Valikko

Tilaa lehti

On vain yksi sheriffi – ”Suikkanen kyykyttää koko SM-liigaa”

Toimitus 16.4.2012 23:39
On vain yksi sheriffi – ”Suikkanen kyykyttää koko SM-liigaa”

(J. Tamminen)

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko jäsentää JYPin pelaamisen ongelmaa SM-liigan finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa. Ja ylistää Kai Suikkasta.

Petteri, miten kommentoit ensimmäistä finaaliottelua Pelicansin ja JYPin välillä?

Se jäi pelillisesti torsoksi. Mutta en toki sano, etteikö tämä ollut finaalipelin arvoinen ottelu,  sillä aina ne joukkueet, jotka ovat tähän asti päässeet, ovat sen finaalipelin arvon vaiheilleen ja pelaamalleen pelille ansainneet.

No mutta mistä silti kiikastaa?

Olen nyt rehellinen – ja lopetan tämän vale-analyyttisen sumuttamiseni. Siis jos sopii.

Sopiihan se, anna tulla vain, mitä haet?

Kiittelin JYPiä, kun joukkue pelasi kaksi viimeistä otteluaan Meidän Peliä Jokereita vastaan välieräsarjassa. Mutta olin siinä pikkuisen epäreilu ja ajattelin, että onhan tämä hienoa, että jopa robottijääkiekon JYP on tullut yhteisen suomalaisen jääkiekkoilun asialle talkoisiin Meidän Pelin hengessä.

Ja?

Niin, nyt lähetän terveiseni kokemattomalle päävalmentajalle Jyrki Aholle. Kuule, Aho, nyt on otettava lusikka kauniiseen käteen ja kaivettava sieltä Hippoksen ylisiltä nöyrästi se Dufvan Riston vanhasta mapista Ö se pelisuunnitelma A kehiin. Eli ei muuta kuin tiistaina hurja pystysuunnan ralli päälle vain.

Yrittikö JYP tänään Lahdessa jotain muuta?

Yritti. JYP yritti pelata Meidän Peliä. Mutta olisihan se ihme, jos Meidän Peliä oppisi pelaamaan näin vähillä harjoitus- ja pelikerroilla kuin JYP nyt yrittää. Toiseen ja kolmanteen erään sentään Aho muutti tänään eräkohtaiset pelisuunnitelmat niin, että JYP meni pystysuuntaan kuin peijooni.

Onko sinulla muita neuvoja JYPille ja sen päävalmentajalle Aholle?

On. Toisessa pelissä kannattaa panna käyntiin aluksi hurja pystysuunnan ralli ja kova hurrikaaniprässi. Ja jos pelin virtaus ei siitäkään tokene, niin Ahon kannattaisi olla viisaampi kuin Kärppien Hannu Aravirran. Aravirta ei oivaltanut peluuttaa 0-5-trappia Pelicansia vastaan.

Miksi se voisi toimia?

Yksinkertaisesti siksi, että Pelicans ei pelaa viivelähtöjä. Sellaista joukkuetta vastaan, joka ei pelaa viiveitä, kannattaa pelata keskialueen sumppua.

Tohdin johtavana analyytikkona väittää, että tiukkaa keskialueen risuaitaa vastaan Pelicansin viisikko, vaikka onkin yksi koko kiekkomaailman nopeinten raiteilleen organisoituva viisikko, ei ehdi organisoitua kuin kaksi kertaa viidestä hyökkäyksestä.

Mitä ohjeita annat Pelicansille ja Kai Suikkaselle?

Ei aikamiestä tarvitse neuvoa. Hän tuntuu ottavan omansa pois muutoinkin. Sen sanon, että nyt on nähty sellainen 13 kertaa puh, pah, pelistä pois -leikki!

Mikä jääkiekon leikki tuo on?

Se on sellainen, että kaikki muut 13 paitsi Pelicans ovat kauden mittaan veivanneet edestakaisin peli-identiteettiään. Pelicans ei. Ai niin, ja SaiPa pysyi myös hyvin omassa ohjelmassaan.

Ainoastaan Pelicans ja SaiPa ovat pelanneet sitä sihvoslais-barcelonalaista pallopelipeliaatetta, että kaikki kauden ottelut pitää voittaa ja hävitä omalla peli-identiteetillä. Peli-identiteetin veivaaminen johtaa tuhon tielle. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole. Yksinkertaista hommaa, jonka Suikkanen hallitsee, muut eivät. Suikkanen kyykyttää tässä mielessä koko SM-liigaa.

Lisää aiheesta