Valikko

Valtikka vaihtui NHL:ssä – ”Kiistatta maailman paras jääkiekkoilija!”

Toimitus 22.4.2012 21:58
Valtikka vaihtui NHL:ssä – ”Kiistatta maailman paras jääkiekkoilija!”

Kuva: Getty Images

Philadelphia voitti sodan Pennsylvanian osavaltiosta voitoin 4-2. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolaisen mielestä Philadelphiaan siirtyi ottelusarjan päätteeksi tätäkin komeampi titteli.

Eeppisen ottelusarjan viidennen ottelun jälkeen maisema puhui paljon. Kuva kertoi enemmän kuin tuhat sanaa, kun Claude Giroux pirstoi mailansa säpäleiksi Pittsburghin tuulettaessa voittoa ja sitä, että se oli päässyt kaventamaan sarjan 3-2 –tilanteeseen.

Televisiokuvasta maailmalle välittyi tuska, joka Giroux’n sielua kirveli. Se oli myös tuska, jota Giroux ei enää halunnut uudestaan kokea. Jo siinä hetkessä sokeakin näki, että kuudenteen otteluun tulee varmasti nälkäinen ja kostonhimoinen Claude Giroux.

Hän päätti siinä hetkessä, että tämä ei muuten enää toistu. No, kuka tahansa pystyy päättämään mielessään mitä vain, mutta vain absoluuttisesti parhaat pystyvät toteuttamaan ajatuksensa.

Ja mitä teki Giroux?

Giroux laittoi ensin Sidney Crosbyn istumaan puhtaalla taklauksellaan ottelun ensimmäisillä sekunneilla ja teki vielä saman vaihdon päätteeksi ottelun 1-0 –maalin. Suuren johtajan tavoin Giroux asetti ottelun nuotin heti kättelyssä ja sulloi jauhot vihaamansa vastustajan suuhun. Ottelun jälkeen voidaan sanoa, että Philadelphia-taituri ratkaisi ottelun henkisesti jo tähän yhteen ainoaan vaihtoon. Pittsburgh ei enää tästä toipunut tai saanut tulta siipiensä alle. Se oli lyöty. Ja Pittsburghin löi ensisijaisesti juuri Giroux.

Näky Crosbyn pyllähtäessä turvalleen Giroux’n pommin toimesta oli tälle sarjalle hyvin kuvaava hetki. Mutta kuvaavaa se oli koko jääkiekkoilevan maailman mittakaavassa. Useiden silmissä NHL:n johtavana pelaajana pidetty Crosby oli vihdoin kohdannut parempansa.

Ottelusarjan aikana – ja varsinkin näin jälkeenpäin –moni kysymys kysytään nyt uudella tavalla. Enää ei kysytä onko maailman paras pelaaja Sidney Crosby vai Jevgeni Malkin. Nyt kysytään lähinnä onko Claude Giroux parempi kuin Crosby ja Malkin yhteensä. Niin hyvä, oikeammin dominoiva Giroux tässä sarjassa oli. Turhautuminen näkyi tämän vuoksii turhautuneen Malkinin ja Crosbyn kehonkielestä koko ottelusarjan ajan.

Giroux osasi reagoida näinkin hullunkurisessa sarjassa tilanteisiin kaiken keskustelun mykistävällä tavalla. Hän oli ratkaisija. Eikä vain tehopisteidensä kautta, vaan kaikessa mitä hän teki. Ylivoimalla, alivoimalla, tasaviisikoin. Hyökkäyksessä, puolustuksessa ja keskialueella. Kaikessa. Aivan kaikessa.

Kenelläkään ei pitäisi olla tällä hetkellä mitään epäselvyyttä siitä, kuka on maailman paras pelaaja juuri nyt.

Samuel Savolainen, Chicago

Urheilulehden ensi torstain MM-spesiaalissa ei ole NHL:ää unohdettu. Mukana myös juttu Philadelphiasta. Pysy kanavalla.