippuen joko heikko tai luokaton kevät, mutta toisaalta Pulkkinen lähtee kolmanteen JYP-vääntöön putipuhtaalta pöydältä. Suunta on vain ylöspäin, ja näin hänen itsensäkin tulee ajatella.

Riku Hahl ja Janne Lahti tarjoavat loistavan pelillisen selkänojan. Mikäli Pulkkinen esiintyy edukseen, nostan hänelle hattuani. Mikäli hän ei tuo Jokereiden pelaamiseen lisäarvoa, en noteeraa asiaa ollenkaan. Tämä on ainakin omissa papereissani Pulkkiselle ns. vapaalyöntivuoro.

On mielenkiintoista nähdä, miten hyvin 20-vuotias maalintekijä raapii tilanteen potentiaalista arvon talteen.

Pulkkinen ja Teräväinen ovat Kerälää parempia jääkiekkoilijoita, ja tästä syystä he ovat Jokereiden kokoonpanossa. Hyvin yksinkertaista.

***

Nico Manelius. 21-vuotias pakki kovassa paikassa, mutta mitä sitten? Hän ei voi olla heikkotasoisempi kuin Lupaschuk. Se ei ole teorian tai käytännön tasolla mitenkään mahdollista. Odotan Maneliukselta peruspelaamista ja samaan hengenvetoon vaadin, ettei häntä päästetä samaan aikaan kentälle Jani Tuppuraisen, Eric Perrinin ja Harri Pesosen kanssa.

On myös itsestään selvää, että kapteeni Ossi Väänänen pelaa tänään yli 30 minuuttia. Hänet on pakko saada jäälle Tuppuraisen kanssa samaan aikaan.

***

Tervehdin ilolla aitoa rohkeutta, jota Westerlund edustaa. Mitä kovempi paikka, mitä suuremmat panokset, sitä enemmän nuoria ja rohkeita jätkiä kehiin. Tämä on oikea suunta, kun vedetään kehystä hieman leveämmälle.

Westerlund sanoi taannoin Helsingin Sanomissa, ettei voittaminen ole enää maailman suurin yksittäinen asia ja että matka on päämäärää tärkeämpi.

Näillä pelaajavalinnoilla Westerlund elää niin kuin opettaa.

Jokereilla ei ole lauantaina mitään hävittävää.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)

Lisää aiheesta